Nova bivališča in zemljišča v Občini Ravne na Koroškem

Jasmina Detela Jasmina Detela
03.10.2020 06:20

Na treh lokacijah v občini bodo zgradili nova stanovanja, na voljo bodo tudi parcele za individualno gradnjo v Kotljah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Kotljah bodo naprodaj parcele za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš.
Jasmina Detela

Tudi na Ravnah na Koroškem se v prihodnjih letih obeta pestro dogajanje na področju stanovanjske gradnje. Nova stanovanja bi v glavnem zasebni investitorji gradili na Čečovju, Javorniku in v Dobji vasi. Še najbližje uresničitvi je gradnja bloka na vzhodnem robu Čečovja.

Pripravlja se tudi novo območje za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš v Kotljah. Trinajst parcel bo občina čez nekaj mesecev prodajala na javni dražbi.

Trinajst novih parcel

Občina je letos poleti od zasebnice kupila okoli 10 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Kotljah, zanj je odštela 380 tisoč evrov. Kupnino bo poravnala v dveh obrokih, prvi zapade v plačilo letos. Gre za območje oziroma travnik približno 500 metrov od Rimskega vrelca v smeri proti centru Kotelj.

V postopku sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta je bilo predlaganih več variant, občinski svetniki so po daljši razpravi z večino glasov potrdili tisto, ki vključuje gradnjo 13 individualnih stanovanjskih hiš. Posamezne parcele bodo površine od 540 do 700 kvadratnih metrov. Javna dražba bo predvidoma v decembru, do prihodnje pomladi pa bo občina območje tudi komunalno uredila. Kot je napovedal župan Tomaž Rožen, bi lahko kupci parcel gradnjo stanovanjskih hiš začeli že v prvi polovici prihodnjega leta. "Način prodaje parcel bo podoben, kot je bil za naselje Kotlje III, kjer smo naredili načrt parcelacije, prodali parcele in jih komunalno uredili," spomni župan.

Zanimanje za nakup je veliko. V Kotljah so pripravili dve javni predstavitvi, ki sta bili dobro obiskani. "Interesentov je krepko več kot 13, predvsem gre za mlade družine ali starši urejajo hiše za svoje potomce," pove Rožen. Izhodiščna cena za kvadratni meter zemljišča bo na dražbi okoli 50 evrov, kar je več, kot je občina plačala za zemljišče, in tudi dražje, kot so prodajali parcele v Kotljah III, kjer je bila cena med 32 in 38 evri. Župan pojasnjuje, da je občina zemljišče od fizične osebe kupila za 37 evrov na kvadratni meter, k temu je treba dodati DDV, poleg tega bo občina prodala nekaj manj zemljišča, kot ga je kupila. Kupila ga je 10 tisoč kvadratnih metrov, prodala pa bo 8800 kvadratnih metrov. Razlika bo namenjena za javno infrastrukturo.

Širili bi vrtec in morda šolo

Zaradi že obstoječih in tudi bodočih novogradenj se število krajanov povečuje. V Kotljah delujeta enota vrtca Levi Devžej in podružnična osnovna šola s štirimi razredi. Na občini razmišljajo o možnostih ureditve dodatnih igralnic oziroma učilnic. Za zdaj je predvidena širitev vrtca, uredili bi dva nova oddelka in objekt energetsko sanirali. Sredstva bodo poskušali pridobiti v okviru razpisa za energetsko sanacijo zgradb v občinski lasti, ki ga je objavilo ministrstvo za okolje in prostor. Razpis je bil sicer ustavljen, a naj bi ga naslednje leto ponovili. Tudi podružnična osnovna šola je zgrajena na način, da se lahko dve učilnici dogradita. So pa letos delno uredili zgornji del šole (prenovili so dve učilnici in streho).

Maketa bloka, ki ga bodo zgradil na vzhodnem delu Čečovja
Gip Lichteneger

Na Ravnah se v prihodnjih letih obeta tudi precej novih stanovanj. Na območju Čečovja vzhod (domačinom je poznano pod Senica tunf) družba Gip Lichteneger že pridobiva gradbeno dovoljenje, občina pa območje komunalno opremlja. Kot pojasnjuje župan, je občinski razpis ob prodaji zemljišča zahteval minimalno 32 stanovanj, zgradili jih bodo 40. "Načrtujemo gradnjo okoli 60 parkirnih mest v podzemni garaži. Nad garažo bomo zgradili dva stolpiča, v vsakem bo po 20 stanovanj različnih velikosti (od 50 do 75 kvadratnih metrov). Predviden začetek gradnje je prihodnjo pomlad. Najmanj 20 stanovanj, ki bodo nadstandardna, bomo prodali na trgu, za ostala za zdaj iščemo še druge možnosti," je povedal direktor družbe Danilo Lichteneger. Potencialni interesenti lahko več o gradnji in morebitnem nakupu stanovanja izvejo na elektronskem naslovu goran.projekti@gmail.com.

Maketa bloka na vzhodnem delu Čečovja
Gip Lichteneger

Na območju "vrat" Javornika, kjer sta trenutno makadamsko parkirišče in zelenica, bodo prostor namenili trgovsko-storitvenemu centru in obsežni večstanovanjski gradnji. Občina je poleti okoli 8000 kvadratnih metrov veliko zemljišče prodala podjetju CP Nepremičnine iz Maribora, tam naj bi zrasel nov Sparov trgovski center. "Hkrati projektiramo dva občinska stolpiča oziroma pridobivamo gradbeno dovoljenje za gradnjo dveh blokov na zemljišču v lasti občine. Možnost je, da gradi občina ali da prostor z gradbenim dovoljenjem prodamo," razlaga Rožen. Na tej lokaciji je možno zgraditi od 20 do okoli 80 stanovanj. Tretja lokacija je v Dobji vasi in je v zasebni lasti. Zgradi se lahko do 65 stanovanj. Zasebni investitor načrtuje gradnjo treh objektov, dveh stanovanjskih, en pa bo poslovno-stanovanjski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta