Popoldne bodo cepili tudi v domu starejših na Prevaljah

Tomaž Ranc
27.12.2020 14:56
V Domu starejših na Fari naročili 55 odmerkov cepiva. Trenutno imajo 150 stanovalcev, pri čemer po dolgem času začenjajo s sprejemanjem novih, saj se razmere normalizirajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepivo vrača upanje tudi v Dom starejših na Fari.
Tomaž Ranc

Cepljenje proti covidu-19 bodo popoldne izvedli tudi v Domu starejših na Fari na Prevaljah. "Cepivo pride popoldne. Naročili smo 55 odmerkov za stanovalce, ki covida niso preboleli in za zainteresirane zaposlene, " je povedala Stanka Vauh, direktorica doma. In kakšen je bil interes? "Veliko covida smo preboleli, zato je težko reči, kakšen je realen interes. Tisti, ki so ga preboleli, namreč niso med prvimi prejemniki, priporočeno je, da naj bi se cepili šele tri mesece po prebolelosti. Sicer pa je v domu zdaj življenje povsem drugačno kot prej. Vse se spravlja v stare tirnice, nimamo nobene okužbe med stanovalci in zaposlenimi. Za zaposlene imamo redna testiranja ob ponedeljkih, o čemer vodimo evidence. Če bi kdo od stanovalcev kazal znake, pa mu takoj naredijo PCR test," je povedala.

In koliko je sedaj stanovalcev? "Trenutno 150, po dolgem času smo začeli sprejemati nove. ​Sedaj mora vsak novi stanovalec preventivno najprej v sivo cono, da ne bi bilo vnosa okužb in šele po nekaj dneh se namesti v svojo sobo. Že po prvem valu se nam je število stanovalcev zmanjšalo, ker smo morali imeti proste postelje in nismo sprejemali novih stanovalcev. Bilo pa je 20 smrti starostnikov s covidom, poslovi se tudi kdo, ki je imel pred dvema mesecema covid in umre sedaj naravne smrti," je dejala Vauhova.

Redna testiranja zaposlenih, tako kot bo danes cepljenje, za dom opravlja Zdravstveni dom Ravne, ki je po mnenju Vauhove najbolj usposobljen za to, poskrbi tudi za teste in se dogovarja z zavarovalnico. "Oni so vendarle zdravstvena institucija, dom pa socialno-varstveni zavod za oskrbo in nego. V našem domu imamo srečo, da je lahko bila po dvanajst ur na dan prisotna zdravnica dr. Koželj-Rekanovićeva, tudi ponoči, če je bilo potrebno," je dejala direktorica.

Slednje je bilo dokaz, kako domovi potrebujejo zdravnike, pa ne le v času epidemije, a jih je za delo v domovih težko navdušiti.


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta