Prevaljčanka Tanja Glušič zmagala v Salt Lake Cityju: "Zjutraj me je bilo strah, nato se je samozavest dvignila"

N.S., STA
26.05.2022 09:01

V Salt Lake Cityju se je začela tekmovalna sezona za paraplezalce, kjer je na prvi tekmi svetovnega pokala navdušila tudi slovenska reprezentanca pod vodstvom selektorja Gregorja Selaka. Tanja Glušič je suvereno zmagala, Manca Smrekar pa je v finalu zasedla peto mesto. Med paraplezalci je bil Matej Arh v kvalifikacijah sedmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paraplezalka Tanja Glušič je zmagala na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v Salt Lake Cityju, Manca Smrekar je bila peta v finalu, Matej Arh pa sedmi; na fotografiji s selektorjem Gregorjem Selakom.
Slobodan Mišković

Gluhoslepa plezalka z Aspergerjevim sindromom Tanja Glušič (AK Ravne) je odlično odplezala obe kvalifikacijski smeri in v finale vstopila kot vodilna. Osvojila je tudi vrh finalne smeri in se tako veselila zmage v kategoriji omejitve vida B1.

"Zelo sem vesela, da sem že na prvi tekmi sezone priplezala do zlata. Zadovoljna sem z nastopi v kvalifikacijah, kjer sem v prvi smeri priplezala do vrha, v drugi pa mi je zmanjkalo nekaj sekund, tako da sem jo končala gib pod vrhom. Finalno smer sem plezala kot zadnja, upoštevala vsa trenerjeva navodila in jo uspešno preplezala ter si s tem zagotovila zmago," je ob uvodni letošnji zmagi povedala Glušičeva.

Parašportnica leta 2021 Manca Smrekar (AO PD TAM Maribor), ki ima dismelijo, zaradi česar ji manjka nekaj prstov na roki, si je v najštevilčnejši kategoriji omejitve gibanja Rp3 v kvalifikacijah delila tretje mesto, v finalu pa ji je višina 27+ prinesla končno peto mesto.

"Finalna tekma se je zame odvijala iz trenutka v trenutek. Zjutraj me je bilo strah, da nisem dovolj pripravljena. Ko smo imeli ogled smeri in ogrevanje, se je samozavest dvignila in mislila sem, da imam dobre pogoje za stopničke. Presenetil me je gib, ki me je vrgel iz smeri, saj se mi med ogledom ni zdelo, da bi mi lahko povzročil prezgodnji konec. Veselim se naslednjih tekem," je vtise strnila Smrekarjeva.

Nekdaj perspektiven alpinist Matej Arh (AO PD Kranj), ki ima po nesreči v zaledenelem slapu paraparezo, delno prekinitev hrbtenjače, je v kategoriji omejitve gibanja Rp2 zasedel sedmo mesto.

Paraplezalce naslednja tekma svetovnega pokala čaka 21. in 22. junija v Innsbrucku, 2. in 3. julija sledi master v Imstu, 8. in 9. julija pa še tretja tekma svetovnega pokala v Villarsu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta