V Slovenj Gradcu bo stala Hiša novega začetka za družino, ki je v poplavah izgubila dom

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.01.2024 16:02

Doniralo jo bo radeljsko podjetje Pergola, zemljišče pa je prispevala slovenjgraška občina. Ključe donirane hiše bodo družini izročili predvidoma maja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tej parceli bo zrasel nov dom za družino, ki je v poplavah izgubila vse
Jasmina Detela

Ob Podgorski cesti v Slovenj Gradcu bodo do letošnjega maja postavili Hišo novega začetka. Tako so simbolično poimenovali nov dom za družino, ki je v lanskih poplavah izgubila vse in potrebuje prostor za nov začetek. Gre za pritlično montažno hišo, ki jo bo skupaj s svojimi dobavitelji in poslovnimi partnerji doniralo podjetje za proizvodnjo nizkoenergijskih montažnih hiš Pergola z Radelj ob Dravi, zemljišče pa je prispevala slovenjgraška mestna občina. Temeljni kamen so položili slovenjgraški župan Tilen Klugler, direktor podjetja Pergola Vidko Švajger, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic

Izbrana družina maja že pod novo streho

Enodružinska pritlična hiša z neto tlorisno površino 113 kvadratnih metrov bo stala na zemljišču v velikosti okoli 900 kvadratnih metrov. Njena gradnja bo stekla takoj, ko bo to dopuščalo vreme. 

"Ni težko iti v tako akcijo, če imaš malo sočutja do sočloveka. Ko smo prišli avgusta lani v službo in videli, da nas je ta ujma obšla, smo bili zelo veseli in dogovorili smo se, da bomo zato nekaj prispevali. Za pomoč smo navdušili tudi svoje kooperante in dobavitelje," je povedal Vidko Švajger, lastnik in direktor podjetja Pergola, kjer se za dobrodelnost niso odločili prvič. Želijo si, da si bo v njej družina ustvarila prijeten dom. Hiša novega začetka v Slovenj Gradcu bo ob ugodnih vremenskih razmerah končana do konca aprila. Kot je ocenil Švajger, je donacija vredna okoli 250 tisoč evrov, brez zemljišča, ki ga je prispeval slovenjgraška občina, pa 180 tisoč evrov. Za mestno občino so se odločili zato, ker so imeli zemljišče na voljo in bili takoj 'za akcijo'. "Rekel sem, da moramo imeti konec lanskega leta gradbeno dovoljenje, kar nam je tudi uspelo. Vsaka čast županu, da je pristopil. Bili so zelo odzivni," je slovenjgraško občino pohvalil Švajger. 

Tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler je izrazil veselje ob prejeti donaciji: "Takoj smo poiskali občinsko zazidljivo parcelo, gradbeno dovoljenje je že izdano. K dobrodelni akciji je pristopilo tudi podjetje Gradbeništvo Kuster iz Slovenj Gradca, ki bo izvedlo vsa gradbena dela do postavitve montažnega objekta (pripravilo zemljišče in ploščo)." Ob predpostavki, da jim bo vreme naklonjeno, bo nov dom vseljiv že za prvomajske praznike. Klugler pričakuje, da bo v tem času državna tehnična pisarna našla družino, ki bo prejela ključe hiše. Njegova želja je, da z državo dogovorijo način predaje donacije. Pričakuje namreč, da ta donacija ne bo bremenila prihodkov oziroma proračuna družine, ki jo bo prejela. 

Pričakujejo, da donacija ne bo obdavčen dohodek

Kdo bo v hiši živel še ni znano, bo pa to najverjetneje družina z ene od koroških občin, ki so bile prizadete v lanskih poplavah. Izbrali jo bodo ob pomoči državne tehnične pisarne. "Pomembno je, da najdemo tisto družino, ki ji bo to najbolj pomagalo, ali je to iz tega kraja ali iz druge koroške občine. Ni pomembno, od kod je, pomembno je, kaj je, da je dano s srcem in izjemno humanitarno noto. Vsaka taka donacija je še tako pomembna, upam, da jih bo v prihodnje še več," je rekel Šefic, ki je kot hitre ocenil tudi aktivnosti države. Ta je morala sicer najprej ustvariti pravni okvir za izvedbo načrtovanih nadomestitvenih gradenj. "Maksimalno hitimo in verjamem, da bomo še v letošnjem letu nastanili družine v nove objekte. Zanesljivo ne vseh, pa vendar. Vlagamo vso energijo v to, da bi bili čim hitrejši, čim bolj učinkoviti," je dodal.

Da je neizmerno hvaležen, da lahko kot član vlade prisostvuje takšni humani in solidarnostni akciji, pa je dejal minister Han. Po njegovih besedah je to dokaz, da solidarnost med Slovenci seveda živi in na nek način tudi med gospodarstveniki.

Glede morebitnih davčnih in drugih bremen za prejemnike donacije pa sta tako Šefic kot Han spomnila, da so bile tudi lani po ujmi sklenjene donacije oproščene davkov. "Upam, da tisti, ki je utrpel škodo, ne bo zdaj državi dodatno plačeval nekih stroškov brez potrebe," je dejal minister Han.

Na seznamu za morebitno rušitev zaradi lanskih poplav je v koroški regiji predvidenih 18 objektov (od tega dva v Slovenj Gradcu), po Sloveniji pa skupno trenutno 348.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta