(VIDEO in FOTO) Zmaga! Na Koroškem porušili leški most, novega je mojster naredil dobesedno čez noč

DR
08.08.2023 12:28

Novi most se je v torek zvečer že finiširal in je namenjen pešcem. Kdo je junak, ki se ga je odločil ekspresno postaviti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevalje. Novi most za pešce. 
X/Tomaž Ranc

Potem ko se je včeraj s kolesom mimo plazov in razdejanja, ki so ga za seboj pustile poplave, naš novinar Tomaž Ranc prebil do Mežice, kjer se je pogovarjal z domačini, si je danes ogledal Prevalje, kjer rušijo od poplav zdelani leški most, ki se je že včeraj nevarno nagibal. Most so se odločili nadzorovano porušiti in nato čim prej postaviti novega.

Poslednje minute starega leškega mosta
X/Tomaž Ranc

Načrti so že zelo konkretni. "Domači podjetnik Ambrož Duler iz podjetja Adteh bo postavil nov most, širine dveh metrov. Firmo ima na leški strani mosta, robo so dobili ponoči, in tukaj je že prva traverza!" tvita Tomaž Ranc ob fotografiji prvih delov novega mostu. To mu je povedal Duler, ki je dobesedno naredil novi leški most, ki bo postavljen do večera ... 

Most si je že ogledala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je pozdravila tudi gasilce in se zahvalila podjetniku, ki je poskrbel za mali čudež in čez noč naredil most. "Najbolj toplo mi je pri srcu, ko vidim, da lahko človek pomaga sočloveku, če lahko podjetje, ki ima še druge inženirske zmožnosti, sem lahko še bolj vesela," je dejala. 

Prva traverza je že postavljena, ta most bo namenjen pešcem. Kot je povedal župan, je Prevaljam odobren tudi prvi pontonski most, postavljen bo ob tem novem na lokaciji starega za Leše.

In - zmaga! Most za pešce med desnim bregom Meže in centrom Prevalj se že zvečer finišira. Ljudje so zelo hvaležni, javlja Tomaž Ranc. In dodaja: Velike zmage človeškosti in solidarnosti nad tragedijo.

Že prej si je naš novinar ogledal hišo v Brančurnikovem grabnu, ki je vse bolj ogrožena. "Če bi plaz zdrsel v graben, se Prevaljam ne piše kaj dobrega, poplavi lahko območje Brančurnika, delavci zabijajo kole, k sreči je vreme lepo, graben malo nižji, a zemlje je veliko in drsi," sporoča.

(FOTO in VIDEO) Naš novinar se je s kolesom prebil do Mežice: Plazovi, šokantni prizori po hišah in množično čiščenje

"Hiše po vsej verjetnosti ne bomo uspeli rešiti," pravi Simon Šeneker, ki vodi gradbeno intervencijo za podjetje Slemenšek, a opozarja na količino, 7500 kubikov zemlje, ki da bi lahko zadela strugo in naredila poplave. Vseskozi odvažajo blato, da Brančurnikov graben ne pobegne. Trije geologi so bili tukaj, pravi Šeneker, a so povedali, da so v samem hribu tudi izviri, ki pospešujejo drsenje.

No, popoldne je vodja gradbene reševalne ekipe Simon Šeneker bolj optimističen, kot je bil zjutraj, zlasti glede možnosti poplav. Govorili pa smo tudi z Majo Lasnik, hčerko lastnice, tukaj sicer živita njena mama in sestra, ki sta evakuirani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta