Zdravnik Andrija Halužan iz Vuzenice, ki se stavki zdravnikov ni pridružil, je postal Ime tedna na Valu 202

Urška Polanc Urška Polanc
12.02.2024 15:30

80-letni zdravnik splošne medicine v Vuzenici v svoji ordinaciji paciente sprejema že 53 let. Ostaja predan svojemu delu in vztraja, ker ni mlajših kolegov, ki bi ga nadomestili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrija Haluž​​an, družinski zdravnik v Vuzenici
Urška Polanc

Ime tedna je postal Andrija Halužan, zdravnik splošne medicine v Vuzenici, ki v svoji ordinaciji paciente sprejema že 53 let. Pri 80. letih ostaja predan svojemu delu in vztraja, ker ni mlajših kolegov, ki bi ga nadomestili. Kritik sodobne, egoistične družbe trdno verjame, da pacienti niso krivi za stanje slovenskega zdravstva in je zato eden od tistih, ki se stavki zdravnikov niso pridružili. Z delovnega mesta, ordinacije, Zdravstvenega doma v Vuzenici, se je danes Andrija Halužan javil v eter Vala 202. Od 40 do 50 pacientov bo obravnaval danes, je povedal. Da številko kartotek na mizi diktira tudi kvaliteto dela, razmišlja, a njemu je lažje, saj večino svojih pacientov pozna že od rojstva. Hvaležen je tudi, da ima tako dober tim in vodstvo. 

Urška Polanc

V še danes aktualnem intervjuju, ki smo ga objavili z njim v Večeru - že takrat smo ga vprašali o razpravah o plačah v zdravstvu  in nezadovoljstvu v zdravniških vrstah - , je med drugim dejal: "Na žalost je v slovenskem zdravstvu zadnjih deset let huda pohlepnost, nikoli ni nihče dovolj plačan."

80-letnik je zagovornik javnega zdravstva in je v intervjuju med drugim ocenil, da so zasebniki motivirani predvsem z dobičkom: "Kdo meni v javnem zdravstvu prepoveduje, da bom prijazen? Ne rečem, da moji kolegi naj ne bi delali in svojega znanja ne prodajali, ampak zagovarjam, da ni hibridov. Ali delaš v javnem zdravstvu za državno blagajno ali zasebno! S svojim denarjem lahko dela vsak, kar želi. Če me nekdo vpraša, kaj mislite, lahko grem v samoplačniško, izvoli. Če se ti zdi, da je to prav, ni problema. Problem je v sistemu, ki smo ga do potankosti razvili, kako lahko denar vzamemo bolniku iz žepa."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta