(FOTO) Luka Dončić po prvi zmagi na OI: Ni mi mar za rekorde, to so posebni trenutki za celo Slovenijo

Uroš Gramc iz Tokia
26.07.2021 08:31
V prvi tekmi na olimpijskih igrah sploh je slovenska košarkarska reprezentanca povsem nadigrala Argentino in slavila s 118:100, Luka Dončić pa se je odpovedal olimpijskemu rekordu. Naslednji na vrsti v skupinskem delu so v četrtek Japonci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić je nasul kar 48 točk
Anže Malovrh/STA

Po rokometaših in hokejistih so še slovenski košarkarji dočakali ognjeni krst na olimpijskih igrah, ki so si ga zagotovili v kvalifikacijah v Litvi. V Tokiu so jim v skupini z Argentino, Japonsko in Španijo kot prvi stali nasproti Južnoameričani. Naš kapetan Edo Murić sicer nad uvodnim tekmecem ni bil navdušen, ker svetovni podprvaki niso ekipa, s katero bi malo potipal konkurenco. A na Japonskem slabih ekip ni, je še dodal, Slovenija pa je želela dokazati, da sodi na vsako veliko tekmovanje in da je bila odsotnost z zadnjega SP velika napaka. 

Anže Malovrh/STA
Anže Malovrh/STA

In je te besede v žal prazni Saitama Super Areni na obrobju Tokia tudi potrdila. Zmagala je s 118:100 (62:42) na krilih sijajnega Luke Dončića, ki je v prvi četrtini dosegel 17 točk in ob polčasu že 31, polovico vseh slovenskih za visoko vodstvo 20 točk. V tretji tretjini se je prevlada naših košarkarjev nadaljevala, bili so blizu, da nemočnim Argentincem pobegnejo na +30, a so proti koncu malce popustili, da so prednost povišali le za dve (88:66). V zadnjih desetih minutah si Slovenci niso pustili vzeti tega, za kar so garali prve pol ure. Dončić je tekmo končal že štiri minute in pol pred koncem z 48 točkami, če bi jih dosegel še osem, bi dosegel nov olimpijski rekord, ki ga drži Brazilec Oscar Schmidt iz Seula 1988 proti Španiji - 55 točk. Se je pa Ljubljančan na drugem mestu večne lestvice izenačil z Avstralcem Eddiejem Palubinskasom, ki se je visoko na lestvici zavihtel proti Mehiki leta 1976.

Anže Malovrh/STA

"Ni mi mar za rekorde. Pomembno mi je le, da smo zmagali," je to na kratko komentiral Luka Dončić. Prvo slavje pa je pospremil z besedami: "To je zelo poseben trenutek ne le zame, ampak za celo ekipo in za celo Slovenijo. Prva tekma na olimpijskih igrah in prva zmaga." Dončić je tekmo zaključil že štiri minute in pol pred zadnjim sodniškim živžgom, sam je takrat rekel, da ne bo več igral: "Takrat smo imeli zmago že zagotovljeno." Slovenski selektor Aleksander Sekulić je k temu dodal: "Nisem razmišljal o njegovih točkah, nisem niti vedel. Ampak to kaže na Lukov karakter, da razmišlja o Sloveniji in ne o sebi. Ekipi je s tem pokazal dober vzor." 

Anže Malovrh/STA

Sekulić je bil razumljivo zadovoljen, kako so odigrali to tekmo: "Ne gre za to, da so me fantje presenetili, bolj za to, da so v tekmo vstopili na pravi način. Nismo upali verjeti, da smo toliko boljši. Osredotočili smo se na našo igro, želeli postaviti najboljše v napad, ker je Argentina zelo dobra in dobro vodena ekipa s kakovostinimi posamezniki in trenerjem. Da daš takšni ekipi 120 točk in jo premagaš s takšno ekipo, je smešno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta