Francozi poznajo slovensko reprezentanco: "Ni brez razloga evropska prvakinja, Dončić pa morda najboljši na svetu"

03.08.2021 17:01
Namesto z Italijani so se nekateri košarkarji pred olimpijskim četrtfinalom ukvarjali s klubskimi pogodbami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francija se je mučila z Italijo, lažje je v začetku turnirja odpravila ZDA. Foto: EPA
Epa

Američani in Avstralci v četrtek ob 6.15, Francozi in Slovenci ob 13. uri sta polfinalna para najbolj odmevnega športa na poletnih olimpijskih igrah na Japonskem. Če so prve tri ekipe na teh mestih pričakovano, je iz naše pozicije najlepše videti, da je zraven debitantka Slovenija, ki je absolutno presenečenje. A naši košarkarji so daleč od tega, da bi bili tekmecem neznanka, sploh Luka Dončić, za katerega vsaj polovica francoskega moštva dobro ve, kdo je, saj so ga nekateri spoznali v Španiji, peterica pa v ligi NBA. Med temi je tudi kapetan Nicolas Batum (LA Clippers).

"Kaj informacij od tam bom že uporabil, ampak to je druga ekipa, tudi pravila so drugačna," pravi 32-letnik, ki je s Tonyjem Parkerjem in drugimi vzel zlato na Eurobasketu v Sloveniji. Saj ne, da bi se s tem odgovorom izmikal, pač povedal je, kako je. O naši reprezentanci vse ve. "Ni brez razloga evropska prvakinja, Luka pa mogoče najboljši na svetu. Fokus je seveda na njem, toda drugih ne smemo pozabiti. Dragić je dal 27 točk proti Nemčiji, Tobey je bil sijajen, Prepelič je odličen. To bo velik dvoboj, moramo se pripraviti, oboji hočemo v finale. To bo zadnja tekma pred bojem za zlato medaljo, mora nam uspeti." Danes je bil zanj pomemben dan, ne le zaradi zmage proti Italiji. S Clippersi je urejal podaljšanje pogodbe. "Dve uri sem bil na telefonu, agentu sem dejal, naj hitro reši zadevo, da sem z mislimi spet lahko pri olimpijskih igrah. Tisto je bilo lažje kot tekma z Italijo," je dejal Batum.

Podaljšanje pogodbe je bilo za Nicolasa Batuma lažje kot tekma z Italijo.
Epa

Močan odpor so jim nudili naši zahodni sosedi, do konca se niso predali (75:84), vrnili so se že iz izgubljenega položaja. Batum (15 točk) je moral biti na parketu skoraj vso tekmo, da je pobiral žoge pod košem, prav tako Evan Fournier (21), izkazal se je Rudy Gobert (22). Zelo slabi so bili pri metu z razdalje, iz 22 poskusov so zadeli le sedem trojk. "In izgubili smo 20 žog, če bi jih samo pet, šest manj, bi to povsem spremenilo potek tekme. Manjkala nam je koncentracija," je povedal selektor Vincent Collet. Morda zato, ker si je več igralcev urejalo prihodnost v klubih, kot je dejal Batum.

Tudi francoski prvi mož stroke že dobro ve, kdo jim bo stal nasproti v četrtek. "Luki ne smemo pustiti, da nam nasuje 50 točk. Slovenija ima fantastičnega igralca, ki je v vsaki tekmi več pri žogi, ob tem pa imajo tudi drugi več priložnosti. Krasi jih ekipni duh in nikoli se ne predajo. Proti Španiji smo videli, da se lahko tudi vrnejo," je domačo nalogo že opravil Collet, ki vodi trofejno moštvo s kolajnami z vseh tekmovanj. Dve francoski generaciji sta že osvojili olimpijsko srebro - prva v Londonu 1948, druga v Sydneyju 2000. "A ti fantje jo imajo z vseh drugih prvenstev, le z olimpijskih iger še ne. Zato so lačni uspehov in tudi mi imamo ekipni duh," je povedal Collet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta