28-letni Urban R. iz Logatca: "Oba sem zaštihal, potem sem pa sp..."

Primož Knez, Dnevnik
12.08.2020 06:00

Urban R. je v začetku aprila z nožem zabodel Andreja B. in Katjo K., ki sta mu ponudila zatočišče med najbolj strogimi karantenskimi ukrepi. Izkazalo se je, da zaradi shizofrenije. Obeta se mu ukrep obveznega zdravljenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo predlaga za Urbana R. ukrep obveznega zdravljenja v forenzični enoti psihiatrije in ne zaporne kazni. 
Jaka Gasar/Dnevnik

"Ali ste me želeli zastrupiti z joto?" je bilo vse, kar je imel 28-letni Urban R. iz Logatca vprašati Andreja B. in Katjo K., pri katerih je prespal konec tedna v aprilu, ko so v državi sicer vladali strogi antikoronski ukrepi. To zgolj potrjuje ugotovitve izvedenca: Urban trpi za paranoidno shizofrenijo. Čeprav ga obtožnica bremeni dveh poskusov uboja, pa je tožilstvo predlagalo zgolj ukrep obveznega zdravljenja v psihiatrični ustanovi. Sodišče ga še ni izreklo, razčistiti je treba še nekaj okoliščin prave drame, ki se je dogajala v Dolu pri Ljubljani v noči na 6. april letos.

Spid, shizofenija, strah ...

Dejstva so naslednja. Urban je do Andreja in Katje prišel z avtom že v petek, 3. aprila. Zakaj, nihče ni natančno povedal. Nekaj se da razbrati iz zagovora obtoženega: "Ja, potegnil sem dve črtici spida. Andrej in Katja pa sta tudi na tem. Več noči zapored nista spala ..."
Kakorkoli že, Urbana sta Andrej in Katja sprejela. Bil pa je zmeden, govoril je čudne stvari, umival se je le z vodo, ki jo je prinesel s seboj, češ da je ta iz vodovoda zastrupljena. Sprva so se dobro razumeli, ko pa sta gostitelja prišleku pojasnila, da je prišel čas, da odide, se je zapletlo. Najprej je v nedeljo res odšel, pa prišel nazaj, pa spet odšel in nazadnje prišel, češ da je pozabil telefon. Nista mu verjela, a našli so ga skritega med nekim kupom papirjev. Proti večeru pa je v garažo, kjer je Andrej barval neke lončnice, Urban pa je bil poleg, prišla Katja. Urban jo je napadel s 15-centimetrskim črnim nožem, dvakrat jo je zabodel pod lopatice. Andrej je posredoval, a jih je tudi on skupil. Dvakrat v prsi in dvakrat v hrbet. Močno je krvavel, a uspelo mu je poklicati reševalce. Brez hitre pomoč bi oba lahko umrla.

Priprt je na psihiatriji

"Slutil sem, da se mi bo nekaj zgodilo. Vzel sem nož in ju zabodel. Naravnost. Nisem šel na življenje. Oba sem zaštihal in spizdil ven," je v svoj zagovor povedal obtoženi. Svoje bodo morali zdaj povedati še izvedenci in nekatere priče, skoraj nobenega dvoma pa ni, da se bo Urban R. zdravil na oddelku forenzične psihiatrije, kjer je od prijetja 6. aprila dopoldne že v priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta