Abramovu zaradi goljufije znižali kazen na leto dni

23.08.2021 16:51
Celjski višji sodniki so razvpitemu Sebastienu Abramovu znižali kazen za goljufijo, ki jo je zakrivil na škodo staršev umrlega dekleta Sare Veber
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov in njegov odvetnik Mitja Pavčič Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Razvpiti Ljubljančan Sebastien Abramov, ki je slovenski javnosti postal poznan zaradi afere Odrezana roka (​Julija Adlešič, njegovo dekle​, si je po mnenju tožilstva odrezala roko, da bi pri petih zavarovalnicah dobila 1,2 milijona evrov odškodnine), je dočakal prvo pravnomočno sodbo. Skoraj natanko leto po tem, ko mu je sodnica Lidia Kralj na žalskem okrajnem sodišču zaradi goljufije na račun staršev umrle Sare Veber (Abramov je obtožen še Sarinega umora) izrekla kazen leto in štiri mesecev zapora, so mu celjski višji sodniki po naših neuradnih podatkih kazen nekoliko znižali. Prvostopenjsko presojo, da je zakrivil očitano goljufijo, so višji sodniki potrdili, a mu kazen znižali za štiri mesece, kar pomeni, da bo moral zaradi te goljufije za rešetkami presedeti leto dni. Odvetnik Abramova Mitja Pavčič, ki sodbe še ni prejel, se je na prvostopenjsko sodbo pritožil zaradi po njegovem nepravilno ugotovljenega dejanskega stanja, zaradi kršitev pravic do obrambe in zaradi višine kazenske sankcije. Sodeč po sodbi, so višji sodniki njegovi pritožbi delno ugodili.

Oškodoval ju je za 15.300 evrov

Spomnimo, da je bila zadeva povezana z goljufijo na račun staršev njegovega nekdanjega dekleta Sare Veber, ki je bilo 15. marca 2015 ustreljeno v njihovi hiši na Pernovem pri Žalcu. Sodnica je že na prvi stopnji odločila, da je bila Abramovu krivda dokazana, in ga zaradi goljufije, s katero je za 15.300 evrov oškodoval zakonca Nado in Rudija Vebra, obsodila na leto in štiri meseca zapora. Goljufiva zgodba sega v september 2014. Takrat je Nada Veber najela kredit pri Unicredit banki, za kar jo je prosil Abramov, ker naj bi bil potreboval denar za nakup vozila. Mati Sare Veber je potem v banki najela posojilo, imela je tudi nekaj privarčevanega denarja, vse skupaj pa je izročila Abramovu. Ta vozila nikoli ni kupil, Sarini materi je vrnil skupaj le 1000 evrov kredita v štiri obrokih. Zadnjega je plačal marca 2015, nakar je v istem mesecu Sara Veber umrla v sumljivih okoliščinah. Tudi višji sodniki so menili, da je goljufijo storil naklepoma in da je denar potreboval za poplačilo svojih dolgov.

Sojenje zaradi umora 1. septembra

Že 1. septembra pa bo Sebastien Abramov znova sedel na zatožno klop celjskega sodišča. Za tedaj je namreč sodnica Maja Manček Šporin razpisala težko pričakovan predobravnavni narok zaradi umora Sare Veber (Abramov se je tedaj pisal Colarič) pred šestimi leti in pol. Abramov, ki je v priporu v Celju zaradi zadeve Odrezana roka, je v omenjenem primeru obdolžen, da je umor storil na zahrbten oziroma grozovit način. Sara Veber, ki bi letošnjo jesen dopolnila 31 let, je tedaj umrla pod strelom iz polavtomatske puške, ki jo je čistil prav Abramov. Slednji vseskozi vztraja, da se je zgodila nesreča in da se mu je dolgocevna puška sprožila med čiščenjem. Kriminalisti so dogodek sicer najprej obravnavali kot tragično nesrečo, a je kasnejše zbiranje obvestil nakazalo, da bi lahko šlo za umor iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način. Abramovu zaradi tega grozi vsaj 15 let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta