Afera Kopravnikar: Policista ministru odredila alkotest, ker sta zavohala alkohol

Damijana Žišt
10.02.2021 17:15
Na nadaljevanju sojenja v tako imenovani aferi Facebook, kjer na zatožni klopi sedi pet nekdanjih policistov, so pričali nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar in dva policista.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji policisti iz afere Facebook na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča 
Robert BALEN

"Po zaključenem nastopu v lokalu Loški pub sem se okoli 3. ure vračal domov. Kakšna dva kilometra od Škofje Loke pri naselju Zminca me je prehitel policijski kombi z modrimi lučmi, zato sem ustavil. Policijski postopek je bil korekten, policista sta se predstavila, zahtevala vozniško in prometno dovoljenje in povedala, da bosta opravila alkotest. Pokazala sta mi rezultat alkotesta, ki je izmeril vrednost 0,12 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. To je 0,25 promila alkohola, kar je še dovoljena mera oziroma pod predpisano mejo 0,5 promila alkohola. Zaključila sta postopek in šel sem domov," je danes na nadaljevanju sojenja nekdanjim policistom, ki so se znašli na sodišču zaradi tako imenovane afere Facebook, povedal nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Tožilstvo nekdanjim policijskim sindikalistom Zoranu Petroviču, ki je bil predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), in njegovim kolegom Denisu Kadiriću, Mihi Sakaču, Dušanu Raju in Vojku Marguču očita, da so se spomladi 2016 v zaprti facebook skupini dogovarjali, kako naj bi ustavili tedanjega ministra Koprivnikarja in z njim opravili preizkus alkoholiziranosti. ​

Obtoženi zanikajo očitke tožilstva

​Tožilka Mojca Gruden s posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva v obtožnici navaja, da Koprivnikar ni bil ustavljen zaradi prekrška ali česa drugega kaznivega, ampak zaradi sindikalnih interesov. Takrat je namreč potekala policijska stavka, ki jo je minister kritiziral in ni želel prisluhniti pozivom o zvišanju plač. Sakač in Kadirić sta obtožena kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, Marguč in Petrovič pomoči pri tem kaznivem dejanju, Raj pa kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Kazniva dejanja naj bi bili storili, ko so v zaprti facebook skupini, namenjeni članom SPS, objavili, da ima minister Koprivnikar koncert v škofjeloškem pubu s svojo glasbeno skupino OF, ki bo trajal do enih zjutraj, in predlagali, da v zasedo pošljejo škofjeloško patruljo. Petrovič naj bi bil s fotografijo avtomobila odločilno prispeval, da je Sakač poklical enega od policistov v patrulji, mu opisal ministrov avtomobil in mu naročil, naj s kolegom ustavita Koprivnikarja in opravita alkotest. Kadirić naj bi bil enako naročil tudi patrulji PP Kranj, Raj pa naj bi bil Kadiriću in Sakaču obljubil, da jima bo sindikat plačal vikend v toplicah, če bosta posredovala, da bo patrulja ustavila ministra med vračanjem s koncerta in opravila alkotest. Patrulji, ki bi akcijo izvedla, pa je obljubljal plačilo večerje, je še očitek v obtožbi. Obtoženi, ki so svoje zagovore podali prejšnji teden, zanikajo očitke kaznivih dejanj.

Ni vedel, zakaj so ga ustavili

​Koprivnikar je danes še povedal, da predvideva, da sta ga policista, ki sta ga ustavila, prepoznala "zaradi vseh medijskih nastopov, ker sem bil tedaj v vladni pogajalski skupini in sem se pogajal tudi s policijskima sindikatoma". Na vprašanje odvetnika Francija Matoza, ki brani obtoženega Sakača, ali je pred spornim dogodkom že bil deležen policijske kontrole in ali je opravljal preizkus alkoholiziranosti, je Koprivnikar odgovoril pritrdilno. "Ja, tega je bilo veliko, saj sem pogosto na cesti. Večkrat so me ustavili pri naključnih kontrolah in tudi testirali so me z alkotestom. Tudi v času mojega mandata so me ustavili in opravili alkotest," se je spominjal Koprivnikar. Odvetnika je nato zanimalo, ali je vedno, ko so ga ustavili, na svojem facebook profilu objavil, da so ga policisti ustavili, kakor je to storil po spornem dogodku. "Ne, to sem storil prvič, saj se mi je zdelo nenavadno, da me je ustavila policijska patrulja z modrimi lučmi, in še to na povsem prazni cesti," mu je odvrnil Koprivnikar. Odvetnik Dušan Csipö, ki zastopa obtoženega Kadirića, je nato Koprivnikarja vprašal, ali ga je med vožnjo policijsko vozilo prehitelo. Koprivnikar je dejal, da ne. "Ko sem videl, da za mano pelje policijsko vozilo z modrimi lučmi, vedel pa sem, da nisem naredil nič narobe, sem našel kraj, da sem se lahko ustavil. In šele potem se je avtomobil ustavil za mano." Na vprašanje Zorana Petroviča, ali mu je znano, da morajo policisti v nočnem času ustavljati voznike s prižgano modro lučjo, je Koprivnikar dejal, da tega ne ve. "Ja, takšno pravilo velja že od 1998," je pripomnil Petrovič.

Nista vedela, da je v avtu minister

Po končanem Koprivnikarjevem pričanju sta na prostor za priče stopila še policista, ki sta tisto noč ustavila ministra. Po izbruhu afere, ko so obtoženi izgubili službo na policiji, sta jo onadva odnesla samo z opominom pred izredno odpovedjo. Policist David Oblak je povedal, da sta bila tisto noč s kolegom Davidom Kelemanom v patrulji, ko so ju napotili na intervencijo v Železnike. Pot ju je vodila mimo Loškega puba, zato sta opazila vozilo, ki je sunkovito zapeljalo na cesto, nato pa se je peljalo po cesti zunaj Škofje Loke. Voznik je vozil prehitro, saj sta s kolegom, ko sta vozila za njim, morala voziti najmanj 90 kilometrov na uro, dovoljena hitrost na tej cesti pa je 50 kilometrov na uro. Kdo je voznik v avtomobilu, nista vedela, to sta izvedela šele, ko sta z njim opravila postopek, je povedal Oblak. Alkotest sta Koprivnikarju odredila, ker sta ga "malo zavohala". Policist je med pričanjem pritrdil, da ga je tisti dan poklical neki sindikalist Miha iz Kopra in mu rekel, da bo zvečer v Loškem pubu s svojo skupino igral minister Koprivnikar in naj mu dasta s kolegom pihati, če ga bosta kje na cesti zasledila v belem BMW-ju, češ da je bilo splošno znano, da Koprivnikar po nastopih s svojo skupino rad popije alkohol. Po drugi strani pa je Oblak zanikal, da bi mu bilo naročeno, da je treba ministra namerno ustaviti. Glede policijskega postopka s Koprivnikarjem je priča Keleman povedal enako kot Oblak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta