Afera Oranža: Zaradi občinske brošure pogojna kazen

čk
08.10.2019 19:44

Štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta je kazen, ki je zaradi zlorabe položaja doletela mariborsko občinsko uslužbenko Marjeto Kristofič Jamnik in Martina Korošca iz Oranže. Oba se bosta pritožila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Korošec in Marjeta Kristovič Jamnik se bosta zoper obsodilno sodbo pritožila.
Igor Napast

Z zlorabo uradnega položaja in pravic je mariborska občinska uslužbenka Marjeta Kristofič Jamnik, ki je med županovanjem Andreja Fištravca vodila njegov kabinet, omogočila, da je podjetje Oranža Martina Korošca pridobilo občinski posel v višini 7198 evrov. Tako je v ponedeljek odločila mariborska okrajna sodnica Karmen Krajnc in vpletena v afero obsodila na štiri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Sodba še ni pravnomočna, zagovornika obdolženih Danijel Planinšec in Borut Mihurko pa sta že napovedala, da bosta sodbo poskušala rušiti s pritožbo na višje sodišče. Čeprav jima je dokazalo krivdo, s prvostopenjsko sodbo ni zadovoljno niti tožilstvo, saj je za obdolžena terjalo dvakrat strožjo kazen, za Kristofič Jamnikovo pogojnih osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, za Korošca pa pogojno sodbo na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.
Domnevno kriminalna zgodba se je vrtela okrog naročila promocijske brošure Invest Maribor, kar je mestna občina spomladi 2014 uradno naročila za predstavitev Maribora na Kitajskem. Tožilstvo Kristofič Jamnikovi očita, da ni ravnala v skladu z zakonom o javnem naročanju, saj bi bila morala obvezno preveriti ceno naročila brošure pri treh potencialnih ponudnikih. Tega pa ni storila, ker je bilo že vnaprej dogovorjeno, da bo posel dobila Oranža. Konkurenčni ponudbi z dogovorjenima dražjima cenama je občini naknadno pridobil sam Korošec, zato mu je tožilstvo pripisalo, da je Kristofič Jamnikovi pomagal pri zlorabi položaja. Obdolžena krivde nista priznala. Občinska uslužbenka je trdila, da so zamisel za naročilo brošure dobili v občinski skupini za gospodarstvo, Koroščeve kontaktne podatke pa da je prejela od Marka Kovačiča, vplivnega Fištravčevega svetovalca. Tega, kako je prišla v stik z neizbranima ponudnikoma, se v sodni dvorani ni spomnila, je pa zatrjevala, da ni točen očitek tožilstva, da je neizbrani ponudbi občini pridobil Korošec, čeprav je tožilstvo to dokazovalo z obremenilno elektronsko komunikacijo, ki so jo preiskovalci odkrili na njenem računalniku. Da ni priskrbel konkurenčnih ponudb, je v svojem zagovoru vztrajal tudi obdolženi Korošec in sodišče poskušal prepričati, da mu je to podtaknil njegov nekdanji poslovni partner, ki mu je ukradel digitalno identiteto in zlorabil dostop do strežnika. (čk)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta