Če pirotehnik v nedeljo ne bo mogel odviti vžigalnika na bombi, jo bodo uničili z ...

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
31.10.2019 20:38

Bomba na železniškem nasipu je težka 500 kilogramov, v njej je 252 kilogramov eksploziva. Ima samo sprednji mahanski vžigalnik, saj je zadnji del bombe ob padcu na tračnico odrezalo. Če pirotehnikom ne bo uspel idealen scenarij - odvitje vžigalnika -, bodo bombo nevtralizirali z nadzorovanim postopnim sežiganjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pristojne službe Mariborčane pozivajo k doslednemu upoštevanju navodil tudi v nedeljo, ko bo prišla na vrsto za uničenje še druga letalska bomba, težka 500 kilogramov, ki je bila preteklo nedeljo najdena na železniškem nasipu v Melju.

Bomba je težka 500 kilogramov, v njej je 252 kilogramov eksploziva. 
MOM

Pas zaklanjanja v radiju 600 metrov

Tudi v nedeljo se bo evakuacija začela ob 8. uri, v življenje mesta pa bo posegla bistveno bolj od včerajšnje. Domove bo moralo zapustiti okoli 1000 ljudi, ki živijo 300 metrov od bombe. Za vse, ki ta dan nimajo nobenega opravka na drugem koncu mesta, bo tako kot včeraj, poskrbljeno na zbirni lokaciji v dvorani Tabor. Pristojne službe pozivajo prebivalce, da med evakuacijo poskrbijo tudi za živali in svoje premoženje. Avtomobile lahko umaknejo na parkirišče dvorane Tabor. V 300-metrskem pasu okoli nadjene bombe stoji hotel Mercure Maribor. Gostom ne bo potrebno zapuščati hotela, a se bodo morali med trajanjem intervencije umakniti v zahodni in južni del zgradbe. Tak ukrep bo veljal tudi v hotelu City. 

Rdeče območje je evakuacijski pas, na rumenem se bo v času intervencije prepovedano zadrževati na prostem, stanovalci morajo v zaklon, stran od oken in zunanjih zidov. 
Uroš Šoštarič

Zaprite vrata, okna, plin!

Vključeni v nedeljsko operacijo onesposobitve bombe računajo na to, da se bo iztekla enako uspešno kot včerajšnja. "Za vse, predvsem pa tiste, ki so v 300-metrskem pasu, je pomembno, da znova v enaki meri spoštujejo naša navodila. Želeli bi si strpnosti in komunikacije, da se varno rešimo še druge bombe," občane poziva direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer.
V času intervencije avtobusni in železniški kolodvor ne bosta obratovala. Prekinjen bo železniški promet.  Potnikom, ki bi vstopili ali izstopili na vlak v Mariboru, bodo zagotovili nadomestni avtobusni prevoz. V nedeljo od polnoči do preklica nevarnosti ne bo obratovala glavna avtobusna postaja,  avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem prometu se bodo ustavili tam, kjer je še varno. V času intervencije bo zaprt tudi del hitre ceste na odseku Pesnica - Maribor.  
Pri obsežni evakuaciji bo tudi v nedeljo sodelovala tudi policija: pri zaporah cest, varovanju in nadziranju območja. "Območje, kjer bodo morali ljudje zapustiti objekte, bomo spremljali z dronom," javnost miri Boris Lukežič in poziva: "Občani, ravnajte se po navodilih. Bodite strpni, poskrbite za svoje premoženje in premoženje. Zaprite vrata, okna, plin!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta