Takšni bodo ukrepi v času onesposobitve bomb v Mariboru, delo tudi za policijo

Novinarska konferenca, na kateri so predstavili aktivnosti in ukrepe v času onesposobitve neeksplodiranih bomb iz druge svetovne vojne na območju Europarka in Melja v četrtek in nedeljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Arhiv

Služba za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor je predstavila aktivnosti in ukrepe v času onesposobitve neeksplodiranih bomb iz druge svetovne vojne na območju Europarka in Melja v Mariboru.
{embed_youtube}https://youtu.be/znS_SZBB05A{/embed_youtube}
Strokovnjaki enote NUS so že od ponedeljka v Mariboru in so pripravili vse potrebno za prvo uničenje in začeli z aktivnostmi za uničenje druge letalske bombe, je povedala Ivana Grilanc z Uprave RS za zaščito in reševanje. "Jutri je načrtovano ob 12. uri proženje siren - opozorilo na nevarnost. Gre za enoličen znak sirene, ki traja dve minuti." Natančna ura je sicer odvisna od izvedbe evakuacije, je pojasnila Grilančeva. Dvorana Tabor bo odprta od 8. do 16. ure. Občane MOM bodo pričakali pripadniki civilne zaščite in predstavniki območnega združenja Rdečega križa Maribor. "Zagotovili smo namestitev, postelje, koce in vse ostalo, kar bi v tem trenutku potrebovali." Vsi upravniki so dobili ustrezna navodila in dogovorjeno je, da vsem stanovalcem dostavijo na nabiralnike, osebna vozila, vhodna vrata obvestila, dodaja Grilančeva. "Posebej bi pozvala občane MOM, da odstranijo tudi svoja vozila." 

Območje evakuacije 300 metrov od najdene letalske bombe pri Europarku. 
Mom

Ne glejte skozi okno

Matej Zupanič, namestnik poveljnika civilne zaščite Maribor dodaja: "Štab civilne zaščite MOM je neposredno obveščal tudi večje gospodarske objekte, tudi hotele, s katerimi smo dogovorili vse ukrepe glede na cono, v kateri se ti objekti nahajajo. V primeru, da naletimo ob evakuaciji na invalide, ki ne morejo priti do evakuacijske točke, je pomembno poklicati na telefonsko številko 112. Dogovorjeno imamo, da bodo po njih prišli reševalci ali gasilci."  V zaklon bodo morali tudi gostje nekdanjega hotela Piramida (Mercure Maribor City Center).

Izkop jame za nedeljsko deaktivacijo bombe v Plinarniški ulici v Mariboru. 
Jasmina Cehnar
Območje evakuacije 300 metrov od najdene letalske bombe v Melju in 600 metrov, kjer se bo prepovedano zadrževati na prostem. 
Mom

V UKC Maribor izpraznili gornja nadstropja

Janez Lencl z UKC Maribor je povedal, da so v bolnišnici po oceni ogroženosti civilne zaščite izpraznili vsa gornja nadstropja in prostore zgradb oziroma stavb, kjer je to bilo potrebno: "V objektih, ki so obrnjeni proti strani detonacije na Titovi cesti, bomo do 12. ure izpraznili vse sobe oziroma prostore, ki so na tej strani in paciente premaknili v sobe, ki niso ogrožene." Zaradi splošne nevarnosti na območju UKC-ja (zaradi morebitnega padanja kamenja), gibanje tam v četrtek v času do 16. ure ne bo mogoče. V tem času na območju UKC Maribor na tem območju tudi ne bo mogoče parkirati, dostop za reševalna vozila bo urejen, saj prihajajo tudi z druge strani, ki je zaščitena. "Pobreški vhod je varen," je pojasnil Lencl. 

Pripadniki Civilne zaščite za NUS danes postavili tehnično pregrado, s katero bo morebitni udar, ki bi nastal med intervencijo, preusmerjen proč od bolnišnične stavbe.
Mom

Ob Dvorani Tabor prostor za avtomobile

V Mariboru tako danes tečejo intenzivne priprave na napovedano evakuacijo v četrtek in nedeljo. Kot so sporočili z občine, bodo začetek in konec postopka onesposobitve najdenih bomb naznanile sirene, ljudje, ki bodo morali zaradi tega začasno zapustiti svoje domove, pa se lahko zatečejo v Dvorano Tabor. "Tam bo dovolj prostora tudi za avtomobile, saj bo tudi te treba umakniti z območja evakuacije," pojasnjujejo na mariborski občini. Prebivalce na območju predvidene evakuacije bodo o tem obvestili tudi neposredno oziroma preko upravnikov njihovih stavb.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta