Direktorja časopisa Delo čaka zatožna klop. Kaj je povedal za Večer?

07.09.2021 18:39
Vpleteni v Kolektorjev prevzem Etre 33 niso uspeli z ugovori zoper obtožnico, v kateri specializirano tožilstvo lastniku Kolektorja in direktorju Dela Stojanu Petriču ter še štirim očita 1,8 milijona evrov visoko oškodovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stojan Petrič
Tit Košir

Koprsko sodišče je zavrnilo ugovore zoper obtožnico, ki jo je specializirano tožilstvo zaradi domnevno spornega prevzema Etre 33 na koprsko sodišče vložilo zoper lastnika Kolektorja in direktorja časopisa Delo Stojana Petriča in še štiri ljudi. Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma pomoči pri tem dejanju je obtoženih pet fizičnih oseb, so potrdili na specializiranem tožilstvu in zapisali, da je obtožni akt že pravnomočen. Ker se od vložitve obtožnice vsebina očitkov ni spremenila, pomeni, da bodo na zatožni klopi poleg Petriča sedeli še Peter Novak, prokurist v Kolektor Etri in lastnik podjetja Energotrans, Tomaž Kmecl, direktor Kolektor Etre in lastnik podjetja Torion, Metod Smrekar, nekdanji lastnik podjetja Transing, in Uroš Stabej, nekdanji direktor podjetja Transing.

Preiskovalci NPU so šele šest let po Kolektorjevem prevzemu družbe Etra 33 pri domnevnih akterjih opravili hišne preiskave. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Poklicali smo Petriča in povedal nam je, da je s sodnim pisanjem seznanjen, a ga še ni dvignil. V teoriji to pomeni, da očitki še niso obveljali za pravnomočne, bodo pa, ko bo vpletenim vročen sklep sodišča, da ugovor zoper obtožbo ni utemeljen. "Ko bom dvignil pošto, bomo obtožni akt skupaj z odvetniki preštudirali in se nanj primerno pripravili. Osebno lahko rečem in še tisočkrat lahko ponovim, da v tej zgodbi ni bil nihče oškodovan, še najmanj pa Kolektor. Nikomur nisem pridobil nobene koristi. Lahko me dajo pred strelski vod, a vedno bom trdil enako. Niti svoji hčeri ne bi pridobil koristi, kaj šele tretjim osebam," je Petrič izjavil za Večer.

Od ovadbe do obtožbe se je očitek prepolovil

Sumi zoper peterico se vlečejo že od julija 2016, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada šest let po Kolektorjevem prevzemu družbe Etra 33, danes Kolektor Etra, v odmevnih hišnih preiskavah iskali dokaze, da so se vpleteni v domnevno sporni posel z zlorabo položaja okoristili za več kot tri milijone evrov. Kolektor je leta 2010 postal 75-odstotni lastnik Etre 33. Takoj po njenem prevzemu je manjšinske deleže v Etri po nižji ceni prodal različnim podjetjem, ki so bila povezana z direktorji in vodilnimi v Kolektorju. Delnice podjetja je pokupilo več podjetij, poleg Kolektorja še FMR, Energotrans, Torion in Transing, ki mu je denar za posel posodil Kolektor. Transing je z delom posojila kupil nekaj delnic Etre, preostanek posojila pa posodil naprej Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek.

Od hišnih preiskav do kazenske ovadbe, ki jo je NPU na specializirano tožilstvo vložil julija 2017, so preiskovalci prvotni očitek (več kot tri milijone evrov premoženjske koristi) skrčili na okoli 1,8 milijona evrov. Po prejemu ovadbe je tožilstvo 24. avgusta 2017 vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper pet ljudi, ki so sodelovali pri lastniški konsolidaciji družbe Etra 33, potem ko jo je leta 2010 kupil Kolektor. Vpleteni so očitke zanikali. Petrič je poudarjal, da je šlo za "fer posel", češ da se za manjšinske deleže vedno plačuje manj kot za kontrolne.

Zatikalo se je z uvedbo preiskave

Sprva je kazalo, da se bodo osumljeni iz afere izvlekli brez sodnega procesa. Preiskovalna sodnica koprskega sodišča Tatjana Cvetičanin namreč ni dopustila uvedbe preiskave, ker po njenem za kaj takega ni bilo formalnih pogojev. S to razlago se ni strinjal pritožbeni senat in ji je zadevo poslal v ponovno odločanje, a preiskovalna sodnica tudi v drugo ni soglašala z uvedbo sodne preiskave, kar je kasneje potrdil tudi zunajobravnavni senat. Sodišče je tako 3. julija 2018 izdalo sklep o zavrženju zahteve za preiskavo, ki pa ni postal pravnomočen, saj se je tožilstvo nanj pritožilo. "Sodišče je pritožbi tožilstva ugodilo s sklepom 4. oktobra 2018, nato je šla zadeva v ponovno odločanje. V okviru ponovnega odločanja je sodišče 28. maja 2019 izdalo sklep o zavrnitvi zahteve za preiskavo, tožilstvo pa je znova vložilo pritožbo, in sicer 2. julija 2019. Sodišče je pritožbi tožilstva ugodilo in 12. marca 2020 izdalo sklep o uvedbi preiskave," so na specializiranem državnem tožilstvu ob našem poizvedovanju pojasnili, kdaj (šele) je sklep o uvedbi preiskave postal pravnomočen. Lansko pomlad so tako na koprskem sodišču stekla posamezna preiskovalna dejanja, koprsko sodišče pa je specializiranemu tožilstvu spis vrnilo 15. julija lani. Sedem mesecev kasneje je primer dozorel do obtožbe. Kot so pojasnili na specializiranem tožilstvu, so jo zoper peterico vložili 1. februarja letos.

Razočaran, ne pa presenečen

Spomnimo, da je Petrič februarja letos, potem ko je o vložitvi obtožnice prvi poročal portal Siol, za Delo izjavil, da je nad potezo specializiranega državnega tožilstva razočaran, ne pa tudi presenečen. Obregnil se je tudi ob to, kdo je novico o obtožnici zoper njega prvi plasiral v javnost. "Že samo dejstvo, da je informacijo o domnevni vložitvi obtožnice prvi in pred mediji že 2. februarja ob 18.01 (dan po vložitvi obtožnice, op. p.) na twitterju objavil Miro Petek, član stranke SDS, dodatno potrjuje, da odločitev za vložitev obtožnice ni strokovne narave." Po drugi strani pa je Petrič menil, da mu bo odločitev tožilstva, čeravno je po njegovi oceni nepravilna, zdaj omogočila, da "pred sodiščem dokažemo svojo nedolžnost ter končamo medijsko blatenje mojega imena, poslovodnih oseb koncerna Kolektor in koncerna Kolektor".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta