Enaki tožbi proti Janezu Janši, a različni odločitvi

Gordana Possnig Gordana Possnig
09.01.2019 20:47

Celjsko višje sodišče 'presenetilo' z različno sodbo pri enakih tožbah novinark RTV Slovenja Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl (levo) in Mojca Šetinc Pašek sta prvaka SDS Janeza Janšo tožili zaradi žaljivega tvita. 
Gordana Possnig

Žaljiv tvit prvaka SDS Janeza Janše marca 2016, v katerem je novinarki RTV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek označil za odsluženi prostitutki, je dobil delni epilog: pravnomočno zamudno sodbo na celjskem višjem sodišču. To je namreč pravnomočno potrdilo odločitev velenjskega okrajnega sodišča, v katerem je Mojca Šetinc Pašek od Janše zahtevala 6000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita. Je pa zanimivo, da je isto sodišče razveljavilo zamudno sodbo v enaki tožbi v primeru Eugenije Carl, ki je Janšo prav tako tožila za 6000 evrov odškodnine. Zadevo je pritožbeno sodišče vrnilo v novo sojenje na prvo stopnjo. Razloge za tako različno odločitev višjega sodišča smo skušali dobiti od predsednika celjskega višjega sodišča Branka Aubrehta, ki pa je bil službeno odsoten. Zato tudi nismo uspeli izvedeti, ali je kazenska zadeva, v kateri je bil Janša 23. novembra lani na tukajšnjem okrožnem sodišču obsojen na tri mesece pogojno s preizkusno dobo enega leta zaradi razžalitve obeh novinark, že prispela na višje sodišče. Smo pa izvedeli, da v obeh zadevah na velenjskem okrajnem sodišču ni sodil isti pravdni sodnik, pa tudi sestava senata višjih sodnikov v obeh primerih ni bila enaka, kar naj bi bil sicer morebiten vzrok za različni odločitvi na višjem sodišču. Janša mora novinarki Šetinc Pašek odškodnino nakazati v roku 15 dni.
V primeru odškodninske sodbe Mojci Šetinc Pašek, tudi urednice na TV Slovenija, so višji sodniki med razlogi za pravnomočnost zamudne sodbe zapisali, da je bila Janši tožba pravilno vročena. Za zamudno sodbo je šlo zato, ker se Janša ni odzval na poziv sodišča, naj odgovori na tožbo. Višji sodniki so v njenem primeru ugotovili, da mu je bila tožba pravilno vročena. V sodbi so v svojih ugotovitvah zapisali, da Janša ni izpodbijal dejstva, da je 17. avgusta 2016 prejel obvestilo o tem, kje lahko dvigne tožbo, in da je pričel teči 15-dnevni rok za dvig tožbe. Prav tako Janša ni izpodbijal tega, da tožbe v omenjenem roku ni dvignil. Sodišče je zavzelo stališče, da fikcija vročitve nastopi s 15-dnevnim potekom roka za dvig pisanja, seznanjenost z vsebino pošiljke pa za pravilnost vročitve ni relevantna.
Med razlogi za razveljavitev zamudne sodbe v primeru Eugenije Carl, to je prejela lani novembra, pa je višje sodišče zapisalo, da prvostopenjsko sodišče ni ugotovilo oziroma obrazložilo, ali je bil Janša obveščen o tem, da je pošiljka s tožbo na sodišču. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta