(FOTO) Franci Kek zaradi protesta na tekmi z Izraelom dobil globo: "Nisem oviral oziroma motil same izvedbe prireditve"

M.R.
06.05.2024 09:30

Nekdanji poslanec Franci Kek si je za protest v podporo Palestini med košarkarsko tekmo reprezentanc Slovenije in Izraela prislužil 250 evrov globe. O tem je objavil zapis na Facebooku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestni performans Francija Keka med polčasom tekme v Kopru.
Martin Metelko

Franci Kek je pojasnil, da ga je policija pozvala, naj se glede prekrška izjasni. V odgovoru koprski policijski postaji je zapisal, da se je 25. februarja na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2025 ulegel na parket, pri tem pa je bil oblečen v barve palestinske zastave. 

Kek je imel obute rdeče športne copate, oblečene je imel zelene hlače, črno jakno in belo majico, na glavi pa je imel še arabsko ruto. Ker ni želel ovirati same tekme, je svoj protest izrazil v času polčasa. "Zato menim, da nisem oviral oziroma motil same izvedbe prireditve," je sam ocenil v dopisu koprski policiji. 

Franci Kek se je ulegel na tla.
Martin Metelko

"Tekma je bila v času pobijanja Palestincev s strani Izraelcev, zato sem bil prepričan, da je prav, da se zaradi tega na nek način opozori na dejanja, ki za seboj puščajo na desettisoče nedolžnih civilistov, ki so, ali pobiti ali z invalidnostjo zaznamovani za celo življenje. Otroku, ki je ostal brez rok in nog, bo v življenju res težko. Mnogi med njimi so ostali tudi brez staršev. Kdo jih bo hranil? Kdo pomagal, ko bodo opravljali nujne telesne potrebe? Precejšen del nima več doma," je Kek policiji opravičeval svoj protest.

Med občinstovm so bile tudi palestinske zastave.
Martin Metelko

Po njegovem mnenju je treba na območju Palestine čim prej ustaviti "zločine", ker da je to pomembno tudi za slovensko varnost. "Kajti, nekdo, ki je ostal brez vsega, je v svoji frustraciji idealen za nabor novih teroristov," ocenjuje Kek. Sicer pa se zaveda, da je njegovo dejanje "minornega značaja" pri reševanju tega vprašanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta