(FOTO) Janša na sodišču zaradi Veselinovičeve tožbe: Nisem ga obtožil, da je Meška umoril z nožem ali sekiro

Damijana Žišt Damijana Žišt
20.03.2023 13:00

Prvak SDS Janez Janša se je znašel na zatožni klopi celjskega okrožnega sodišča, ker ga v zasebni tožbi toži nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič. Danes je spregovoril pred sodnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz, ki sta sodišču predlagala zaslišanje več prič.
Damijana Žišt

"Leta 2009 je bilo v medijih veliko člankov o brutalnem postopanju zoper tedanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška, o vsakodnevnem šikaniranju in mobingu, ki ga je nad njim izvajal tedanji direktor STA Bojan Veselinovič. To je počel nad njim tudi tedaj, ko je bil Meško zelo bolan in brez utemeljenih razlogov odpuščen. Vsi, ki so pri zdravi pameti, vedo, da če nekoga vržejo na cesto, to ne pripomore k njegovemu zdravju, ampak ravno obratno. Veselinoviča nisem obtožil, da je vedel, da je Meško bolan, ko ga je odpustil, je pa njegovo ravnanje močno poslabšalo njegovo zdravje, da je umrl. Nisem ga tudi obtožil, da je Meška umoril z nožem ali sekiro," je danes pred celjsko okrožno sodnico Leonido Jager povedal prvak SDS in poslanec Janez Janša. Na zatožni klopi celjskega sodišča se je znašel, ker na predobravnavnem naroku 1. decembra lani ni priznal krivde iz zasebne tožbe, ki jo je proti njemu vložil nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Janša Veselinoviča žaljivo obdolžil

Za Veselinoviča je bil sporen tvit, ki ga je Janša objavil na svojem profilu 6. maja 2021. Janša je namreč tvitnil, da "je neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA novice in mesečno pokasira 8.500 evrov, kar je več kot predsednik vlade". Ob zapisu pa je bila še Veselinovičeva fotografija in zapis: "Mesečna plača direktorja STA Bojana Veselinoviča je 6.091 evra, v času korona krize 8.500 evrov." S tem zapisom naj bi Janša po mnenju Veselinoviča storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, za kar zakon predpisuje denarno kazen ali do šest mesecev zapora. Janša je danes še povedal, da je sporni tvit objavil enajst let po Meškovi smrti, "ker je Veselinovič leta 2021 v javnih nastopih govoril, da vlada s STA dela nehumano, ker noče podpisati pogodbe o financiranju, čeprav STA zanjo ni izpolnjevala pogojev". Zato so ga Veselinovičeve navedbe o nehumanosti spodbudile, da je napisal omenjen tvit, saj je bil po njegovih besedah Veselinovič tisti, ki je nehumano ravnal z Meškom.

Boruta Meška ni šikaniral

"Bil sem hudo prizadet, ko je Janša objavil omenjen tvit, da sem torej sodeloval pri umoru Meška. To je zelo slabo vplivalo tudi na moje zdravje, ki je zdaj že dobro, bolečina pa ostaja. Veliko ljudi me je spraševalo o Janševih navedbah, ki pa nimajo nobene realne osnove. Meško je bil v času mojega vodenja STA najprej razrešen z mesta odgovornega urednika, kasneje pa je tudi dobil izredno odpoved delovnega razmerja, ker ni izpolnjeval delovnih obveznosti. Ko je bil 3. novembra 2009 odpuščen, nisem vedel, da je hudo zbolel, da ima raka. To sem izvedel šele na delovnem sodišču decembra 2009, ko je tožil STA zaradi izredne odpovedi," je danes na sodišču povedal Veselinovič.

Nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča na sodišču zastopa odvetnik Gorazd Fišer.
Damijana Žišt

Meško je umrl pol leta po odpovedi, Janša pa je Veselinoviču s tvitom 11 let pozneje pripisal sodelovanje pri umoru Boruta Meška. "To je bilo eno najbolj gnusobnih dejanj predsednika vlade (leta 2021, op. a.) znotraj več kot 300 dni trajajočega finančnega izčrpavanja STA s kršenjem veljavne zakonodaje in brez argumentov. Namesto teh smo poslušali laži in podtikanja. Poudarjam, da Borut Meško ni bil odpuščen iz političnih razlogov, ampak zaradi nedela – zaradi namerne neizpolnitve delovne obveznosti. Bil je tudi razrešen s funkcije odgovornega urednika s skoraj plebiscitarno, več kot 90-odstotno podporo kolektiva. Zato odločno zavračam trditve, da sem ga kot direktor šikaniral. Nasprotno, dal sem mu priložnost, da končno začne opravljati naloge odgovornega urednika. Če bi imel utemeljene razloge za trditve o izvajanju pritiskov nanj, bi zagotovo vložil tožbo za kaznivo dejanje šikaniranja na delovnem mestu. Pa tega ni storil. A o mrtvih vse dobro. Samo zato sem tudi pristal, da se je spor pred delovnim sodiščem končal s poravnavo, " je še povedal Veselinovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta