Incident v Mariboru: Mladoletnik je iz dijaškega doma streljal na psihiatrične bolnike in varnostnika

LeV., DŽ
17.11.2023 06:07

V četrtek se je v Mariboru zgodil strelski incident, v katerega so bili vpleteni trije mladoletniki. Dva sta stanovalca Dijaškega doma Lizike Jančar, kjer so danes sklenili, da enega dijaka izključijo dokončno, enega začasno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti storilca še iščejo.
Marko Vanovšek

V četrtek popoldan se je v parku ob mariborski psihiatrični bolnišnici zgodil strelski incident. "Nekdo je streljal na paciente in varnostnika," je Večeru sporočil neuradni vir in dodal, da je bilo v dogodku nekaj ljudi poškodovanih. Sreča v nesreči je bila, da gre pri vseh za lažje poškodbe.

Na policiji smo preverili, kaj lahko povedo o dogodku. "Policisti Policijske postaje Maribor II zbirajo obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti. V četrtek popoldan je neznanec na območju Ljubljanski ulice z uporabo neznanega orožja lažje poškodoval štiri osebe," je informacijo o strelskem incidentu potrdila tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave Anita Kovačič Čelofiga in dodala, da prve ugotovitve kažejo na to, da je storilec, ki ga policisti še iščejo, streljal z zračnim orožjem. Kmalu zatem je policija sporočila, da so v zvezi z dogodkom sinoči izsledili mladoletno osebo.

Odziv UKC Maribor in ministrstva

Odzvali so se tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in potrdili, da je neznana oseba, domnevno z zračno puško, streljala na paciente oddelka za psihiatrijo, ki so bili na sprehodu na dvorišču. "Kasneje je oseba streljala tudi na varnostnika oddelka, ki je preverjal, ali so vsi pacienti evakuirani v stavbo oddelka za psihiatrijo. Varnostnik ni utrpel poškodb, štirje pacienti so bili lažje poškodovani, eden pa je bil poslan na pregled v travmatološko ambulanto," je četrtkovo dogajanje povzel predstojnik oddelka za psihiatrijo Jure Koprivšek in dodal, da so zaradi varnosti pacientov izhode na dvorišče oddelka do nadaljnjega preklicali. Več informacij UKC Maribor do zaključka preiskave z javnostjo ne more deliti, je še sporočil Koprivšek.

Več ur kasneje so se oglasili še z ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Minister Darjo Felda je namreč razkril, da je mladoletni napadalec na psihiatrične bolnike stanovalec bližnjega dijaškega doma. "Zavedam se, da so ob pojavu različnih odklonskih primerov, v katere so vpleteni otroci in mladoletniki, pričakovanja javnosti velika. Vsak primer nasilja je nesprejemljiv in kot minister za vzgojo in izobraževanje se bom tudi v prihodnje zavzemal, da bomo na sistemski in vsebinski ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja in vzrokov, ki lahko privedejo do nesprejemljivih ravnanj," se je zavezal minister.

Vpleteni trije, vsi so kazensko odgovorni

Pred medije je danes stopil tudi glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan. Podrobnosti o dogajanju zaradi poteka policijske preiskave še ni mogel razkriti, je pa povedal, da tudi šolska inšpekcija izvaja aktivnosti, s katerimi bodo ugotovili vzroke in dogajanje v zvezi z incidentom. Kot je pojasnil, inšpekcija preučuje predvsem, kako so se odzvali vpleteni javni zavodi s področja šolstva, medtem ko do dijakov nimajo možnosti ukrepanja. Ker so bili v incident vpleteni dijaki, ki so starejši od 14 let, so za dejanje tudi kazensko odgovorni.

Ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič je za STA potrdila, da so osumljeni mladoletniki iz njihovega doma. Ko jih je policija obvestila o streljanju, so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dvih ur našli osumljene.

Vodstvo dijaškega doma je obvestilo starše in včeraj z njimi in dijaki opravilo razgovor. Imeli so tudi izredno konferenco kolektiva, kjer so odločili, da se enega izmed vpletenih dijakov za stalno izključi iz doma, drugega so izključili začasno, tretji vpleteni pa ni bil njihov stanovalec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta