Izvedenec je ocenil, da mobilni telefon Noviča ne povezuje s krajem umora

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.03.2019 19:42

Sodišče je na nadaljevanju sojenja Milku Noviču za umor Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta iz Ljubljane, zaslišalo izvedenca za telekomunikacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vnovično sojenje Milku Noviču na ljubljanskem okrožnem sodišču. 
Robert Balen

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo ponovljeno sojenje Milku Noviču, obtoženemu, da je 16. decembra 2014 pred lokalom Via Bona na ljubljanskem Viču ustrelil tedanjega direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani Janka Jamnika. Izvedenec Miran Štular, ki je s posebnimi meritvami ocenil gibanje telefona skozi bazne postaje, je med drugim moral odgovoriti, ali bazne postaje kakorkoli povezujejo Noviča s krajem umora. Njegov odgovor je bil, da ne. Po obravnavi pa je izvedenec še povedal, da bi se lahko Novičev telefon na bazno postajo, ki stoji v bližini kraja umora, na primer povezal tudi, če je bil obtoženi doma.


Podrobno o baznih postajah

Tožilka Blanka Žgajnar s specializiranega državnega tožilstva Noviču očita, da je Jamnika ustrelil iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je ta (pet let pred umorom) odpustil iz službe. Morilca sicer nihče ni videl, prav tako ni bila najdena pištola. Tožilstvo v obtožnici trdi tudi, da se je Novič 20 minut po umoru nahajal v bližini restavracije Via Bona, na parkirišču, kjer je bil umorjen Janko Jamnik, Novič pa vztraja, da je bil tisti večer doma. Trditve tožilstva po njihovem dokazuje podatek, da se je Novičev telefon pri enem izmed SMS sporočil okoli 20 minut po umoru povezal z bazno postajo na Koprski ulici, ki stoji v bližini kraja umora. Novič je namreč v času okoli umora, ki se je zgodil ob 19.38, poslal oziroma prejel štiri SMS sporočila - ob 18.40, 19.49 ter malo po 20. uri. Pri prvih treh se je telefon povezal z bazno postajo v bližini njegovega doma Avrhovci, pri zadnjem pa z bazno postajo na Koprski ulici, Avarnos3. In to naj bil za tožilstvo dokaz, da je bil Novič na kraju zločina.
Izvedenec Štular je povedal, da je za potrebe izvedenskega mnenja opravil meritve signalov baznih postaj na Novičevem domu na Žaucerjevi ulici 20 v Ljubljani. Pri tem je ugotovil, da njegov mobilni telefon pri povezavi primarno sicer izbere bazno postajo v bližini Novičevega doma, Avrhovci1, ni pa ta edina, s katero se lahko poveže. S testnimi telefoni je namreč iz Novičevega doma poslal in sprejel 417 sms-sporočil, pri čemer se je telefon v 2,16 odstotkih povezal tudi na druge postaje, od tega dvakrat na bazno postajo na Koprski ulici, na Avarnost3, v 89 odstotkih na Avrhovci 3, v 8,3 odstotkih pa na bazno postajo Avrhovci3. Pri pripravi izvedenskega mnenja je Štular skušal preko podatkov na Novičevem telefonu tudi ugotoviti, ali je ta beležil lokacije in ugotovil, da ta funkcija ni delovala. Novič bi moral imeti namreč za to odprt googlov račun, ki pa ga Štular na telefonu ni našel. Izvedenec je še povedal, da kraj umora pokriva bazna postaja ASpar1, ki pa se v času umora ni preklopila na Novičev telefon.

Sodišče bo opravilo rekonstrukcijo poti

S pričanjem izvedenca Štularja ni bil zadovoljen pooblaščenec Jamnikove žene Tatjane Jamnik Skubic, odvetnik Miha Kunič. Štularju očita, da je kot sodni izvedenec pristranski, ker da je član SDS, ta stranka pa da podpira Odbor 2014, katerega člani so v podporo Noviču pogosto navzoči na sojenju. Poleg tega sta bila z odvetnikom Jožetom Hribernikom, ki poleg odvetnika Žige Podobnika zagovarja Noviča, videna na srečanju civilnodružbenega gibanja Glasno. Sodnik Zvijezdan Radonjić je sicer še pred pričanjem izvedenca vsem prepovedal, da ga sprašujejo karkoli o njegovem zasebnem življenju, saj je bil na sodišče vabljen kot zapriseženi strokovnjak, izvedenec za telekomunikacije. Po obravni s(m)o novinarji izvedenca soočil z vprašanjem, ali je dejaven v SDS, on pa je to odločno zanikal. ​Sojenje se nadaljuje v petek, z branjem listin v sodnem spisu, 19. marca pa bo sodišče opravilo rekonstrukcijo poti od Novičevega doma do kraja zločina. Bistvno za sodišče je vprašanje, koliko časa bi potreboval Novič za opisano pot. Obtoženi naj bi bil imel alibi do 19.32, Jamnikov umor pa se je zgodil ob 19.38. Tožilstvo pa je prepričano, da se je bil Novič, v času umora star več kot 60 let, zmožen v šestih minutah preobleči iz pižame v trenirko, oditi v klet, odkleniti kolo, ga odnesti pred blok, sesti nanj, in se pripeljati do restavracije, kjer se je zgodil umor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta