Izvedenec o obtoženem umora: "Neprištevnosti ali duševne bolezni pri Turku ni"

To, da je pokojna želela prekiniti razmerje z Borutom Turkom, ni bilo nepričakovano, njun odnos že dlje časa ni bil funkcionalen. Zato ne moremo reči, da je bilo obtoženčevo dejanje hipno, meni izvedenec Matej Kravos.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje Borutu Turku se nadaljuje v torek. 
Dragana Stanković/dnevnik

Sojenje 33-letnemu Borutu Turku, obtoženemu umora 27-letne partnerke Romane Muhič iz vasi Potok v straški občini 23. februarja letos, se počasi bliža koncu. Tokrat je svoje izvedeniško mnenje pred sodnim senatom in staršema umrle Romane, ki spremljata sleherno obravnavo, predstavil izvedenec psihiatrije Marko Kravos. Vendar kaj bistveno novega ni povedal, bolj ali manj je zgolj nadgradil mnenje izvedenke klinične psihologije Sanje Šešok.

Če si moja, si moja ...

"Obdolženi je zelo slabo sodeloval pri obeh mojih pregledih, zato tudi zelo težko ocenjujem njegovo doživljanje v zadnjih dneh ali tednih pred samim dogodkom. Če ne poznam vseh koščkov celotnega njunega skupnega obdobja, pa je mozaik osebnostne strukture težko sestaviti," je dejal Kravos. "Mnogih stvari ni povedal, ker je ocenil, katere podatke bo dal in katerih ne. Tako je, denimo, dejal, da ve, da sta se s pokojno v zadnjem času prepirala, ne ve pa, zakaj. Prav tako ni želel govoriti o svojih vzporednih intimnih zvezah." Podobno kot Šešokova je tudi on ugotovil, da obdolženi bistveno bolj čustveno doživlja pogovore o travmatičnih dogodkih iz svojega otroštva kot pa pogovore o "svežih" dogodkih, denimo o svoji pokojni partnerki.

Kravos ob tem izpostavlja narcistično vedenje obdolženca, ki se zaradi osebnostne motnje kaže v tem, da izgubo bližnjega doživlja predvsem kot lastno tragedijo. Pri obdolženem se kaže tudi impulzivnost, ko na čustvene stiske in zamere, ki se kopičijo, lahko reagira nekoliko bolj čustveno. "Zaradi osebnostne motnje je bilo tudi ljubosumje intenzivnejše, denimo na bivšega partnerja pokojne, s katerim je bila ta zaradi otroka še vedno v stikih. Tako je obdolženi ljubezen doživljal v smislu, če si moja, si moja, ne bom te delil."

Normalna osebnost

Kot je pojasnil Kravos, je osebnostna motnja skupek osebnostnih značilnosti in dejavnikov, tako bioloških oziroma genskih kot vzgoje, in traja vse življenje, nekoliko jo je mogoče ublažiti le z intenzivnim psihoterapevtskih delom. "Vendar ne gre za bolezen. Vse te motnje pri njem so znotraj 'normalne' osebnosti. Duševne bolezni nisem ugotovil niti ni ta razvidna iz zdravstvene dokumentacije. Gre torej za mešanico osebnostnih struktur, tako kot pri večini ljudi." Kot dodaja izvedenec, ni zaznal nobenega znaka ali podatka, ki bi kazal na neprištevnost. Z gotovostjo pa je ocenil, da je bila zveza med obdolženim in pokojno v zadnjem letu "povsem nefunkcionalna".

Kaj bi torej lahko povzročilo tako ekstremno reakcijo? "Težko točno odgovorim. Najverjetneje jo je povzročila zavrnitev, ki zanj pomeni veliko travmo. Razhoda enostavno ni mogel sprejeti," je dejal Kravos. Romana je Borutu tistega nedeljskega dopoldneva dala vedeti, da je njunega razmerja dokončno konec in da naj se odseli. Junija lani sta za krajši čas razmerje že prekinila, vendar se je obdolženi čez dva meseca vrnil k Romani. Tokrat pa je očitno začutil, da je zveze resnično konec in da bo s tem "izgubil" tudi hčerko, ki sta jo imela z Romano (iz prejšnje zveze je pokojna imela še enega otroka). "Sledil je impulziven odziv, svojega ravnanja ni imel več v oblasti," je ocenil Kravos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta