Je možno, da je bila dveletna deklica iz Srbije ugrabljena? "Obrnila sem se, in ko sem pogledala, je ni bilo več"

M.R., Va
27.03.2024 09:51

Dveletna Danka Ilić je izginila v torek okoli 13.45 v naselju Banjsko polje, nedaleč od Bora v Srbiji. Iskali so jo celo rudarji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogrešana Danka Ilić je stara dve leti. Visoka je okoli 85 centimetrov in ima rjave lase. 
MUP Srbije

Na sebi je imela rožnate hlače, olivno zeleno jakno in obute črne copate. Njena mati je za medije povedala, da je hčerka izginila, ko je dajala starejšemu otroku vodo. "Obrnila sem se, da bom dala vodo drugemu otroku, in ko sem pogledala, je ni bilo več," je povedala za srbski portal Telegraf. 

Vest o izginotju se je hitro razširila po družbenih omrežjih, v iskanje pa so se vključili policisti, vojaki, lovci, gorski reševalci in drugi državljani. Teren so pregledovali celo rudarji iz Bora. Pravijo, da je bilo to težavno tudi zanje, ki so navajeni težkega fizičnega dela. Praktično je nemogoče, da bi težko prehoden teren zmogel dveletni otrok. V iskalni akciji so uporabljali tudi pse, ki so izurjeni za iskanje. V Srbiji so tudi prvič aktivirali sistem Amber, s pomočjo katerega so informacije o deklici in njeno fotografijo prek SMS-sporočila poslali vsem državljanom. 

A po 27 urah je srbsko notranje ministrstvo terensko iskanje prekinilo z ugotovitvijo, da deklice na pregledanem območju okoli deset kvadratnih kilometrov ni. Policija zdaj po neuradnih informacijah srbskih medijev preiskuje v smeri, ki gre naprej od kraja izginotja. 

Milan Ilić, dedek izginule Danke, je za televizijo Blic povedal, da se mu "po glavi vrti opcija, da je bil otrok ugrabljen". Bolgarska meja je blizu, je pojasnil, "po novi cesti samo 45 minut, največ uro". Še vedno upa, da je živa, "a je neverjetno, da je toliko ljudi ne more najti", je izjavil.  

Že eno uro po izginotju je bilo na terenu okoli 200 policistov, ki so iskali deklico, a je niso našli. Iskali so jo tudi celo noč, a brez uspeha. V okviru prvič uporabljenega omenjenega sistema so fotografijo deklice objavili vsi mediji, prav tako pa se je vrtela na ekranih na beograjskem letališču Nikola Tesla. Tudi prikazovalniki na avtocestah so obveščali o pogrešani deklici. 

"Pomembno je, da se aktivirajo vsi ljudje, ki so dobili sporočilo, še posebej tisti iz okolice Bora, in da vse informacije delijo s policijo. Vsaka informacija je lahko pomembna in lahko privede do rešitve. Zato ne oklevajte, tudi če niste popolnoma prepričani. Bolje je, da to delite s policijo," je povedal predsednik srbskega Centra za pogrešane in zlorabljene otroke Igor Jurić.

Ponoči so iskanje nekoliko otežile še močne padavine, hkrati pa je bilo tudi hladno. Pred hišo pogrešane deklice se je včeraj zbralo veliko ljudi, lokalni prebivalci pa so po poročanju medijev prestrašeni in vznemirjeni. "Okoli hiše Ilićev je več meter ali dva globokih lukenj. Napolnile so jih podzemne vode. Trenutno z motikami preverjajo, ali je deklica morda padla v eno izmed njih," je včeraj zvečer povedala soseda družine pogrešane deklice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta