Kazen za nakup neveste bosta odslužila z delom

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
08.01.2019 18:24

Potem ko sta zakonca iz Maribora priznala, da sta pred dobrimi štirimi leti svojo hčer prodala v Italijo za nevesto, sta vpletenost v trgovino z ljudmi priznala tudi ženinova starša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je izvedela za dogovorjeno poroko, se je njeno že načeto zdravje tako poslabšalo, da je pristala v bolnišnici. Razmišljala je celo o samomoru. Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinsek

Zakonca iz Italije, ki sta decembra 2014 v Maribor prišla kupit nevesto za svojega sina in zaradi tega pristala na zatožni klopi mariborskega sodišča, sta oktobra lani na predobravnavnem naroku odločno zanikala očitke tožilstva, da sta s svojim ravnanjem zakrivila kaznivo dejanje trgovine z ljudmi. Danes, ko bi se zanju moralo pričeti sojenje, pa sta obrnila ploščo in se pokesala. "Opravičujem se za to, za kar sem tukaj. Dejanje obžalujem in obljubljam, da se kaj takega nikoli ne bo ponovilo," je sodnici Vanji Verdel Kokol rekel Gizmet H. Sodelovanje v kupoprodaji mladoletne neveste je priznala tudi njegova soproga Gulya H.

Kazen pod zakonskim minimumom

Da se ne izplača vztrajati pri zanikanju krivde, je zakonski par iz Italije najbrž dojel že v sredini decembra, ko je sodišče izpeljalo predobravnavni narok za Mariborčana Nevzeta in Nafijo B., ki sta soobtoženima prodala hči. Takrat je tožilka Mateja Artenjak staršema neveste v zameno za priznanje po hitrem postopku ponudila, da bosta lahko kazen namesto v zaporu odslužila z delom v splošno korist. Mariborčana s priznanjem nista oklevala in sodišče je Nevzeta B. obsodilo na dve leti zapora oziroma 1440 ur dela v splošno korist, njegovo soprogo pa na leto zapora oziroma 720 ur dela. Ko sta zakonca iz Italije izvedela, kakšno kazen sta izposlovala njuna soobtožena, se jima je najbrž zdelo čudno, zakaj tožilka te možnosti oktobra lani ni dala njima. Zato sta svoja zagovornika Simona Dolinška in Dušana Selakoviča pooblastila, naj se v njunem imenu poskusita s tožilstvom sporazumeti, da bi v primeru priznanja krivde lahko kazen namesto v zaporu odslužila z delom. Odvetnikoma je to uspelo. "Dve leti zapora naj se nadomesti s 1440 urami dela v splošno korist," je današnji rezultat pogajanj na tožilstvu, ki so ga zapisali v sporazum o priznanju krivde. Sodnica Verdel Kokolova je zapisanemu v sporazumu v celoti sledila, kar pomeni, da jo je tudi italijanski par odnesel s kaznijo pod zakonskim minimumom. Kazenski zakonik namreč za trgovino z ljudmi (ko je žrtev mladoletna) določa, da se storilce kaznuje s kaznijo od treh do 15 let zapora.

Kako se je pričelo

Pretresljiva zgodba o prodaji mlade Mariborčanke se je pričela jeseni 2014. Takrat sta se njena starša ob posredovanju dedka Hasanija F. dogovorila z zakoncema Gazmenom in Gulyo H. iz Italije, da se bo hči poročila z njunim mladoletnim sinom. Del dogovora naj bi bil, da mora italijanska družina za nevesto plačati 15.000 evrov. Ker je bila najstnica zaljubljena v drugega, se je znašla v stiski, a so jo kljub njenemu nasprotovanju 20. decembra 2014, ko sta ji do polnoletnosti manjkala še dva meseca, poročili v italijansko družino. V novem okolju ni bila srečna, počutila se je kot služabnica. Ko je mesec po poroki v skladu z romskimi običaji odšla na obisk k staršem in jim povedala, da noče več nazaj, ji mati in oče nista prisluhnila. Zato se je najstnica zatekla v center za socialno delo, kjer so poskrbeli za njeno nastanitev v kriznem centru. V centru so se nato povezali z Društvom Ključ, kjer so najstnico prepoznali kot žrtev trgovine z ljudmi, in problem predstavili kriminalistom. Ti so z domnevno žrtvijo opravili razgovor in takrat je vpletene v dogovor o njeni prodaji tudi ovadila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta