Kdo so policisti, ki so za mednarodno kriminalno združbo nezakonito žigosali potne liste?

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
10.02.2020 19:12

Ptujsko sodišče je za dva od petih domnevno podkupljivih policistov, ki so sodelovali v organizirani kriminalni združbi, v kateri so za denar državljanom Bosne in Hercegovine, Makedonije in Srbije na nezakonit način omogočali neprekinjeno bivanje v schengenskem območju, odredil pripor. Za ostale tri, ki jih bo zaslišal jutri, je odredil sodno pridržanje. Razkrivamo njihova imena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
potni listi zaseženi
Policija

Preiskovalci specializiranega državnega tožilstva so popoldan s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika ptujskega sodišča privedli vseh pet policistov, osumljenih vpletenosti v mednarodno kriminalno združbo, ki je državljanom Bosne in Hercegovine, Makedonije in Srbije na nezakonit način omogočala bivanje v schengenskem območju. Jemanja podkupnine, za kar jim grozi do osem let zapora, so ovadeni 49-letni Vlado Cafuta, 40-letna Sebastijan Hozjan in Samo Lipovec in 35-letni Damjan Žunko (vsi štirje so iz Postaje mejne policije Gruškovje) ter 47-letni Aleš Lesar iz Postaje mejne policije Zavrč. Od danes so v suspenzu. Za dva je ptujski sodnik Marjan Strelec že odredil pripor, z zaslišanjem preostalih treh, ki so v sodnem pridržanju, pa bo nadaljeval jutri. 

Zasegli 90 tisoč evrov umazanega denarja

Peterica je osumljena, da so državljanom tretjih držav, ki so v schengenskem območju najverjetneje delali na črno, v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. Predpisi namreč državljanom tretjih držav bivanje v schengenskem območju omejujejo na 90 dni, v kateremkoli obdobju 180 dni. Po besedah Franca Pavlina iz sektorja za notranje preiskave in integriteto so tujci, ki so jim policisti nezakonito potrjevali potne liste, žige verjetno potrebovale zato, da jim ni bilo treba zapuščati schengna. Dobili so namreč potrdilo, da so območje za tri mesece zapustili in se vrnili nazaj. Koliko je prijetim policistom domnevno padlo v žep, še ni jasno, je pa Pavlin razkril, da so preiskovalci v nedeljo v hišnih preiskavah (potekale so tudi na območju Avstrije) zasegli nekaj več kot 90 tisoč evrov gotovine in 19 potnih listov, ki so bili pripravljeni za žigosanje. "Potne liste so policistom dostavljali kurirji, vendar ne na območje mejnih prehodov. Do teh kontaktov je prihajalo izven mejhnih prehodov. Vsak (osumljeni) policist je prejel potni list, ga obdelal, kot je bil zahtevek imetnika, torej z datumom vhoda in izhoda iz schengenskega prostora, in ta ožigosan potni list se je po isti poti vračal na območje Avstrije in državljanom, ki so na tak način nezakonito bivali v schengenu," je povedal Pavlin.

Franc Pavlin in Peter Skerbiš iz GPU. 
Policija

Uniformiranci v postopku odpovedi

V sobotni sklepni akciji je sodelovalo 50 policistov iz enot, prostojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov oddelka specializiranega tožilstva. Je pa Pavlin poudaril, da so nedovoljeno početje policistov odkrili z lastno notranjo varnostno preiskavo in da je policija "že večkrat dokazala, da ni tolerantna do korupcijskih tveganj in zlorab uradnega položaja ter da v takih primerih tudi ostro ukrepa." Danes so namreč osumljenim policistom že vročili sklep o prikinitvi delovnega razmerja, saj so s svojimi ravnanji okrnil ugled policije in kršili pogodbene obveznosti. Z Generalne policijske uprave so še sporočili, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v konkretni zadevi, odredila izredni strokovni nadzor, s katerim bodo preverili učinkovitost nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta