Kočevje dan po eksploziji: "Po takem dogodku nisi nikoli več isti"

Direktor Melamina Srečko Štefanič je danes ponovil, da natančen vzrok nesreče še ni znan, velika verjetnost pa je, da ji je botrovala človeška napaka pri prečrpavanju epiklorhidrina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ponedeljek bi že morali poznati višino škode v Melaminu, da bi lahko vlada čim prej poslala vlogo na Evropsko unijo.
Dragana Stanković/dnevnik

Dan po eksploziji v Melaminu, ki je terjala pet smrtnih žrtev, dva delavca pa se v UKC Ljubljana zaradi ekstremno hudih opeklin še vedno borita za življenje, se Kočevje skuša vrniti v stare tirnice. Pa vendar je glavna tema pogovorov še vedno tragedija. "Doslej me nikoli ni bilo strah, zdaj pa me je. Vsakega razumnega človeka mora biti strah. Po takšni tragediji ne moreš biti več isti," nam je danes dejal Franjo Grgić, ki živi le kakih 150 metrov od Melamina. Direktor Melamina Srečko Štefanič je danes ponovno dejal, da natančen vzrok nesreče še ni znan, saj kriminalistična preiskava še poteka, velika verjetnost pa je, da ji je botrovala človeška napaka pri prečrpavanju epiklorhidrina. Kriminalisti so v četrtek ob ogledu mesta eksplozije odkrili pet trupel. Po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana so med petimi pogrešanimi tudi dva državljana Bosne in Hercegovine ter državljan Makedonije. Kot je dejal Valter Zrinski iz PU Ljubljana, sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi službami, potrditvena identifikacija pa bo narejena z DNK-analizo.

Škodo že popisujejo

Po dvorišču Melaminovega kompleksa še vedno ležijo veliki kosi pločevine, ob sosednjih stavbah kočevske Komunale so delavci pospravljali črepinje stekla. V bližjem bloku v Kidričevi ulici 8 skoraj ni stanovanja, kjer ne bi počila vsaj kakšna šipa. Djurićevim je utrgalo podboj vhodnih vrat in razbilo šipo nad vrati. "Veliki kosi stekla so leteli po celem hodniku. Če bi stal tam, bi me najbrž ubilo," nam je dejal Ilija Djurić. "Kdo nam bo zdaj pomagal popraviti poškodovana vrata in namestiti novo šipo? Najbrž bi moral naš upravnik poskrbeti za ljudi, ki bodo to popravili," se čisto o praktičnih stvareh zdaj sprašujeta Djurićeva, kot tudi mnogi, ki so v eksploziji utrpeli kakšno materialno škodo.

Kot je  poudaril župan Vladimir Prebilič, lokalna skupnost podjetju ne more pomagati, lahko pa pomaga ljudem. Na voljo so enkratne denarne pomoči družinam, ki so se zaradi tragedije znašle v finančni stiski. "Tudi škoda po okoliških zasebnih objektih se že popisuje, ljudje jo prijavljajo. Tudi tistim, ki bodo imeli pri prijavljanju škode kakršnekoli težave, morda pri izpolnjevanju obrazcev in podobno, je pomoč zagotovljena. Samo poklicati morajo. Vir za poplačilo škode je zagotovljen na podlagi zavarovanj," je dejal Prebilič.

Vlada bo pomagala Melaminu

Po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška lahko vlada pomaga Melaminu na tri načine. Prvi mehanizem omogoča Evropska skupnost, gre za pomoč podjetjem ob tehnoloških in naravnih nesrečah. V tem primeru gre za stoodstotno povračilo škode, denimo, za infrastrukturo, plače, izgube prihodkov iz naslova poslovanja in podobno. Drugi mehanizem je povezan z zakonom o skladnem regionalnem razvoju, v okviru katerega je Melamin že podpisal pogodbo za širitev podjetja v višini 1,8 milijona evrov. Ta sredstva bi se lahko bodisi prekvalificirala v pomoč bodisi da se premaknejo v prihodnost. Tretja možnost pa je mehanizem prav tako v okviru skladnega regionalnega razvoja, ki zagotavlja 250.000 evrov nepovratnih sredstev, katerih del je Melamin sicer že koristil. "V ponedeljek dopoldne bi že morali poznati višino škode v Melaminu, da bi lahko vlada čim prej poslala vlogo na Evropsko skupnost," dodaja Prebilič.

Kot je dejal Štefanič, je bila plača delavcem danes v polnosti izplačana. Je pa pred Melaminom dolgotrajna obnova, ki brez pomoči partnerjev in države ne bo mogoča. Uničeni so procesni računalniki za vodenje proizvodnje, medtem ko so reaktorji in proizvodnje na drugi lokaciji nepoškodovani. Del od dvesto zaposlenih je trenutno doma, v podjetju je zdaj le ožja ekipa, ki nudi pomoč zunanjim institucijam, ki prihajajo.

Prebilič je ob tem ponovno poudaril, da ni posebnih omejitev, da življenje v Kočevju ne bi moglo normalno teči. Je pa občina v znak spoštovanja odpovedala vse kulturne in družabne dogodke v prihodnjem tednu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta