Korupcija v zdravstvu: Oprostilna sodba zaradi napačne obtožbe, kaj pravita zdravstveni minister in predsednik KPK

Damijana Žišt
10.05.2021 17:50
Sodišče oprostilo očitkov dajanja in sprejemanja nedovoljenih daril devet obtoženih, med njimi sta dva zdravnika UKC Ljubljana, in dve pravni osebi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvoobtoženemu Urošu Smiljiću (v sredini) je tožilstvo očitalo, da je prejemal nedovoljene denarne nagrade in darila kot so piščanci, jajca, ekološke sveče in drugo.
Robert Balen

"Obtožene Uroša Smiljića, skladiščnika v UKC Ljubljana, Ivana Mikliča, Aleša Miletića, zdravnika dr. Rada Janšo in Tomaža Malovrha, Saša Žaljca, Roberta Gradišarja, Franca Freliha, Stanka Ranerja ter predstavnika obtoženih družb Digit iz Komende in Glasstech iz Ljubljane se oprosti očitkov tožilstva, da so storili kaznivo dejanje nedovoljeno dajanje oziroma prejemanje daril, saj očitanih dejanj niso storili pri opravljanju gospodarske dejavnosti, kot je potrebno za opis tega kaznivega dejanja. Prvoobtoženi Smiljić je zaposlen kot skladiščnik v UKC Ljubljana, ki ne opravlja gospodarske, temveč zdravstveno dejavnost. Prav tako obtožena zdravnika, ki sta bolnikom, katerih sorodniki so se znašli v obtožnici, nudila svoje zdravstvene usluge, ki niso nezakonite, saj sta opravljala zdravniške preglede oziroma operacije, in še to v okviru zdravstvene dejavnosti. Tožilstvo tudi ni zatrjevalo, da bi za to, ker sta Janša in Malovrh sprejela nekaj hudo bolnih bolnikov, bili oškodovani drugi bolniki, ker naj bi jih vzela prek čakalne vrste. V dokaznem postopku se je izkazalo, da sta jih vzela izven delovnega časa, ali pred oziroma po službi. Prav tako ostali obtoženi, ki naj bi Smiljiću dajali podkupnino, niso storili očitanega kaznivega dejanja, ki se lahko storil le v okviru gospodarske dejavnosti," je danes v izreku sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču poudarila predsednica sodnega senata, okrožna sodnica Nina Drozdek Draganić. Dodala je še, da bi se Smiljiću morda lahko očitalo le posredovanje pri dajanju podkupnine, vendar mu tega tožilstvo ni očitalo. Sodba še ni pravnomočna, sodišče pa je v tej zadevi opravilo okoli trideset obravnav.

Tožistvo za zaporne in pogojne kazni

Tožilka specializiranega državnega tožilstva Bojana Podgorelec je sicer za obtožene v zaključni besedi predlagala obsodilno sodbo. Za Smiljića, ki je bil glavni tej domnevni korupcijski zgodbi, tri leta zapora ter 15.600 evrov stranske denarne kazni, za ostale je predlagala pogojne kazni; za oba zdravnika po šest mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo treh let ter stransko denarno kazen 12 tisoč evrov, za ostale pa po nekaj mesecev zapora z dvema letoma preizkusne dobe ter plačilo denarne kazni od 900 do 8.100 evrov. Obramba obtoženih pa je vztrajala, da je treba obtožene oprostiti, saj niso storili očitanih kaznivih dejanj. Poleg tega je tožilstvo slabo napisalo obtožnico, saj bi obtoženi lahko storili očitana kazniva dejanje le pri opravljanju gospodarske dejavnosti, je med drugim trdila obramba. Poleg tega obtožena zdravnika, gastrolog Janša in internist Velkavrh, ko ju je klical Smiljič in ju prosil, da vzameta tega in tega pacienta, nista niti vedela, da naj bi zato on od njih ali njihovih sorodnikov prejel nedovoljeno nagrado.​

Tožilstvo je obtožnico zoper deset fizičnih in dve pravni osebi na ljubljansko okrožno sodišče vložilo aprila 2018 zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, pomoči pri kaznivem dejanju nedovoljenega dajanja daril in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Smiljiću je tožilstvo očitalo, da je za plačilo ljudem urejal hitrejše operacije in termine pri zdravnikih. Samo Iztok Požar je na predobravnavnem naroku priznal, da je Smiljiću dal podkupnino 20 tisoč evrov za operativni poseg njegove partnerke in bil obsojen na pogojno kazen, ostali so krivdo zanikali. Korupcijska zgodba se je začela odvijati februarja 2016, po Požarjevi prijavi policiji, da Smiljić v zameno za darila preko svojih zvez ureja preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana. To je bila podlaga za uvedbo prikritih ukrepov zoper Smiljića. In prav na prisluhih (tajno posnetih telefonskih pogovorih), so se obtoženi po mnenju tožilstva ujeli, da so torej dajali oziroma sprejemali nezakonita darila oziroma nagrade.

Polet s policijskim helikopterjem

Obtoženima ​zdravnikoma je tožilstvo očitalo, da sta od Smiljića sprejela obljubo po nagradi oziroma darilo v zameno za to, da sta sprejela nekaj bolnikov mimo čakalne vrste. Miletiću, ki ima steklarsko dejavnost, je tožilstvo očitalo, da je v zameno za hitrejši pregled svoje partnerice v UKC Ljubljana Smiljiću izdelal dve kaljeni stekli za mizo njegovega znanca in dvojno steklo za kuhinjsko omarico za Smiljića. Stekla je izdelalo Miletićevo podjetje Glasstech iz Ljubljane. Obtoženi je očitke tožilstva zanikal, račun za steklo je bil plačan. Raner se je znašel v obtožnici, ker je po mnenju tožilstva, ko se je njegov brat zdravil v UKC Ljubljana zaradi težav s srcem, Smiljiću dejal, "potrudi se, bova porihtala", Žaljcu je tožilstvo očitalo, da je v zameno, da mu je Smiljić mimo vrste uredil pregled na interni kliniki, kot protiuslugo izročil večjo količino piščancev in piščančje drobovine v vrednosti sto evrov ter jajca in biološke sveče. Nagrade, ki naj bi jih sicer prejel Smiljić so bile različne: denarne, zneski se gibljejo od štiri do 20 tisoč evrov, vrnitev usluge na kakšen drugačen način ali pa celo plačilo v stvareh, kot so na primer jajca, perutnina, kuhinjske omarice in drugo. Smiljić je za protiusuluge obljubljal tudi vožnjo s policijskim helikopterjem in ogled Letališča Jožeta Pučnika, tudi Velkavrhu, Janši pa naj bi bil obljubljal, da mu bo pomagal pri gradnji nadstreška njegove hiše in pri dobavi cenejše bele tehnike. Vendar si je vse vse to Janša uredil sam, Velkavrh in njegova družina pa niso nikoli leteli s policijskim helikopterjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta