Korupcija v zdravstvu: tožilstvo o podkupnini, obtoženi o honorarju

Damijana Žišt Damijana Žišt
20.05.2019 20:06

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes opravili predobravnavni narok zoper ortopeda novomeške bolnišnice Gregorja Kavčiča, obtoženega, da je prejel več kot 100 tisoč evrov podkupnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker Gregor Kavčič ni priznal očitkov na predobravnavnem naroku, je tožilec napovedal, da bo po koncu dokaznega postopka zanj terjal daljšo zaporno kazen, višjo denarno kazen in daljšo prepoved opravljanja poklica.
Borut Živulović/F. A. BOBO

Pred ljubljansko okrožno sodnico Dejano Fekonja je bil  opravljen predobravnavni narok v zadevi korupcija v zdravstvu. Na zatožno klop je sedel zdravnik, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič. Specializirano državno tožilstvo ga bremeni, da je od marca 2008 do aprila 2012 od podjetja Emporio Medical prejel 106.898 evrov podkupnine, in sicer v gotovini ali na bančni račun v Avstriji. Po prepričanju tožilstva je denar dobil v zameno za to, da je Emporio Medical lahko v novomeško bolnišnico dobavljal kolenske endoproteze proizvajalca Biomet. Če bi zdravnik dejanje priznal po hitrem postopku, bi tožilec Iztok Krumpak zanj danes predlagal kazen tri leta tako imenovanega vikend zapora, stransko kazen 30.000 evrov in prepoved opravljanja poklica za leto dni. A je Kavčič krivdo na predobravnavnem naroku odločno zanikal.
V postopku ga brani odvetnik Boštjan Penko. Ta je v spis vložil več dokazov, ki naj bi potrjevali obtoženčeve navedbe, da denarja od Emporia Medical ni prejemal kot podkupnino. Po Penkovih besedah je odprtje bančnega računa v Avstriji zahtevala družba Emporio Medical, ki je prodajala Biometov material. A obramba zatrjuje, da Kavčič ni prejel podkupnine, ampak je šlo za honorar, saj je skupaj s proizvajalcem Biomet več let izvajal izobraževanja in usposabljanja s področja ortopedije. Odvetnik je dodal, da je bilo Kavčičevo sodelovanje z Biometom "sprva slabše formalizirano", v nadaljevanju pa so ga uredili z ustreznimi pogodbami, kar da bodo potrdile tudi predlagane priče iz tujine, ki delajo za podjetje Biomet.

Skrajšal se je seznam obtoženih

​Tožilec Krumpak je obtožnico napisal na 500 straneh. Sprva so imeli status obtoženega v tej zadevi osem zdravnikov, dva sinova zdravnikov, farmacevtki, trije komercialisti in še pravna oseba. Do začetka predobravnavnih narokov pa je bil tožilec primoran seznam obtoženih oklestiti za štiri ljudi, ker so dejanja, ki jim jih je očital, zastarala in se je zato kazenski postopek za četverico ustavil. Če povzamemo vsebino obtožnice, tožilstvo v njej navaja, da so trije zdravniki od podjetja Emporio Medical in njegovih prokuristov prejeli okoli 100 tisoč evrov podkupnine, dva pa še več. Preostali obtoženi naj bi bili vpleteni v dajanje podkupnine. Prvoobtoženi v aferi je zdravnik Zoran Milošević, vodja dejavnosti intervencijske nevrologije Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Poleg ortopeda Kavčiča tožilstvo preganja še zdravnika Vaneta Antoliča, vodjo oddelka za kirurgijo hrbtenice na Ortopedski kliniki v Ljubljani, Natašo Faganeli, vodjo lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Jano Šturm, nekdanjo zastopnico Emporia Medical, danes prokuristko, zaposleno v družbi Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov na debelo. V korupcijskem klobčiču so se domnevno vrteli tudi Rok Vengust, vodja lekarne na Onkološkem inštitutu, travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman, sin prvoobtoženega Mihael Štamberger Milošević in nekdanji komercialist v Emporiu Medical Darko Žafran. Med obtoženimi je tudi gospodarska družba Advanta.

​Sojenje se bo začelo jeseni

Prejšnji teden je sodnica opravila naroke za tri obtožene, zdravnika ortopeda Vaneta Antoliča, Natašo Faganeli in Jano Šturm. Tudi oni so krivdo zanikali. Za vse, ki krivde niso (in ne bodo) priznali, se sojenje prične jeseni. Datuma sodišče še ni določilo, ker mora sodnica najprej opraviti predobravnavne naroke za vse obtožene. Sodnica je še pojasnila, da bo kazenski postopek zaradi ekonomičnosti in ker so med obtoženimi zdravniki, ki rešujejo življenja, razdelila v štiri kazenske postopke, in sicer "glede na to, kako so obtoženi in kazniva dejanja, ki se jim očitajo, povezani med seboj". Jutri bo sodnica opravila predobravnavni narok za zdravnika Sama Karla Fokterja, naroke bo nadaljevala tudi prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta