Lastnik več propadlih firm za zasebno varovanje s tožbo nad kriminaliste

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.10.2020 18:00

Na ljubljanskem sodišču so se znašli trije kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, ker naj bi bili nezakonito odvzeli prstne odtise tožniku Borisu Vukosavljeviću in ga fotografirali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi domnevnega lastništva jadrnice, na kateri so domnevno tovorili več sto kilogramov kokaina, so vzeli prstne odtise Borisu Vukosavljeviću. Trdi, da je bilo to nezakonito. Fotografija je simbolična. 

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je začela pravda med Borisom Vukosavljevićem, lastnikom več propadlih podjetij za zasebno varovanje, ter ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) oziroma policijo in tremi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), Nejcem Erženom, Danilom Grahornikom in Matjažem Vršičem. Vukosavljević zahteva od toženih zaradi povzročitve premoženjske in nepremoženjske škode 250 tisoč evrov odškodnine.

Današnji narok je bil namenjen morebitni poravnavi med strankami, ki pa ni bila uspešna, zato bo sodišče izpeljalo pravdni postopek. Odvetnika vpletenih - Vukosavljevića zastopa odvetnica Klementina Fincinger, kriminaliste pa odvetnik Miha Kunič - sta v sodni spis vložila različne dokaze, ki naj se izvedejo na sodišču.

 

​Več sto kilogramov kokaina na jadrnici Ocean I

Ker se je postopek šele pričel, podrobnosti iz tožbe niso znane. Bistvo tožbe pa je, da Vukosavljević toži kriminaliste in MNZ, ker naj bi mu bili 31. januarja lani nezakonito odvzeli prstne odtise in ga fotografirali. Zadeva sama po sebi ne bi bila morda nič posebnega, če kriminalisti ne bi obravnavali Vukosavljevića v zvezi z domnevnim lastništvom jadrnice Ocean I, na kateri se je leta 2014 prevažalo več sto kilogramov kokaina. NPU naj bi bil Vukosavljevića preiskoval zaradi domnevne povezanosti s sofinanciranjem in prevozom omenjene droge iz Južne Amerike. Vukosavljević je na sodišču povedal le, da je pristal na odvzem prstnih odtisov in fotografiranje, vendar je najprej želel vedeti, česa je osumljen, tega pa mu kriminalisti NPU niso pojasnili in to je bilo po njegovem nezakonito. V zgodbo okoli kokaina na jadrnici Ocean I so bili vpleteni Senad Muhamedagić in še nakateri drugi, ki so jim sodili zaradi trgovanja večjih količin kokaina in heroina, med drugi tudi za zadevo Ocean I. Prav Muhamedagić je bil obtožen, da je skupaj z Nebojšo Čubrilovićem (2015. je bil umorjen v Bosni in Hercegovini) vpleten v prevoz več sto kilogramov kokaina, vrednega med 10 in 20 milijoni evrov, z jadrnico Ocean I iz Brazilije v Španijo. Ker pa se je 16. oktobra 2014, ko so že pluli s tovorom, v bližini francoskega Martiniqua na plovilu zlomil jambor, je kapetan zmetal zavitke kokaina v morje, saj se je bal, da ga bodo med reševanjem posadke z jadrnice našli policisti. Metanje zavitkov kokaina v morje naj bi bil fotografiral, fotografije pa preko mobilnega telefona poslal Nebojši Čubriloviću, ki je bil tedaj skupaj s tajnim delavcem policije. Čubrilović naj bi bil policistu pod krinko pokazal te fotografije in domnevni preprodajalci so se tako ujeli v policijsko zanko. Muhamedagić je bil zaradi trgovanja z drogo letos (nepravnomočno) obsojen na deset let in pol zapora, kar pa se ni nanašalo na afero Ocean I, kajti v tej zadevi je bil (nepravnomočno) oproščen. Prav tako so bili sodelovanja pri organizaciji in transportu omenjenega kokaina oproščeni drugi obtoženi.

 

Sta plovilo uporabljala brata Vukosavljević?

​Odvetnik Kunič je v sodni spis vložil več dokazov, ki po njegovem dokazujejo, da so kriminalisti v zvezi z Vukosavljevićem ravnali zakonito. To so po njegovih besedah pokazali tudi notranji postopki v policiji. V sodni spis je vložil tudi sicer oprostilne sodbe za nekoč osumljene, saj prav iz njih izhaja, da je bil pravi, vendar slamnati lastnik Oceana I nekdo drug, v resnici pa sta jadrnico uporabljala brata Vukosavljević, je povedal Kunič. Nakar je odvetnica Fincingerjeva dejala, da Vukosavljević nima prav nič z omenjenim kazenskim procesom. "V tej zadevi ni bil osumljen, obtožen ali obsojen," je poudarila. A Kunič je sodišču predlagal, naj pridobi novo ovadbo NPU, napisano 10. junija letos v zvezi s kaznivim dejanjem neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v povezavi z jadrnico Ocean I. Podrobnosti njene vsebine Kunič ni mogel razložiti, ker dokumenta ni mogel pridobiti. Fincingerjeva je komentirala, da njen klient z omenjeno ovadbo ni seznanjen, je pa v spis vložila dopis tožilke specializiranega državnega tožilstva Mateje Jadrič Zajc, v katerem ta navaja, da v zadevi Muhamedagić in ostali tožilstvo ni sprožilo nobenega postopka zoper Borisa Vukosavljevića. Sicer pa je Vukosavljević prek svojih odvetnikov sprva zaradi domnevno nezakonitih postopkov kriminalistov NPU tožil Republiko Slovenijo. Sodišče je izdalo zavrnilno sodbo, saj bi tožbeni zahtevek odvetniki najprej morali poslati na državno odvetništvo, ki zastopa državo, da bi se morda skušali poravnati. Če poravnave ne bi bilo, bi lahko vložili tožbo na sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta