Manevri predsednika delovnega sodišča: Policiji ni odklenil telefona, ki so mu ga zasegli

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
23.02.2020 19:18

Zaradi zalezovanja nekdanje ljubimke obsojeni Stanko Omerzu bo septembra slekel sodniško togo, ker se bo upokojil. Sodni svet pa zanj vodi tudi postopek krivdne razrešitve z mesta predsednika mariborskega sodišča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naša policija je telefon Stanka Omerzuja poslala partnerski policiji v tujino, ker nima ustreznih orodij, da bi ga sama odklenila.
Andrej Petelinšek

Višji sodniki v Mariboru še niso odločili o pritožbi predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, ki je bil oktobra lani obsojen zaradi zalezovanja svoje nekdanje ljubice, zato sodba še ni pravnomočna. Se je pa Omerzu odločil, da bo še letos prostovoljno slekel sodniško togo. A ne zato, ker bi se bil nenadoma pokesal za svoja ravnanja in priznal zalezovanje, napovedal je namreč, da bi se rad upokojil. Zaradi tega je sodni svet 6. februarja na svoji 36. seji sprejel sklep, da mu sodniška služba preneha 3. septembra.

V dveh kazenskih postopkih in preiskavi

Kot sta poročala Radio Slovenija in Dnevnik, ima sodni svet sicer še vedno odprt postopek, po katerem bi Omerzuja lahko še pred upokojitvijo krivdno razrešili predsedovanja na mariborskem delovnem sodišču. Kaj je podlaga za ta postopek, ali prvostopenjska sodba ali najrazličnejši manevri, ki si jih je privoščil med sojenjem in je bil zaradi tega proti njemu sprožen tudi disciplinski postopek, sodni svet ne razkriva. "Sodni svet obravnava postopek razrešitve predsednika sodišča. Konkretnejših informacij vam ne moremo posredovati, saj je postopek še v teku," je bilo vse, kar so odgovorili Večeru. Za mnenje, ali Omerzuju še pritiče mesto predsednika sodišča, je sodni svet vprašal predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Ministrica svetu še ni odgovorila, Florjančič pa je mnenje posredoval že v sredini februarja. Kakšno stališče je zavzel o Omerzujevi razrešitvi, nam na vrhovnem sodišču niso razkrili, čeravno ni skrivnost, kaj meni vrh sodstva o tem. Ne samo zaradi spodrsljajev, ki si jih je razvpiti sodnik privoščil med sojenjem in s tem krnil ugled sodstva, Damijan Florjančič je predlani Omerzuja k odstopu s funkcije predsednika sodišča pozival tudi zato, ker je menil, da "predsednik sodišča, ki je v kazenskem postopku, s tem objektivno obremenjuje opravljanje predsedniške funkcije, opravljanje funkcije sodišča, ki mu predseduje, pa tudi celotnega sodstva". In Omerzu je še vedno v kazenskem postopku oziroma v kar dveh, kriminalisti pa ga preiskujejo tudi zaradi izginulega dokaza iz kazenskega spisa.

Znova blokira sojenje

Zaradi zalezovanja njegove nekdanje ljubimke iz Slovenske Bistrice je mariborska sodnica Karmen Krajnc Omerzuja nepravnomočno obsodila na šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in mu izrekla tudi ukrep prepovedi približevanja oškodovanki. Tožilka Ivanka Slana je namreč v kazenskem procesu dokazala, da je obdolženi sodnik svojo žrtev med 31. avgustom in 7. decembrom 2016 neumorno zalezoval, ji pošiljal najrazličnejša vabila, jo izsiljeval z grožnjami, da si bo vzel življenje, dan, preden ga je oškodovanka ovadila, pa je v službo prejela klic: "Spakiraj iz Slovenije, sicer te bodo Albanci odnesli v krsti." Ko je bil že globoko v kazenskem postopku, je Slovenjebistričanki po njenih besedah ta stavek izrekel tudi v živo, v trgovini v Slovenski Bistrici, in zaradi te grožnje pristal v novem kazenskem postopku. Na zatožno klop bi moral Omerzu zaradi grožnje sesti pred desetimi dnevni, a je bilo Okrajno sodišče v Slovenski Bistrici primorano pričetek sojenja tik pred zdajci preklicati. "Narok za 14. februarja je bil preklican potem, ko je sodišče 10. februarja prejelo predlog obdolženega za preložitev glavne obravnave in hkraten predlog za prenos krajevne pristojnosti izven pristojnosti Višjega sodišča v Mariboru," je pojasnilo sodišče. Ni prvič, da je Omerzu uporabil ta pravni manever za blokiranje sojenja. Enak način je uveljavljal tudi v postopku zaradi zalezovanja, a je bil vsakič neuspešen, njegov zagovornik Velimir Cugmas pa celo denarno kaznovan.

Lagal glede vplivanja na zaposlitev

Vse to so najbrž razlogi, zaradi katerih je sodni svet zoper Omerzuja po uradni dolžnosti sprožil postopek razrešitve z mesta predsednika delovnega sodišča. Spomnimo še na njegovo laganje, da ni imel nič z zaposlitvijo Špele L. na delovnem sodišču, hčere Metke L., ki je na sojenju pričala v prid Omerzuju, na koncu pa se je pokazalo, da je razgovor s kandidati za zaposlitev in postopek izbire vodil prav on. Tudi kriminalistična preiskava, v kateri je razvpiti sodnik zaradi suma, da je v času sojenja zaradi zalezovanja iz kazenskega spisa ukradel uradno listino, bi lahko bila razlog za uvedbo postopka razrešitve. Še bolj pa Omerzujevo nesodelovanje z varnostnimi organi v hišni preiskavi, ki ga je novembra doletela zaradi suma, da je iz sodnega spisa ukradel dokaz. Neuradno smo namreč izvedeli, da so preiskovalci Omerzuju v hišni preiskavi zasegli telefon, a se jim je predsednik delovnega sodišča uprl tako, da jim ga ni hotel odkleniti. Ker gre za mobilni telefon, za pregled katerega naša policija nima ustreznih orodij, je telefon zdaj pri partnerski policiji v tujini. Kaj preiskovalci iščejo v njem oziroma kaj je pred njimi skrival osumljeni sodnik, bo javnost izvedela le, če bo predkazenski postopek zaradi kraje listine zoper Omerzuja dozorel v obtožni akt in bo sodišče razpisalo sojenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta