Milijonska škoda v požaru na Bolfenku. Gasilci na delu do jutranjih ur, topel obrok zanje je pri treh podjetnikih "nabral" hoški župan

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
22.12.2021 18:06

"Zgorela je prvo nadstropje in celotna mansarda turističnega objekta, v katerem je bilo več apartmajev," je posledice torkovega uničujočega ognja v apartmajskem naselju Bolfenk na Pohorju povzela tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave Anita Kovačič Čelofiga

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Požarna voda je ob nizkih temperaturah na požarišču pričela zmrzovati in teren je poledenel, kar je bila za gasilce dodatna ovira. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

"Na Pohorju gori," so v torek zvečer v redakcijo letela sporočila s pripetimi fotografijami plamenov. Preverjanje na spletni strani republiške uprave za zaščito in reševanje je ovrglo vsakršen dvom o tem. "Nihče ne praznuje, to ni ognjemet, gremo!" je padlo navodilo dežurni ekipi. Požar v apartmajskem naselju Bolfenk, ki ga je prvi očividec prijavil ob 20.35, je bilo mogoče videti iz mesta in širše okolice. Na poti proti Bellevueju nas prehiti reševalno vozilo. S fotoreporterjem sva brez besed istih misli: "Naj bo brez žrtev. Če že mora biti kakšna, naj človek potrebuje pomoč zgolj zato, ker se je nadihal dima." Na vrhu se izkaže, da je ekipa nujne medicinske pomoči na Pohorje pohitela preventivno. Poškodovanih ni bilo, a gmotna škoda je milijonska.

Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinsek

Gasili, žagali, odpirali stene

Grozeči ogenj se je z bliskovito hitrostjo širil po celotnem slemenu strehe objekta. Pogled proti uničujočemu ognju je dal slutiti, da od apartmajev v prvem nadstropju in mansardnem delu ne bo ostalo nič. Prav veliko najbrž ni ostalo niti od dela objekta, z okna katerega so bingljali skurjeni ostanki okrasnih črk, zloženih v voščilo Happy New Year (Srečno novo leto). Gasilo in razkopavalo se je s polno mero, tu in tam je z objekta tudi kaj priletelo. "Odstranite se," je mimoidoče pred prežečo nevarnostjo svaril močan brkat policist in bil enako strog tudi do novinarskih ekip.

Milan Šega: "Vzrok požara preiskuje policija. Gasilci lahko povemo, da smo videli, da je gorela streha, več ne."

Vesna Lovrec

Uničeni so streha ter apartmaji v prvem nadstropju in mansardi.
 

Andrej Petelinšek

V akciji 91 gasilcev

Poleg naštetih društev in Gasilske brigade Maribor so bili v intervencijo vpoklicani še gasilci PGD Razvanje, Pekre, Radvanje in Maribor - Studenci. Uničujoči požar je skupaj gasilo 91 poklicnih in prostovoljnih gasilcev. Še pred njihovim prihodom so poskušali v boj z ognjem tudi lastniki in najemniki objektov. "Imamo hidrante tukaj, a pritiska ni bilo dovolj, curek ni dosegel strehe, lastnoročno nismo mogli veliko narediti," je izjavila podjetnica Dobrila Šlak. Po besedah vodje intervencije gasilci tokrat niso imeli večjih težav s količino vode, je pa požarna voda ob nizkih temperaturah na požarišču pričela zmrzovati in teren je poledenel, kar je bila za gasilce dodatna ovira. A v akcijo so se vključili tudi vzdrževalci cest in s posipavanjem soli pripomogli k temu, da nikomur ni usodno odneslo tal pod nogami. Pol ure čez polnoč je nevarnost prenehala, požar je bil pogašen, dela za gasilce pa s tem ni bilo konec. "Intervencija se je zavlekla do jutra, na požarni straži so ostali gasilci PGD Hoče."

Požar je bil hitro omejen, ne pa tudi pogašen, saj so se vedno znova pojavljala nova požarišča. 

Andrej Petelinšek

Govoriti o vzroku požara je bilo v noči, ko je gorelo, preuranjeno. Moški, ki je o požaru prvi obvestil gasilce, je v pogovoru z našo ekipo sklepal, da je bilo usodno kurjenje v kaminu v spodnji etaži objekta.

"Zaprimo plin!"

Dobrila Šlak

Vesna Lovrec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta