Na tovornjaku zagorela karambolirana tesla: Gasilci so jo morali prenesti v kontejner z vodo in jo potopiti za 24 ur

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.08.2024 15:30

S poveljnikom Gasilske brigade Maribor o težavah, ki spremljajo gašenje električnih avtomobilov. Spregovoril je tudi o tem, da pri nas še nimamo koncesionarja za kontejnerje, brez katerih ne gre na takšnih intervencijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na prizorišče so pripeljali kontejner z vodo in električni avtomobil potopili za 24 ur.
Pgd Rače

Na avtocesti med počivališčem Polskava in izvozom za Fram v smeri proti Mariboru je v četrtek zagorel osebni avtomobil, ki je bil naložen na tovornem vozilu poljskih registrskih označb. V požaru se ni nihče poškodoval, je sporočila tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave Anita Kovačič Čelofiga. Posredovali so poklicni gasilci Gasilske brigade Maribor in prostovoljni gasilci PGD Rače, Fram in Hoče. Intervencija ni bila preprosta. Ogenj je namreč zajel električno vozilo tesla. "Izjemno zanimiva in poučna intervencija, ki je pokazala nevarnosti in posebnosti pri gašenju električnih vozil," so na družbenem omrežju objavili gasilci PGD Rače, ki so v sodelovanju s poklicnimi gasilci in prostovoljnimi gasilci iz Frama in Hoč z uporabo velike količine vode požar uspeli pogasiti v dobrih dveh urah.

Po besedah poveljnika gasilske brigade Primoža Osojnika je gašenje požara, kakršen je bil četrtkov, izjemno zahtevno, saj gašenje ne poteka enako kot pri klasičnem požaru avtomobila. "Ko zagori baterija, to vedno prinese probleme. Stvar pogasimo, vendar baterija je živa stvar, prihaja do kemijske reakcije, zato se vsakih pet minut ponovno vžge. Električni avtomobil torej moramo potopiti v vodo. Takšna navodila daje že podjetje Tesla," je razložil Osojnik in dodal, da so gasilci v konkretni intervenciji pri Framu, še preden so avtomobil prenesli v kontejner z vodo, k reševanju situacije pristopili tako, da so v baterijo "zabili tako imenovane ročnike, železne cevi premera tri centimetre, baterijo zalili z vodo in avto šele nato prenesli v kontejner".

Ker je preiskovanje vzroka požara v domeni policije, Osojnik o njem ni mogel govoriti, je pa poudaril, da je zagorela baterija v tesli, ki je bila predhodno poškodovana oziroma udeležena v nesreči. Po njegovih besedah je gasilska intervencija pri nesreči z električnim avtomobilom nujna, saj četudi baterija v trčenju ne zagori, se lahko to zgodi kasneje. Ob robu četrtkovega požara na tesli je Osojnik še izpostavil, da je izobraževanj na to temo pri nas premalo, v intervencijah pa se zapleta tudi zato "ker pri nas še vedno nimamo urejenega koncesionarja za kontejnerje, ki bi kontejner pripeljal na kraj".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta