Napeljevanje k umoru: Kronsko pričo varujejo specialci

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.12.2018 18:42

Na nadaljevanju sojenja Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k umoru Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta, zaslišali njegovega prijatelja in kolega iz Anglije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michel Stephan zanika, da bi napeljeval k umoru Janeza Plavca s Kemijskega inštituta v Ljubljani.
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes z zaslišanjem priče Ulricha Güntherja, profesorja biofizike in kemije na Univerzi Birmingham v Angliji, nadaljevalo sojenje obtoženemu Michelu Stephanu, Libanoncu s francoskim potnim listom, ki je v ljubljanskem priporu od oktobra lani. Tožilka Petra Vugrinec mu očita napeljevanje k umoru Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta. Obtoženi očitke tožilstva zavrača kot neresnične.

Ujel se je v policijsko past

Obtoženi, doktor znanosti s področja kemije, naj bi bil lani naročil Iračanu Aliji, naj umori Plavca. Ker pa je Iračan o dogodku obvestil nevladno organizacijo, ki pomaga beguncem - Alija je z družino v Slovenijo prišel pred nekaj leti in zaprosil za azil -, nevladniki pa policijo, so modrouniformiranci Stephanu nastavili past. Alija in Stephan sta lani 16. oktobra odšla na hrib v bližini Ljubljane, kjer naj bi bila preizkusila pištolo, s katero bi moral Alija umoriti Plavca. Pištolo je domnevno nabavil Stephan. Tedaj pa so nanju planili policijski specialci, ki so ju čakali v zasedi. Stephana so kriminalisti kazensko ovadili, sledil je pripor, vložena je bila obtožnica, nato so mu pričeli soditi. Kronska priča tožilstva Alija je zaščitena priča, kot tudi njegova družina, saj se boji maščevanja obtoženega Stephana. Alija in družino varujejo policijski specialci na tajni lokaciji. Obtoženi je bil do aretacije zaposlen v podjetju Donit Tesnit v Medvodah.
"Michela poznam že od leta 1990, ko sva se kot mlada znanstvenika znašla v cerkvi svetega Patricka v Bostonu v Ameriki. Cerkev je imela posebne programe za mlade znanstvenike in tam sva se neko obdobje srečavala vsako nedeljo dopoldan. Postala sva prijatelja. V vseh letih najinega prijateljevanja sva veliko sodelovala, on je zelo velik strokovnjak na svojem področju, zato je večkrat opravljal kakšne sinteze za moje raziskovalno delo. Sodelovala sva tudi, ko je bil zaposlen na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Osebno sva se zadnjič videla okoli božičnih praznikov 2016, ko je bil pri meni v Birminghamu. Vedel sem, da ga je zelo prizadelo, ko je bil odpuščen s Kemijskega inštituta pred leti, znano mi je bilo tudi, da je imel prepoved vstopa v inštitut, ker so ga nečesa obdolžili. Vendar je kmalu našel novo službo in je bil v njej zelo zadovoljen," je ob sodni prevajalki pripovedoval Ulrich Günther.

​Žrtev je bila zelo presenečena

Povedal je še, da pozna Janeza Plavca, saj sta večkrat sodelovala na različnih znanstvenih projektih EU, in ga ima za velikega strokovnjaka. "S Plavcem sem se srečal avgusta letos, ko je prišel v Birmingham. Poklical me je, ker je bil na neki konferenci, saj sva dolgoletna kolega, šla sva na kosilo. Beseda je nanesla tudi na Stephana. Plavec je dejal, da ne more verjeti, da bi Stephan načrtoval njegov umor, ker z njim ni bil nikoli v nobenem konfliktu in ker ga je zelo cenil kot velikega strokovnjaka," je še povedala priča. Na vprašanje tožilke, ali pozna Barbaro Mohar in ali mu je znano, v kakšnem odnosu je bila z obtoženim Stephanom, je odgovoril: "Poznam ju že dolgo, njunega odnosa nisem nikoli dobro razumel. Vem, da sta bila par in da sta celo nekaj časa skupaj živela, ko sta bila oba zaposlena na Kemijskem inštitutu. Potem sta se razšla, ostala pa sta v prijateljskih stikih. V njegovem srcu je le znanost, kemija. Barbara me je klicala, ko so Stephana zaprli, bila je zelo pretresena, jaz pa tudi, ko mi je povedala, da je v zaporu, ker so ga policisti dobili, ko je še z nekom preizkušal pištolo. Prosila me je, ali sem pripravljen pričati na sodišču v Ljubljani, na kar sem takoj pristal," je še dodala priča. Sojenje se nadaljuje januarja, ko naj bi bila zaslišana zaščitena priča Alija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta