Naročil je hrano in pijačo, računa pa ni želel poravnati: Kakšna kazen vas lahko doleti, če zbežite iz lokala?

A.L.
24.02.2023 11:00

Bralka nas je opozorila na primer, ko je moški v kavarni naročil hrano in pijačo, računa pa ni poravnal. Koliko tovrstnih primerov obravnava policija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na kulturni praznik je moški v eni od ljubljanskih kavarn po pripovedovanju naše bralke naročil hrano in pijačo v vrednosti okoli 30 evrov. Po malici je vstal in želel zapustiti lokal, ne da bi poravnal račun. Za njim se je nemudoma odpravilo osebje lokala, ki je moškega pridržalo do prihoda policije. "V zadnjem času je teh primerov vedno več," je povedala zaposlena v kavarni.

Ali to opažajo tudi na policiji? O tem, ali so tovrstni primeri pogosti, smo se obrnili tudi na tri znane lokale - Teto Frido, Zvezdo in Cacao.

Odgovorili so nam le iz lokala Cacao, kjer pravijo, da se v njihovih poslovnih enotah to zgodi zelo redko, "zato je težko odgovoriti, za kakšne zneske gre. Ponavadi so to res enkratni dogodki. Če že pride do tega, gre po navadi za pozabljivost strank, ki pa se v večini vrnejo nazaj in poravnajo račun".

Porast glede na prejšnji leti

Na Generalni policijski upravi (GPU) medtem pojasnjujejo, da policija tovrstne primere obravnava kot sum storitve kaznivega dejanja goljufije. Te so po njihovih podatkih v zadnjih letih v porastu predvsem na spletu. "Trend rasti spletnih goljufij se nadaljuje tudi v letu 2023," dodajajo.

Pri klasičnih goljufijah v trgovinah in na bencinskih servisih pa beležijo porast glede na prejšnji leti, ki pa sta bili podrvženi ukrepom za zajezitev covida-19. V primerjavi s preteklimi leti pa je porast števila minimalen.

V primeru, da sodišče spozna storilca za krivega, se ga lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

V konkretnem primeru iz ljubljanskega lokala gre za kaznivo dejanje goljufije, saj je storilec zavedel prodajalca, da bo naročeno stvar plačal, česar ni storil, pojasnjujejo na GPU, kjer sicer največjo problematiko beležijo predvsem pri goljufijah pri točenju goriva. Pri ostalih - tako prehrambnih kot tehničnih artiklih - ta problematika ni tako pereča.

"Razlogi za izvršitev goljufij so različni in težko se opredelimo, kaj najbolj vpliva na gibanje kriminalitete tovrstne oblike. Splošne družbeno, socialno in ekonomske razmere so večinoma le postranski razlogi za porast posamezne vrste kriminalitete," še dodajo na GPU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta