Našli truplo mlade učiteljice, ki je bila spolno zlorabljena

M.R.
19.12.2018 16:41

Po petih dneh iskanja 26-letnice, ki se je na jug Španije preselila, ker je dobila novo delovno mesto, so v bližini vasi El Campillo našli njeno napol golo truplo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lara Luelmo iz mesta Zamora na severozahodu Španije je preteklo sredo izginila neznano kam. Njeni starši so jo skušali priklicati, prav tako pa se ni pojavila na delovnem mestu v srednji šoli v kraju Nerva, kjer se je zaposlila 3. decembra.
Iskalo jo je več kot 200 prostovoljcev in uradnih oseb, preiskovalci pa so sporočili, da so se za njo zabrisale vse sledi, ko je zapustila novi dom v vasi El Campillo in odšla na sprehod ali tek. Njeno truplo so našli v grmovju na odročnem področju v bližini El Campilla. Na truplu so bili vidni znaki spolnega nasilja, poroča španski časopis El Mundo. 
Vidni so tudi znaki, da se je skušala obraniti, sledove nasilja pa so našli tudi na njenem vratu, kar lahko kaže na to, da je bila zadavljena. Dobila naj bi tudi udarec v glavo. 
Sporočila o njenem izginotju je na družbenih omrežjih delilo na tisoče ljudi. Nekateri so tudi delili njeno sporočilo iz leta 2015, ko je napisala: "Učijo nas, naj ne hodimo same na temačne kraje, namesto da bi pošasti učili, naj ne bodo to, kar so. V tem je problem."
Ta primer je spet obudil debato o nasilju nad ženskami v Španiji, ki je očitno v porastu. Lani je namreč generalni pravosodni svet prejel več kot 166.000 prijav nasilja nad ženskami, kar je 16,4 odstotka več kot leta 2016. Namestnica španskega premierja in ministrica za enakopravnost Carmen Calvo je dejala, da ženske za svobodo in varnost plačujejo zelo visoko ceno.

Nasilje nad ženskami zakoreninjeno v špansko družbo

Aktivisti pravijo, da je nasilje nad ženskami globoko zakoreninjeno v špansko družbo. O tej temi se je na veliko govorilo in pisalo v španskih medijih po sojenju peterici moških, obtoženih skupinskega posilstva 18-letnice med znanim festivalom San Fermin v Pamplomi leta 2016. Moške so kasneje oprostili za skupinsko posilstvo in jih obsodili le za manjši spolni prekršek. Sodniki so namreč odločili, da ženska ni bila napadena, ker ni bilo nasilja ali ustrahovanja. 
Ta odločitev je izzvala veliko nezadovoljstva v Španiji in bila povod za številne proteste in razprave o pravosodju v tej državi in o odnosu do nasilja nad ženskami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta