Nerazrešen zločin: Zaradi "pravosodne napake" štiri smrti ostajajo uganka

Va, STA
13.01.2022 21:02

Moški, ki ga je francoska policija v sredo pridržala in zaslišala v zvezi s še vedno nepojasnjenim umorom britanske družine in francoskega kolesarja v Alpah na vzhodu države septembra leta 2012, je znova na prostosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Annecy septembra 2012. Policija že deset let tava v temi. 

Reuters

"Zaradi pojasnil, ki jih je podal in smo jih preverili, lahko izključimo njegovo morebitno sodelovanje v dogodkih," je sporočila tožilka. Dodala je, da proti njemu zato ni bila vložena obtožnica in da se preiskava umorov nadaljuje.

Moški, ki so ga aretirali v sredo zjutraj, je po poročanju francoskih medijev motorist, ki so ga v zvezi z umori že zaslišali leta 2015. Takrat so ga pridržali dve leti po tistem, ko je policija izdelala in objavila fotorobota moškega v posebni čeladi, ki so ga opazili blizu prizorišča zločina. Ko so ga po dolgem času le našli, je vztrajal, da se je na območju ukvarjal z jadralnim padalstvom ter da ne ve ničesar o umorih. Preiskovalci takrat, tako kot tudi tokrat, niso našli nobenih dokazov, ki bi ga povezali z zločinom.

Odvetnik 57-letnega poslovneža iz Lyona je za francoske medije povedal, da je bilo vnovično zaslišanje "pravosodna napaka" ter da njegov klient preživlja nočno moro.

Ubite tri člane britanske družine iraškega porekla Al-Hilli in mimoidočega francoskega kolesarja so našli septembra 2012 v odmaknjenem predelu Alp na vzhodu Francije. Gre za enega najbolj razvpitih nerešenih primerov v Franciji.

50-letni britanski turist iraškega porekla Saad al-Hilli je bil skupaj s 47-letno soprogo Iqbal in njeno 74-letno materjo večkrat ustreljen na gozdnem parkirišču blizu vasi Chevaline v hribih nad jezerom Annecy na vzhodu Francije. Dve hčerki para, ki sta bili takrat stari sedem in štiri leta, sta napad preživeli. Starejša izmed deklet je bila sicer ustreljena in hudo pretepena. Ubit je bil tudi 45-letni francoski kolesar Sylvain Mollier, potem ko je očitno naletel na kraj zločina.

Skoraj desetletje po umorih francoska in britanska policija še nista uspeli doseči nobenega resničnega napredka. Med preiskavo sta pridržali več posameznikov, a niso bili obtoženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta