Obsojenec na Dobu pravosodnima policistoma zlomil nos in zapestje

Damijana Žišt
11.05.2021 18:41
Pravosodni policisti so med osebnim pregledom pri obsojencu, ki so ga sumili, da skriva prepovedan predmet, naleteli na upor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zaporu na Dobu je v ponedeljek obsojenec poškodoval dva pravosodna policista. Foto: Tit KOŠIR
Tit KOŠIR

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je v ponedeljek eden od obsojencev poškodoval pravosodna policista. Oba so oskrbeli v zdravstveni ustanovi, a poškodbe niso zahtevale hospitalizacije. Osumljeni je enemu zlomil nos, drugemu poškodoval zapestje. V Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so nam povedali, da se je dogodek zgodil, ko so pravosodni policisti hoteli obsojenca pregledati zaradi suma, da ima pri sebi prepovedane predmete. Uniformiranci so izvedli uradni postopek in zapornika večkrat pozvali, naj izroči predmet, a tega ni hotel. Pravosodni policisti so zoper njega uporabili prisilna sredstva. Obsojenec se jim je upiral in dva poškodoval. Pri osebnem pregledu se je izkazalo, da je pri sebi skrival ročno izdelan nož.

​Lani manj napadov in groženj

​Po dogodku je direktor zapora Zoran Remic z obema pravosodnima policistoma opravil razgovor in jima ponudil psihološko podporo, kot je to običajno v tovrstnih primerih. "Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij obžalujemo dogodek in upamo, da bo okrevanje obeh kolegov čim prejšnje. O dogodku so bili obveščeni pristojni organi, ki bodo zoper obsojenca izvedli ustrezne postopke zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Zoper njega bo uveden tudi disciplinski postopek, obsojenec pa je bil že premeščen v drug zavod," so še sporočili iz URSIKS.

Napadi na pravosodne policiste v zaporih niso redkost, a se zmanjšujejo. "Odgovorno delo pravosodnih policistov je podvrženo tudi različnim tveganjem, ki se jim glede na poslanstvo in naravo dela z zahtevno populacijo žal ne moremo povsem izogniti. Kljub temu dodajamo, da se je v preteklem letu znotraj URSIKS število groženj in napadov na zaposlene zmanjšalo. Leta 2019 smo zabeležili 24 groženj, lani 18. Lani smo zabeležili 13 napadov na zaposlene, leta 2019 pa 15," pravijo v URSIKS.

Z nožem in vilicami nad pravosodne policiste

V zaporu na Dobu sta se julija 2019 zgodila dva napada na pravosodna policista. Oba primera so naznanili policiji. Prvi napad se je zgodil v postopku odvzema računalnika obsojencu, med obsojencem in pravosodnim policistom je prišlo do prerivanja. V drugem primeru pa je obsojenec pravosodnega policista napadel z odrivanjem vrat in ga poskusil napasti z uporabo vilic. V napadu ga je lažje poškodoval. Precej hujši napad na pravosodne policiste se je na Dobu zgodil januarja 2019. Samo Tadin, ki je bil obsojen na 30-letno zaporno kazen zaradi umora in poskusa umora policistov na Ižanski cesti leta 2015, je z jedilnim nožem napadel pravosodnega policista in mu v hrbet zadal dve rani. Pravosodna policista sta ob obhodu petega oddelka zaprtega oddelka ob vstopu v tretji modul z vrati zadela ob "nekoliko nastavljeno" posteljo, pri čemer sta posumila, da se v sobi nekaj dogaja. V nadaljevanju sta našla pokrovček, za katerega sta ocenila, da bi lahko pripadal prenosnemu računalniškemu USB-modemu. Ko sta obsojenca povprašala po njem, se ta ni sprenevedal. Izročil jima ga je in ostal miren tudi po tem, ko sta mu pravosodna policista odvzela računalnik. Ko pa mu je uniformiranec Janez V., ki se je zaradi postopka dalj časa zadržal pri obsojencu, obrnil hrbet, je ta pograbil jedilni nož in ga napadel. Najprej ga je dvakrat ranil v hrbet, ko se je poškodovani obrnil proti njemu, pa mu je nož uperil še v prsni koš, a ga je izkušeni pravosodni policist s pomočjo sodelavca hitro obvladal. Po napadu so se takoj odzvali drugi pravosodni policisti in zoper obsojenca uporabili prisilna sredstva ter ga osamili v posebej varovani prostor. Tadin je bil kmalu po napadu premeščen v ljubljanski zapor, zdaj pa je že nekaj mesecev v celjskem zaporu, saj je v ljubljanskem povzročal težave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta