Obtoženec želel sodniku olajšati delo, krivdo priznal kar iz pripora

Andrej Bedek, Vestnik
22.06.2020 19:31

Trije Madžari so obtoženi, da so marca 2017 ukradli dve kombinirani vozili v Lendavski ulici v Murski Soboti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tujci so bili pri svojem podvigu zelo predrzni, saj je tovarna varovana z alarmom in se je ta sprožil.
Nataša Juhnov/vestnik

Tudi peti poskus, da bi sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča Stanislav Jug opravil predobravnavni narok proti 42-letnemu Madžaru Krisztianu Tököliju iz Veszprema, je padel v vodo. Končno pa je Jug dobil podatek od madžarskih pravosodnih organov, ki so mu sporočili, da Tököli od jeseni 2017 v domovini prestaja zaporno kazen, ki se mu izteče šele januarja 2022. Po sodnikovih besedah na Madžarskem 42-letnika čaka še kar nekaj kazenskih postopkov, zaradi vpletenosti v kriminalne posle pa ga prav tako išče nemško pravosodje. Obtoženec je sicer že pred časom pisal Jugu in priznal krivdo ter predlagal, da mu izreče kazen brez njegove prisotnosti. S tem bi, je zapisal v pismu, želel sodniku olajšati delo in zadevo zase čim prej zaključiti, hkrati pa je prosil za "humano sodbo, ki jo bo sprejel".

Enega razstavili, enega prodali

Tökölija preganja višji državni tožilec Drago Farič, ki mu je naprtil obtožbo, da je skupaj s še dvema rojakoma, 45-letnim Petrom Farkasem iz Budimpešte in 40-letnim Tamasom Erdelyjem iz Nagyvenyima v noči na 16. marec 2017 vlomil v proizvodne prostore tovarne za proizvodnjo kombijev in avtobusov Kutsenits v Lendavski ulici v Murski Soboti. Trojica je, je prepričan Farič, sodelovala pri tatvini dveh popolnoma novih Volkswagnovih tovornih kombijev. Transport obeh kombijev po cesti do Hodoša takoj po kaznivem dejanju so posnele varnostne kamere v Nemčavcih.

Jim bodo sodili v domovini?

Sodnik Jug je zavoljo vseh okoliščin na obeh današnjih narokih odvetniku Ignacu Horvatu, ki je v sodnih postopkih pooblaščenec oškodovanega podjetja, predlagal, naj pri svoji stranki preveri, ali je ta pripravljena pristati na to, da trem obtoženim Madžarom sodi madžarsko pravosodje. Horvat danes odgovora še ni imel, saj mora, je dejal, predlog predstaviti lastniku oškodovanega podjetja. Sodnik je zato oba naroka preložil za nedoločen čas.
Predobravnavni narok proti Petru Farkasu, na katerem je ta zanikal krivdo, pa je Jug opravil februarja. Farkas je takrat svojo obrambo zgradil na dveh pričah, ki bosta potrdili, je na naroku povedal pri navajanju dokazov, da je bil 16. marca 2017 kot spremljevalec hudo bolne znanke, ki je morala na operacijo zaradi tumorja, v eni do bolnišnic v Budimpešti. Obtoženec je še prosil, naj si sodnik priskrbi podatke o tem, kje je marca 2017 uporabljal mobilni telefon. To bo pokazalo, tako madžarski državljan, da v noči vloma ni bil v Murski Soboti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta