Obtoženi žalil prostitutko, češ da se je ne more posiliti, "ko pa je prostitutka"

Damijana Žišt Damijana Žišt
04.11.2020 19:02

Specialni povratnik hudih kaznivih dejanj Mehmed Mahmutović, ki mu v Ljubljani trenutno sodijo zaradi oboroženih ropov prostitutk in posilstva, glasno protestira v sodni dvorani in dvomi o poštenem sodnem postopku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehmeda Mahmutovića pravosodni policisti na sodišče vedno pripeljejo z vklenjenimi rokami in nogami.
Jaka GASAR/Dnevnik

"Napadalca ne želim nikoli več videti, od njega ne zahtevam nobene odškodnine, še vedno se ga zelo bojim. Pri meni se je najavil prek oglasa, ko sem oglaševala poseben erotičen ples. Ko sem mu odprla, je vstopil, iz jakne potegnil pištolo in mi jo nastavil na glavo, z drugo roko me je močno potegnil na tla, padla sem. Z eno roko mi je držal vrat in me tiščal z obrazom k tlom, z drugo me je s pištolo udarjal po glavi in vpil, kje imam denar. Ne vem, koliko časa je trajal napad, spomnim se le, da sem na pol zavestna čez nekaj časa videla policijo in reševalce, ko so prišli v stanovanje," je v sodni preiskavi na ljubljanskem okrožnem sodišču lani povedala ena izmed oškodovank, ki se je v Ljubljani ukvarjala s prostitucijo. Njeno pričanje se je nanašalo na obtožbe proti 34-letnemu bosanskemu državljanu z zajetnim kazenskim listom, Mehmedu Mahmutoviću, ki se je kasneje s hudimi obtožbami oboroženih in brutalnih ropov ljubljanskih prostitutk in posilstva znašel na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča.

Posilstvo in spolni napad a posebej poniževalen način

V torek se je obtoženemu z zaslišanjem prič in branjem izpovedi oškodovank v sodni preiskavi nadaljevalo sojenje pred senatom, ki mu predseduje sodnica Polona Herman. Oškodovank sodišče namreč ne more neposredno zaslišati na glavni obravnavi, ker so že zapustile Slovenijo. Mahmutovića so na sojenje pripeljali kar trije pravosodni policisti iz celjskega pripora, kjer je od junija lani. Takrat so ga policisti prijeli skupaj s komaj 18-letnim Dušanom Avdićem iz Srbije, s katerim je ropal v sostorilstvu. Aretirali so ju specialci na plaži v Fiesi. Preiskovalni sodnik je oba poslal v ljubljanski pripor, ker pa je Mahmutović aprila letos med sprehodom po zaporniškem dvorišču z nožem napadel pripornika Alena Žilića in ga hudo poškodoval, so ga premestili v celjski pripor. Znano je, da Mahmutoviću sodijo zaradi dveh oboroženih ropov, poskusa ropa, posilstva in spolnega nasilja, kar je domnevno storil na izjemno poniževalen način, in še dveh ropov, ki naj bi jih bil izvršil v sostorilstvu z Avdićem. Ta se je za svoja dejanja že pokesal in sklenil dogovor s tožilstvom. Januarja je bil obsojen na pet let in pol zapora, sodišče mu je izreklo še ukrep izgona iz Slovenije po prestani kazni. Mahmutovića so kriminalisti izsledili na podlagi njegovih sledi DNK na krajih zločina. Kazniva dejanja je Mahmutović storil med aprilom in junijem lani, zatrjuje tožilstvo. Obtoženi se na sodišču brani ob pomoči že tretjega odvetnika po uradni dolžnosti, zdaj ga zastopa Mitja Bartenjev. Sprva se je na sodišču branil z molkom, svoj zagovor pa zdaj iz obravnave v obravnavo podaja "po koščkih". Na eni od prejšnjih je priznal, da je z eno od oškodovank imel spolni odnos, a trdi, da z njeno privolitvijo. Ta izjava se je nanašala na primer posilstva dveh oškodovank, ki sta se ukvarjali s prostitucijo, pri ropu obeh je sodeloval tudi Avdić. Po trditvah tožilstva sta lani 15. maja po predhodni najavi prišla v stanovanje, kjer sta delali prostitutki. Zahtevala sta denar od njiju, ju pretepla, usta sta jima zalepila z lepilnim trakom, Mahmutović jima je grozil s pištolo. Mahmutović je eno dekle domnevno brutalno posilil, drugo pa je na posebej poniževalen način spolno zlorabil. Po dejanju sta roparja zbežala s tri tisoč evri.

Roparski pajdaš se dogodkov slabo spominja

Sostorilec Avdić, ki je, kot rečeno, kaznivo dejanje že priznal, je bil v torek na sojenju zoper Mahmutovića zaslišan kot priča. Izgovarjal se je, da se dogajanja ne spominja več dobro, ko mu je tožilka Tamara Gregorič postavljala vprašanja, je tudi večkrat spremenil svojo izjavo. Ko je bil opozorjen na to, se je z zatožne klopi oglasil Mahmutović in s povzdignjenim glasom kritiziral tožilko, da ta "hoče pričo samo zmesti". Avdić je pojasnil, da se zelo malo spominja dogajanja, ker je bil močno pijan in tudi pod vplivom kokaina. "Z Mahmutovićem sva bila sprva v nekem lokalu, ker sem od njega kupil motor, potem pa sva pila alkohol in smrkala kokain. V enem ropu ni bil z mano, bil je moj prijatelj Marko, v drugem pa sva bila z Mahmutovićem. Ne spomnim se, kako sva prišla do prostitutk v stanovanje, vem, da sta nama odprli. Mahmutović je eno na kulturen način vprašal, ali bo seksala z njim. Rekla je, da ne, zato se je ponudila druga," je pripovedoval Avdić. Ko ga je odvetnik Bartenjev vprašal, ali je bil obtoženi med spolnim odnosom nasilen do oškodovanke, mu je odgovoril: "Ne, ni bil nasilen." Ko pa ga je tožilka vprašala, ali je torej videl spolni odnos med Mahmutovićem in žrtvijo ropa, pa je rekel, da ne, ker ga ni bilo v sobi z njima. "Torej ne morete vedeti, ali je bil odnos nasilen," je pripomnila tožilka in Avdić je svojo prvo izjavo spremenil, rekoč, da tega res ne ve. Oglasil se je še Mahmutović. "Nisem takšen, da bi komu kaj hudega storil, tega preprosto ne bi mogel. Sicer pa, kako lahko kdo posili prostitutko, saj je vendarle prostitutka," je bil vzvišen in žaljiv do žrtve.

Na prostor za priče je ponovno stopil strokovnjak iz nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) Gavrilo Hodžić. Zaslišanje se je razvleklo na dve uri, zagovornika obtoženega je do potankosti zanimalo, kako poteka shranjevanje bioloških vzorcev in nato njihova obdelava, in tudi to, kako se imenujejo naprave, ki obdelujejo biološki material, katere serije so in podobno. Na NFL so namreč na osnovi zavarovanih dokazov s krajev zločinov našli nekaj bioloških sledi obtoženega Mahmutovića, kar ga očitno zelo jezi. "Vse to, kar pravi priča, da so našli moje sledi, ne drži, sodišče pa se je že tako odločilo, da me obsodi, zato zelo dvomim o pravičnosti tega sojenja," je protestiral obtoženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta