Oropal župnika in ukradene spominske kovance skril v škatlo cigaret

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.09.2021 18:16
Na sojenju Milenku Hudorovcu, ki edini od štirih osumljenih za rop župnika v župniji Rovte Logatec kaznivega dejanja ni priznal, zaslišali policistko s policijske postaje Grosuplje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenko Hudorovac je vajen zaporniških žimnic, saj je bil preteklosti obsojen že več kot tridesetkrat.
Jaka Gasar/dnevnik

Z zaslišanjem policistke policijske postaje Grosuplje Kristina K. V. se je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Milenku Hudorovcu, ki mu sodijo zaradi sodelovanja pri ropu 72-letnega župnika Ivana Petriča iz župnije Rovte - Logatec, kar se je zgodilo v noči na 30. januar letos. Milenka Hudorovca in še dva pajdaša, ki sta že obsojena, so izdale biološke sledi. Na kravati, s katero je bil zvezan župnik, so našli biološke sledi Hudorovca, sledi dveh drugih osumljenih pa še na orodju, s katerim so skušali priti v župnišče tako, da bi vlomili skozi okno, a jim to ni uspelo, zato so uporabili vrata. Policisti so po aretaciji osumljenih v škatli za cigarete v osebni torbici Milenka Hudorovca našli tudi spominske kovance, ki jih župnik Petrič podarja ob krstu. Danes zaslišana policistka je povedala, da je obtoženi Milenko Hudorovac po aretaciji ob prihodu v policijske prostore za pridržanje v ljubljanskih Mostah vse, kar je imel pri sebi, zložil na mizo. Med predmeti je bila tudi že odprta kartonasta škatlica za cigarete. Podrobnejši pogled v njeno notranjost je pokazal, da so bili v njej skriti srebrniki. Glede na to, da so bili policisti obveščeni, da so poleg denarja iz župnišča Rovte Logatec izginili tudi spominski kovanci, ki jih župnik deli ob krstu, so bili na kovance še posebno pozorni. "Ko smo pogledali kovance, smo videli, da na njih piše nekaj verskega, zato smo sklepali, da izvirajo s kraja dejanja," je povedala priča. ​Obtoženi je v svojem zagovoru povedal, da so mu policisti kovance podtaknili v torbico, saj on ni sodeloval pri ropu, temveč se je z drugimi le peljal, ker je ponoči štopal iz Ljubljane domov, oni pa so ga vzeli v avtomobil.

Aretacija kmalu po dejanju

Kot smo poročali, so štirje obtoženi rop župnika že priznali in bili za dejanje obsojeni. Hudorovac, ki ima že zelo zajeten kazenski dosje, saj je bil že 31-krat obsojen, pa vztraja, da ga ni bilo na kraju dogodka. Oškodovani župnik je na sodišču povedal, da je usodnega večera zaspal na kavču pred televizijo, ko ga je sredi noči prebudil čuden zvok. Mislil je, da je pred vhodnimi vrati kakšna mačka. A ko jih je odklenil, je vanj skočil moški in ga porinil nazaj, drugi pa je v srbohrvaščini vpil, naj mu takoj izroči denar, sicer ga bodo ubili, nakar so ga prisilili, da jim je izdal, kje sta ključa od pisarne in sefa, in ga oropali. Po dejanju so mu ukazali, naj leže na tla z obrazom navzdol, mu zvezali noge z njegovo kravato, roke pa s pasom. Po dejanju so odnesli okoli dvanajst tisoč evrov in spominske kovance, ki jih župnik deli ob krstu in obhajilu. Povedal je še, da se je zelo bal za svoje življenje, saj je sladkorni bolnik in ga je skrbelo, da bo padel v komo. Policija je roparje našla kmalu po dejanju, saj je že razpolagala s podatkom, da bi se roparji lahko prevažali z osebnim avtomobilom Renault Thalia sive barve, znana je bila tudi registrska številka. Na policiji so že pred tem dogodkom obravnavali nekaj ropov ali poskusov ropov in tatvin župnišč in župnikov po vsej Sloveniji. Letos 7. januarja so bili v župniji Šentjur pri Grosupljem opaženi sumljivi moški, ko so se sprehajali okoli župnišča in pokopališča, kar se je nekaterim domačinom zdelo zelo sumljivo. Tam so tudi vlomili v župnikov osebni avtomobil, storilci so odlepili vinjeto in jo odnesli. Po pregledu sledi v avtomobilu se je izkazalo, da najdene biološke sledi v avtomobilu pripadajo Milenku Hudorovcu. Ker je policija domnevala, da so to isti storilci, ki so bili že opaženi v okolici Grosupljega, je bilo policijskim patruljam tisto noč naročeno, da naj bodo pozorne na osebni avtomobil Renault Thalia sive barve. Takšen avtomobil je bil ustavljen na počivališču pri Trebnjem, v njem je bilo pet moških, eden pa je namignil, da je nekaj skrito pod zadnjim sedežem. Tam so policisti našli okoli dvanajst tisoč evrov.

Trije že obsojeni

Sodišče je zaradi ropa Ivana Petriča že obsodilo Stojana Kovačiča, Darjana Hudorovca in Sandija Brezarja, tudi oni so stari znanci policije. Sodelovanje pri ropu so priznali že na predobravnavnem naroku. Tožilka Petra Vogrinec je za Mlakarja ob preklicu pogojne kazni predlagala dve leti in sedem mesecev zapora, za Kovačiča dve leti in šest mesecev zapora, za Darjana Hudorovca ob preklicu pogojne kazni dve leti in štiri mesece zapora ter za Brezarja leto in osem mesecev zapora. Razen Brezarja, ki je najmlajši med obtoženimi, so vsi v priporu. Sodišče predlogu tožilstva ni sledilo v celoti. Brezarja in Hudorovca je obsodilo na kazen, kot jo je predlagalo tožilstvo, Mlakarju in Kovačiču pa je izreklo za mesec nižjo kazen od predlagane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta