Plačaj trideset tisoč evrov, če ne ...

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
11.08.2020 06:00

... bodo fotografije objavljene, je trojica zagrozila sokrajanu iz Hoč. Prijavil jih je in izkazalo se je, da so uporabili že objavljene žgečkljive posnetke, do katerih se je z vdorom v domačo kamero dokopal nekdo drug.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski kriminalisti so razkrinkali trojico, ki je s posnetki varnostne kamere v stanovanju izsiljevala lastnika tega stanovanja.
Sašo Bizjak

Moškega, doma iz okolice Hoč, je 3. avgusta v poštnem nabiralniku čakalo neprijetno presenečenje. V kuverti je našel fotografije iz svojega intimnega življenja, priloženo je bilo tudi izsiljevalsko pismo. Pošiljatelj mu je sporočal, naj plača 30 tisoč evrov, sicer bodo posnetki objavljeni na svetovnem spletu. Oškodovanec je izsiljevalcu odgovoril, da bo plačal v zameno za molk, a je to storil s figo v žepu, saj je zadevo takoj prijavil policiji. Ko so policisti prišli na mesto za dogovorjeno primopredajo denarja, se je izkazalo, da je občana Hoč izsiljeval njegov sokrajan, star 21 let. Policisti so mu odvzeli prostost in v nadaljnji preiskavi odkrili, da 21-letnik ni deloval sam, temveč v sostorilstvu s prijateljema, starima 22 in 24 let. Tudi onadva sta morala v pridržanje, policisti pa osumljenih izsiljevanja niso privedli pred preiskovalnega sodnika, ker je tožilstvo ocenilo, da ni razlogov za pripor. Trojica, ki se je izsiljevanja lotila dokaj amatersko in je policisti v preteklosti še niso obravnavali, se bo torej lahko branila s prostosti.
Policijska uprava Maribor je zaradi tega primera včeraj sklicala tiskovno konferenco in razkrila, kako so mladi moški sploh prišli do posnetkov zasebnega življenja oškodovanca. Občana, ki so ga izsiljevali, niso posneli oni, ampak je za to poskrbel sam, a je bil pri tem nepreviden. Da bi se zaščitil pred morebitnimi vlomilci, je v svoje stanovanje namestil videonadzorni sistem, povezan z brezžičnim omrežjem, ni pa ga dovolj dobro zavaroval. Tako se je zgodilo, da je zdaj še neznani storilec vdrl v njegov sistem in posnetke objavil na spletnih straneh z žgečkljivimi vsebinami, za kar oškodovanec, ko je prejel izsiljevalsko pismo, sploh ni vedel. Trojica izsiljevalcev je do teh posnetkov prišla povsem po naključju, med brskanjem po svetovnem spletu, je razložil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl. Zaradi interesa preiskave več podrobnosti ni mogel razkriti, smo pa od virov blizu policije izvedeli, da je izsiljevalska trojica namig o javno objavljenih spolnih igricah njihovega sokrajana prejela od znanca med pogovorom v gostilni, in pričelo se je izsiljevanje.
"Ljudi je treba opozoriti, da morajo biti ob nameščanju tako ranljivih videonadzornih sistemov v zasebne prostore pozorni na varnostne nastavitve, predvsem na spremembo osnovnih nastavitev za dostop do usmerjevalnikov (sprememba privzetih gesel proizvajalca). Pomembna je zahtevnost gesla v smislu kombinacije velikih in malih črk, številk in znakov," je posvaril Šadl, saj storilci kaznivih dejanj običajno napadejo usmerjevalnik, ki nima nastavljenega zahtevnega gesla. "S tem ko dobijo dostop do videonadzornega sistema, spremljajo zasebno življenje ljudi, ki se gibljejo na območju videonadzora, zato obstaja nevarnost objave zasebnih slik na internetnih portalih. Nekateri sistemi, ki so povezani v mrežo, pošiljajo signal tudi na zunanje strežnike oziroma storitve 'v oblaku', kar je priporočljivo preveriti in spremeniti oziroma onemogočiti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta