Po pobegu iz koprskega zapora: Pravosodni policisti v dokaz sami žagali rešetke

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.01.2019 20:34

URSIKS je že prejela poročilo o preiskavi glede pobega pripornikov iz koprskega zapora; po naših informacijah je preiskava pokazala več nepravilnosti pri delu vodstva zapora, nekaj tudi pri pravosodnih policistih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripornika, ki sta 29. decembra lani pobegnila iz koprskega zapora, 41-letni državljan BiH Dragan Milosavljević in 40-letni državljan Srbije Damnjan Mitrović, sta še vedno na begu.
Pu Koper

Pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, ki sta 30. decembra lani okoli 3.30 pobegnila iz koprskega zapora, sta še vedno na begu. Zaradi dogodka je generalni direktor URSIKS Jože Podržaj imenoval posebno komisijo, ki je ugotavljala okoliščine pobega in morebitno odgovornost zaposlenih. Po naših podatkih je bilo poročilo, v katerem naj bi bilo ugotovljenih več nepravilnosti tako pri delu vodstva zapora kot pri pravosodnih policistih, danes že napisano. Javnosti ga bo URSIKS predstavila na jutrišnji tiskovni konferenci.

Nepravo jeklo

Znano je, da je bil Milosavljević v priporu od 26. avgusta lani, Mitrović pa od 12. septembra lani. V priporu sta bila zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.
Pripornika sta pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu, se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in odsluženih žimnic, ki so bile na dvorišču, ter vrvi iz rjuh povzpela na streho tovornega vhoda, od tam pa s pomočjo vrvi iz rjuh prek zunanjega zida na cesto. Prve ugotovitve URSIKS so kazale na to, da naj bi bili za pobeg pripornikov krivi nepazljivi pravosodni policisti, ki so bili tisto noč v službi.
Na te navedbe so se danes v odprtem pismu odzvali koprski pravosodni policisti. Navedli so nekaj dejstev, ki naj bi po njihovem botrovale pobegu pripornikov, veliko kritik pa izrekli na račun vodstva zapora, posebej direktorja Dušana Valentinčiča.

Težave s pripornikoma

Pobegla pripornika nista korektno prestajala pripora, kot navaja uprava zapora, pravijo pravosodni policist. Nekaj dni pred pobegom se je eden od njiju zapletel v spor s pravosodnim policistom glede prejetega denarja, ki ga je policist del deponiral, kot velja po pravilniku. Pripornik je zato žalil pravosodnega policista. Isti policist je kasneje opravil nenapovedan pregled sobe, iz katere sta zbežala pripornika, saj je sumil, da imata USB-modem za internet. Pripornika sta mu grozila, zato so na pomoč prišli še drugi pravosodni policisti. O dogodku je bil napisan uradni zaznamek, vendar nihče od vodstva zapora o tem ni govoril s pravosodnimi policisti, opraviti pa bi se moral natančen pregled njune sobe, kjer bi verjetno našli pripomočke za pobeg. Pravosodni policisti so opozorili tudi na to, da sta pripornika pobegnila s pomočjo žimnic, ki so bile kar dva meseca pri zabojnikih za smeti. Zakaj odgovorni v zaporu niso ukazali, da se odstranijo, jim ni znano.
V pismu navajajo tudi, da je direktor Valentinčič že pred časom ukazal, da se odstranijo mreže na oknih, ker naj bi tako svetoval varuh človekovih pravic, čeprav imajo omenjene mreže še vedno nameščene v ostalih slovenskih zaporih. Ker v koprskem zaporu ni več mrež, imajo zaprte osebe več možnosti za ilegalno trgovanje s prepovedanimi predmeti. S pomočjo vezalk, ki jih spustijo med rešetkami, lahko v sobe z dvorišča ali drugih sob privlečejo drogo ali mobilne aparate. O tem naj bi bil Valentinčič obveščen, a ni ukrepal, navajajo pravosodni policisti. Pravosodni policisti so kritični tudi do kadrovske politike zaposlenih, predvsem pomanjkanja pravosodnih policistov in premalo policistov v nočni izmeni. V koprskem zaporu ponoči delajo le štirje pravosodni policisti, eden je dežuren in nadzira monitorje kamer, ostali pa skrbijo za varnost v zaporu, v katerem je okoli 150 zaprtih oseb. Tudi v dnevnem času imajo pravosodni policisti veliko nalog, kot so spremstva zaprtih oseb v bolnišnice in na sodišča. Zato se pogosto zgodi, da samo en pravosodni policist spremlja zaprto osebo na sodišče ali v bolnišnico, ne glede na to, ali je zaprta oseba nevarna ali ne. Če mora pravosodni policist na stranišče, mora zaprto osebo vzeti s seboj, saj je ne sme izpustiti izpred oči.

Nadstandard v koprskem zaporu

V pismu pravosodni policisti opozarjajo tudi na nadstandard, ki ga vodstvo zapora nudi zaprtim osebam in ga v drugih zaporih ni. Koprski zapor je edini v Sloveniji, ki zaprtim osebam brezplačno nudi kabelsko televizijo, lani pa naj bi bil direktor Valentinčič kupil 72 hladilnikov in jih namestil v vsako zaporniško sobo. Tudi hladilnikov nimajo v drugih slovenskih zaporih. Opozorili so tudi, da zaprtim osebam večkrat zasežejo prepovedane mobilne aparate in USB-modeme za povezovanje s spletom. Zato so direktorju zapora in vodjem oddelkov že večkrat predlagali, da bi na oddelke vgradili motilce signala, vendar tega niso storili. V pismu so opozorili še na druge privilegije, ki naj bi jih v primerjavi z ostalimi slovenskimi zaprtimi osebami imeli v koprskem zaporu, ker jih pač dopušča vodstvo zapora.
Zato pravosodni policisti prosijo pravosodno ministrico Andrejo Katič in predsednika vlade Marjana Šarca, da takoj odstranijo direktorja Dušana Valentinčiča, "ki je iz koprskega zapora naredil luksuzni hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb".
Direktor ZPKZ Koper Dušan Valentinčič nam je danes povedal, da navedb koprskih pravosodnih policistov za zdaj ne more komentirati. Več bo lahko povedal na petkovi tiskovni konferenci URSIKS, kjer bodo predstavljene ugotovitve strokovne komisije z zvezi s pobegom pripornikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta