Po zločinih na Celjskem in Tolminskem: Trije so v priporu, enega še iščejo, štiri so izpustili

Po pestrem tednu na Celjskem, kjer se je v začetku leta odvilo več hujših zločinov, o poskusu uboja poročajo
tudi s tolminskega konca. Zgodilo se je 2. januarja, 38-letni osumljeni je že v priporu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na vsak način ga je hotel zriniti s ceste. Nazadnje je to poskušal slab kilometer pred križiščem z železniško progo v Grahovem ob Bači.

Katja Petrovec/dnevnik

Celjski kriminalisti niso edini, ki so se morali že v prvem tednu novega leta spoprijeti s preiskovanjem hujših krvnih deliktov. Poskus uboja se je zgodil tudi na Tolminskem. Bilo je že 2. januarja, a je Policijska uprava Nova Gorica javnosti to sporočila šele včeraj. Prijava o poskusu uboja je kriminaliste dosegla nekaj pred šesto uro zvečer.

Pred besnim voznikom kombija se je zatekel v gozd

Na 113 je poklical 50-letni moški in povedal, da ga je na lokalni cesti med naseljem Bukovo in Grahovo nekdo poskušal s kombijem zriniti s ceste. Večkrat se je med vožnjo namerno zaletel v njegovega clia, nazadnje slab kilometer pred križiščem lokalne ceste z železniško progo v naselju Grahovo ob Bači, kjer je osumljeni dodatno pritisnil na plin in s povečano hitrostjo oškodovančev avtomobil potiskal 50 metrov do ovinka, kjer na desni strani ni zaščitne odbojne ograje, pod cesto pa se spušča približno 40 metrov globoka prepadna brežina. Petdesetletnik je močno zaviral in zapeljal skrajno levo, da ne bi s cliom zletel v globino. S sprednjim delom avtomobila je trčil v podporni zid ob cesti, osumljenec pa je zapeljal mimo in s kombijem podrsal oškodovančev avto po desni strani, nakar je odpeljal naprej proti naselju Grahovo. Oškodovanec se je odpeljal nekaj sto metrov do poljske poti. Tam se je ustavil in se iz strahu za svoje življenje pred pobesnelim voznikom kombija zatekel v gozd, od koder je na pomoč poklical policijo. Že po nekaj minutah se je osumljeni s kombijem pripeljal do oškodovančevega clia in pričel razbijati stekla zadnjih desnih vrat, nakar je iz notranjosti avta vzel tablični računalnik in ga zalučal v bližnjo grapo za odvodnjavanje, nato pa se odpeljal naprej.

Policisti so poškodovani kombi še isti dan našli na železniški postaji, osumljenega pa so izsledili naslednji dan v Baški grapi in mu odvzeli prostost. Izkazalo se je, da gre za 38-letnika, ki se z oškodovancem menda ne pozna. Zakaj je osumljeni stregel po življenju 50-letnika, za zdaj ni znano, so ga pa kriminalisti kazensko ovadili zaradi poskusa uboja in ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je sledil zahtevi tožilstva in za 38-letnika odredil pripor.

Poskus uboja prekvalificirali v povzročitev hude poškodbe

Prizorišča poskusa uboja pri Plavi laguni v Celju

Gordana Possnig

Celjski kriminalisti in policisti pa še vedno iščejo 35-letnega Patrisa J., ki ga sumijo, da je prvi dan tega leta v Celju pri Plavi laguni na pešpoti ob železniški progi zabodel 38-letnega moškega, s katerim se je srečal po naključju in očitno hudo sprl, nakar je potegnil nož in moškega z njim štirikrat zabodel. Žrtev je napad preživela, osumljeni poskusa uboja pa se je "vdrl v zemljo". Kljub javni objavi njegove fotografije ga policisti še vedno niso našli.

Patris J. 

Pu Celje

Je pa v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti 64-letni osumljenec, ki je v noči na 3. januar v domu starejših v Preboldu napadel 71-letnega sostanovalca, ko je ta spal. Zabodel ga je z nožem, a k sreči ne usodno. Kaj je bil motiv osumljenega, bo pokazala preiskava, neuradno se govori, da sta bila napadalec in žrtev že dlje časa sprta.

Za zapahi je tudi 37-letni Ivan R. iz Laškega, ki je v noči na 7. januar pred stanovanjsko hišo v Savinjski ulici v Celju pričakal svojo nekdanjo 45-letno partnerico S. S., jo zabodel in jo hudo poškodoval. S kraja je pobegnil, a so ga policisti v petek zvečer aretirali. V nedeljo so ga s kazensko ovadbo zaradi poskusa umora privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za 37-letnika odredil sodno pridržanje, po včerajšnjem zaslišanju pa je bilo odločeno, da je zrel za pripor. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bila poleg ponovitvene nevarnosti pri osumljenem tudi nevarnost pobega. Osumljeni poskusa umora za zapahi ni prvič. Oktobra 2017 je bil obsojen zaradi poskusa uboja bivše žene. Poskušal jo je zadaviti, na vrat ji je nastavil tudi nož. Žensko je rešil sosed, ki je tedaj po naključju prišel domov, Ivan R. pa je dejanje na sodišču priznal in bil obsojen na štiri leta zapora. Na prostost je prišel novembra lani in 7. januarja zakrivil še hujši zločin.

V prostorih preboldske graščine je prišlo do spora med več moškimi

Gordana Possnig

Poleg poskusa uboja ob železnici v Celju, poskusa umora v Savinjski ulici v Celju in poskusa umora v domu starejših v Preboldu so kriminalisti prejšnji teden v četrtek obravnavali še en napad z nožem. V graščini v Preboldu so se sporekli moški, stari od 24 do 45 let. Verbalno nasilje je preraslo v fizično, nakar je nekdo iz družbe potegnil nož in v nogo zabodel 44-letnika. Kriminalisti so dogodek sprva obravnavali kot poskus uboja in poleg glavnega osumljenca pridržali še tri, ki so jih sumili sodelovanja pri kaznivem dejanju. Včeraj pa so s celjske policijske uprave sporočili, da so četverico izpustili in da zoper glavnega osumljenca niso podali kazenske ovadbe zaradi poskusa uboja, pač pa so ga ovadili za povzročitev hude telesne poškodbe. Vsi vpleteni so stari znanci policije, v preteklosti že obravnavani zaradi nasilništva, premoženjskih deliktov in tudi preprodaje droge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta