Policija zaključila preiskavo kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja, zaznali tri osumljence

A.L.
12.10.2022 13:50

Kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo vseh kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, poleg tega so preiskovali še druga povezana kazniva dejanja v kulturno-umetniškem krogu, za katerim naj bi stal 28-letni Dušan Smodej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Vodja sektorja kriminalistične policije v Ljubljani Martin Rupnik je v izjavi za medije predstavil nove podrobnosti glede preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Spomnimo, policisti in kriminalisti že več tednov preiskujejo vsebino anonimnih pričevanj o domnevnem spolnem predatorstvu v kulturno-umetniškem krogu, za katerim naj bi stal 28-letni Dušan Smodej.

Po Rupnikovih besedah so kriminalisti in policisti zaključili obsežno kriminalistično preiskavo vseh kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, poleg tega so preiskovali še druga povezana kazniva dejanja. Skupaj gre za 12 sumov kaznih dejanj zoper devet oškodovancev, zaznali so tri osumljence.

"Na pristojno tožilstvo v Ljubljani je bila podana kazenska ovadba zoper prvo znano osumljeno osebo in sicer za štiri kazniva dejanja - dve kaznivi dejanji spolnega nasilja, kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog in kaznivo dejanje hudih telesnih poškodb. Oškodovani sta bili dve osebi," je povedal Martin Rupnik.

Zoper drugo znano osumljeno osebo so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti. Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, je bilo na pristojno tožilstvo podano poročilo. "Hkrati smo v okviru zbiranja obvestil prejeli tudi naznanilo in preiskovali kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, tatvine in grožnje in po vseh zbranih obvestilih zoper tretjo znano osumljeno osebo podali kazensko ovadbo."

Preko 80 razgovorov

Med potekom preiskave so opravili preko 80 razgovorov, z nekaterimi tudi večkrat, pregledali preko pet tisoč objav in zapisov na spletu. Tudi če so bili določeni zapisi ali informacije brez podatkov o domnevnih žrtvah, so tudi pri teh poskusili zbrati podatke, s katerimi so lahko širili preiskavo. Sodelovali so tudi s tujimi varnostnimi organi in ves čas preiskave sodelovali s tožilstvom v Ljubljani.

"Pri obravnavi primerov se je izkazalo, kako pomembna je vloga oškodovancev v posamičnih kaznivih dejanjih, da so sumi kaznivih dejanj, tudi če gre za anonimne prijave, lahko potrjeni in v nadaljevanju tudi uspešno preiskani. Žrtev je praviloma edini vir informacij, kaj se je zgodilo med njo in storilcem. To pa so podatki, ki so izjemnega pomena za odkritje storilca, če je ob prijavi neznan, zlasti pa je učinkovitejše dokazovanje oziroma procesiranje storilca," je še pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije v Ljubljani in opozoril, da imajo kot institucija ničelno toleranco do vseh ravnanj, povezanih z nasiljem, žrtvam pa zagotavljajo največjo možno stopnjo pomoči. "V policiji razumemo oškodovance, ki se ne želijo izpostavljati. Kljub temu pa zagotavljamo, da naredimo vse, kar je v naši moči, za zaščito žrtev in v nadaljevanju, da bi bila dejanja preiskana ter storilci ustrezno procesirani."

Trenutno še poteka preiskava kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, kjer se zbirajo obvestila in dokazi zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. Ker kriminalistična preiskava še poteka, podrobnosti o tem ne morejo razkrivati.

Spomnimo, preiskavo so sprožila anonimna pričevanja in medijska poročila o domnevnem spolnem nasilju Smodeja iz Fotopuba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta