Policijski postopek za zaščito otrok: Deklici sta se prestrašili črnega vozila

Le.V.
02.08.2024 08:01

Policiste je zaskrbljena mati obvestila o sumljivem kombiju in treh moških v njem. Po pogovoru z njeno hčerko so policisti ugotovili, da zatrjevanega poskusa ugrabitve v Šmartnem pri Slovenj Gradcu ni bilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vozilu so se odprla vrata, iz njega pa ni nihče izstopil in deklet tudi nihče ni ogovoril, je ugotovila policija. 
Andrej Petelinšek

Po objavi na družbenem omrežju, da so se ta teden v okolici Šmartnega pri Slovenj Gradcu v temnem kombiju vozili moški, ki so hčerko avtorice zapisa in njeno prijateljico vabili v kombi, smo na Policijski upravi Celje preverili, ali so opisani dogodek obravnavali. Tiskovna predstavnica policije Milena Trbulin je potrdila, da so navedbe občanke preverjali policisti Policijske postaje Slovenj Gradec. V nadaljnjem razgovoru s prijaviteljico in njeno hčerko so ugotovili, da sta se dekleti v bližini pošte v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, ko se je v njuni bližini ustavilo črno vozilo. "Na vozilu so se odprla vrata, iz njega pa ni nihče izstopil in deklet tudi nihče ni ogovoril. Ker sta se prestrašili, sta stekli do bližnjega gostinskega lokala in videli, da se je vozilo odpeljalo k bližnjim stanovanjskim blokom, kasneje pa proti Legnu," je Milena Trbulin povzela policijske ugotovitve in poudarila, da policisti vsakič preverijo sleherno obvestilo in informacijo, "ki se nanaša na tako imenovano ogovarjanje otrok oziroma domnevne poskuse ugrabitve". Ugotoviti poskušajo identiteto voznika in potnikov, predvsem pa ugotoviti, če je prišlo do ogrožanja otrok, je pojasnila tiskovna predstavnica celjske policijske uprave.

Pomembno je, da je policija o vsakem takem primeru obveščena takoj, da lahko stečejo postopki za zaščito otrok, četudi se kasneje izkaže, da se dogodek ni zgodil, poudarjajo na policiji. Imeli smo primer, ko se je vozilo ustavilo pred prehodom za pešce in z zvočnim znakom opozorilo otroke, da lahko prečkajo vozišče, a so se otroci 'belega kombija' ustrašili in zbežali," je Milena Trbulin opisala enega izmed lažnih preplahov in opozorila, da starši ob širjenju informacij o domnevnih ugrabitvah pogosto preveč čustveno in neracionalno reagirajo in posledično sleherni informacijo vzamejo kot verodostojno. 

"Takojšnje obveščanje s pomočjo družabnih omrežij, še preden policisti preverimo informacije, povzroča paniko in tako imenovani domino efekt," je opozorila Trbulinova, hkrati pa poudarila, da je vsekakor izjemno pomembno otroke ozaveščati o pravilnem postopanju in odzivu v morebitnih nevarnih situacijah in jih naučiti, kako reagirati v nevarni situaciji, kam se zateči. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta