Policist ropal tudi v Križevcih pri Ljutomeru?

Andrej Bedek, Vestnik
13.08.2020 06:15

Bančni rop, ki se je zgodil maja v Pomurju, preiskuje posebni oddelek specializiranega tožilstva, pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaznivo dejanje ropa v bančni poslovalnici v Križevcih pri Ljutomeru, ki se je zgodilo pred natanko tremi meseci, 13. maja 
Nataša Juhnov/vestnik

Rop v bančni poslovalnici v Križevcih pri Ljutomeru, ki se je zgodil pred natanko tremi meseci, 13. maja, je v rokah posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva. Razlog? Na oddelku so nam pojasnili, da so preiskavo prevzeli zaradi suma, da je storilec isti kot v primeru ropa na Cankovi, ki se je zgodil 9. junija. Rop je takrat s službeno pištolo v bančni poslovalnici izvršil policist Policijske uprave Murska Sobota in si po kaznivem dejanju vzel življenje. Z odgovorom je tožilstvo, katerega oddelek preiskuje sume kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili, pritrdilo temu, kar smo neuradno poročali prvi, in sicer, da so že pred ropom na Cankovi preiskovalci murskosoboške policijske uprave sumili, da je danes pokojni policist 13. maja ropal v banki v Križevcih pri Ljutomeru.

Izdal ga je redek avtomobil

Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah se je policist, ki je nazadnje služboval na Policijski postaji Lendava, modro uniformo pa nosil 25 let, na majski rop dobro pripravil. Nekaj dni pred storjenim dejanjem je namreč na svoj račun v bančni poslovalnici - bil je komitent banke, ki ima poslovalnico tako v Križevcih pri Ljutomeru kot na Cankovi - položil denar. Obisk banke je izkoristil, da si je ogledal pozicije varnostnih kamer in notranjost stavbe. Pregled posnetkov nadzornih kamer v poslovalnici je nato pokazal, da je bil okoli 190 centimetrov visoki ropar s telesnimi značilnostmi zelo podoben moškemu, ki je nekaj dni prej opravil omenjeno bančno storitev. Ropar je med ropom nosil kapuco in masko ter niti enkrat ni pogledal proti kameram. Po ropu je pobegnil peš, policisti ga niso izsledili niti s pomočjo številnih cestnih zapor. A so preiskovalci murskosoboške policijske uprave storilcu v naslednjih dneh le prišli na sled. Po naših informacijah ga je izdal redek tip avtomobila, s katerim se je pred dejanjem pripeljal v okolico banke. Vozilo je opazil eden od očividcev. Murskosoboški policijski preiskovalci so policista, enega od lastnikov tako redkega avtomobila v Pomurju, zaradi razjasnitev vseh okoliščin povabili na razgovor, na njem pa ni imel oprijemljivega alibija za čas, ko je v Križevcih pri Ljutomeru potekal rop.
Preiskava je tekla naprej - policist pa se je po 26 dneh odločil še za en rop. Tokrat na Goričkem. Po neuradnih informacijah se je tisti junijski torek na Cankovo pripeljal s kolesom in kolo pustil na bližnjem nogometnem igrišču. Načrt je bil, da po zločinu pobegne s kolesom. Pod oblačili je po naših informacijah nosil kolesarski dres. Med begom bi lahko izbral pot čez Avstrijo in nazaj ter se tako izognil policijskim blokadam. A mu je spodletelo. Ko je s plenom prišel iz banke, so se namreč za njim pognali trije domačini. Čeprav je sprožil vsaj štiri strele iz službene pištole, da bi odvrnil zasledovalce, je eden od domačinov vztrajal, policista je dohitel, se stepel z njim in ga podrl na tla. Ko je začel krvaveti zaradi udarcev s pištolo v obraz, je stopil stran. Policist je pištolo nato usmeril vase in ustrelil še zadnjič, strel je bil zanj usoden.

Zasvojenost s hazardom

Policista je v zločin pognala zasvojenost s hazardom, je na tiskovni konferenci dan po ropu na Cankovi posredno priznal tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić. Zaradi igranja iger na srečo je menda zabredel v velike denarne težave in se znašel še v družinskih težavah. "Zoper policista je bil uveden notranjevarnostni postopek od leta 2018 zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj, ki so bila posledica njegovega osebnega stanja in prezadolženosti. V tem času je bil dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so bila opravljena varnostna svetovanja, katerih namen je bil zmanjšanje notranjevarnostnih tveganj, in ponujena mu je bila psihosocialna pomoč," je razložil Ivančić.
Direktor pomurske policije pa ni razkril vsega, kar se je dogajalo s policistom pred ropom na Cankovi. Neuradno smo namreč izvedeli, da je policist jeseni lani poskušal storiti samomor. In prav zato so proti njemu uvedli predlog za oceno zmožnosti opravljanja nalog policije. Testa ni prestal, moral je na zdravljenje, odvzeli so mu pištolo. Januarja se je po naših informacijah vrnil v policijske vrste. Postal je pomočnik dežurnega policista na lendavski policijski postaji, vendar dva meseca ni smel nositi pištole. Vrnili so mu jo šele marca, ko je zdravstvena komisija odločila, da je povsem zmožen za opravljanje nalog policije. Po ropu na Cankovi se je postavilo vprašanje, ali je res bil.

Poročilo o nadzoru ima stopnjo tajnosti

Zaradi dogodka je takratni generalni direktor slovenske policije Anton Travner odredil strokovni nadzor na področju organiziranja kadrovskih ukrepov, preiskovanja kaznivih dejanj in zagotavljanja notranje varnosti na murskosoboški policijski upravi. "V nadzoru je bilo ugotovljeno, da je policijska uprava svoje delo v konkretnem primeru opravila strokovno, vključno s pravočasnim ukrepanjem na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu," je ugotovitev nadzora ob našem preverjanju povzel tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija in dodal, da več podatkov ne more sporočiti, ker je poročilo o nadzoru označeno s stopnjo tajnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta