Policisti v Ljubljani aretirali svojega kolega, potem ko je bil ujet v prisluhih

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.02.2019 19:05

Ljubljanska policija včeraj pridržala kriminalista Policijske uprave Ljubljana, ki je osumljen kaznivih dejanj, povezanih s korupcijo, danes bo priveden k preiskovalnemu sodniku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osumljenega ljubljanskega kriminalista so zaradi sumov korupcije prijeli njegovi kolegi policisti.
Nataša JUHNOV

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so v ponedeljek dopoldne odvzeli prostost svojemu kolegu, kriminalistu ljubljanske policijske uprave, ki opravlja dela in naloge na področju kriminalističnega pridobivanja informacij, in sicer zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj. Po naših podatkih je zaposlen na oddelku za kriminalistično obveščevalno dejavnost ljubljanske policijske uprave, katerega naloge so med drugim pripravljanje informacij in analiz, pridobivanje in vrednotenje informacij pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter drugo. Po neuradnih podatkih naj bi bil osumljeni kriminalist, ki je že dalj časa zaposlen v PU Ljubljana, Danilo L., ki naj bi bil imel na svojem delovnem mestu dostop do takšnih zaupnih podatkov policije, da bi lahko osumljencem kaznivih dejanj prodajal zanimive informacije o operativnem delu policije. Njegovi nadrejeni so zoper kriminalista sprožili tudi že postopke izredne odpovedi z delovnega mesta.


Ujet pri policijskih prisluhih

Da naj bi bil osumljeni kriminalist krepko prekoračil svoja policijska pooblastila, naj bi bili policisti izvedeli že oktobra lani, ko so bili na sledi skupini osumljencev, ki naj bi se bila ukvarjala s trgovino z drogo. Zoper njih naj bi bili uporabljali tudi prikrite policijske ukrepe, med drugim naj bi bili tajno prisluškovali njihovim telefonskim pogovorom. In prav v te prisluhe naj bi se bil ujel omenjeni kriminalist. Poleg tega naj bi bili med hišno preiskavo pri njem našli tudi psihoaktivne tablete, o katerih obstaja sum, da so bile namenjene prodaji. Policija uradno o dejanju in osumljenem kriminalistu včeraj ni povedala skoraj ničesar, prav tako ne posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je vodil in usmerjal preiskavo. Kriminalist, ki je osumljen kaznivih koruptivnih dejanj, bo danes skupaj z drugimi osumljenimi priveden na zaslišanje na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča. Po naših podatkih naj bi bil osumljeni kriminalist tudi eden izmed nagrajenih policistov, ki so pred leti dobili priznanje generalnega direktorja policije Janka Gorška za uspešno preiskan rop banke SKB in prijetje dveh storilcev po šestih letih od ropa.
Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Damjan Petrič, vodja sektorja kriminalistične policije v ljubljanski policijski upravi, so policisti te policijske uprave oktobra lani prišli do podatkov, da naj bi bil omenjeni kriminalist osumljen korupcijskega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, "zato smo o tem obvestili posebni oddelek SDT, ki je prevzel nadaljnjo preiskavo". Iz omenjenega oddelka SDT pa so sporočili, da je zoper omenjenega kriminalista potekala preiskava od novembra lani, a ker še ni zaključena, več informacij za zdaj ne dajejo.
"V policiji obsojamo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki pomenijo znake kaznivih dejanj. Taka dejanja so za zaposlene v policiji nesprejemljiva, tako v skladu z zakonodajo kot tudi s kodeksom policijske etike," so še sporočili iz policije.


Zamenjali vodji oddelkov

Tomaž Pečjak, vodja službe generalnega direktorja policije, pa je povedal, da so zaradi izredne preiskave, ki jo je odredila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, predvsem zaradi razčiščevanja okoliščin v zvezi s sumi kaznivih dejanj, ki naj bi jih bil storil osumljeni kriminalist, premestili vodji obeh enot v Policijski upravi Ljubljana in Generalni policijski upravi (GPU), ki se ukvarjata s področjem kriminalističnega pridobivanja informacij. Odstavljeni vodji nista med osumljenci kaznivih dejanj, je še povedal Pečjak.
Iz policije so še sporočili, da je generalna direktorica policije odredila tudi strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij z namenom, da se odkrijejo in odpravijo morebitne organizacijske in sistemske napake na področju kriminalističnega pridobivanja in vrednotenja podatkov. Ker so bile v preteklosti na tem področju že zaznane določene potrebe po spremembah, sta tako policija kakor direktorat za policijo in druge varnostne naloge že opravila več nadzorov nad izvajanjem te dejavnosti. Policija je zato pri tem že izvedla določene normativne spremembe. Spremenjeno in dopolnjeno je bilo interno navodilo, ki opredeljuje izvajanje omenjene dejavnosti, organiziranih je bilo tudi več usposabljanj kriminalistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta