Policistu med aretacijo grozil, da ga bo ubil

Andrej Bedek, Vestnik
20.07.2020 20:00

Sebeborčan Anton Makar ne more iz svoje kože. Letos se je že dvakrat spravil nad policiste, na sodišču pa se izgovarja na alkohol, ki mu očitno hudo škodi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medtem ko Anton Makar že prestaja zaporno kazen zaradi napada na policiste, mu sodijo za še eno tako dejanje. 
Andrej Bedek/vestnik

"Mogoče je, da sem kričal zaradi bolečin. Ko me je policist zgrabil za vrat, mi je zmanjkalo sape. Ko me je vklenil, pa so me zagrabili krči. Nisem nikomur grozil, vse je razvidno tudi s posnetkov varnostnih kamer na policijski postaji," se je prejšnji teden pred sodnico okrajnega murskosoboškega sodišča Simono Vinkovič Škalič branil Anton Makar iz Sebeborcev. Sodnica razsoja, ali je Makar 21. marca letos zakrivil kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, ko je domnevno med aretacijo zaradi kršitve javnega redu grozil enemu od policistov, ki so posredovali. Obtoženca preganja državna tožilka Petra Špilak, njegovo obrambo je prevzel odvetnik Ciril Logar.
"Ne spomnim se, zakaj so prišli policisti in me zaprli. Ne vem, kaj naj bi naredil nezakonitega. Mislim, da mi je nekdo nekaj podtaknil v pijačo, da sem izgubil spomin," je še v svojo obrambo povedal Makar. "Rad bi se soočil s policistom in ga vprašal, kdo ga je napeljal, da je lagal in tako sprožil postopek proti meni. Vedno sem jim trn v peti," je nadaljeval obtoženec.

V enem letu kar 21 prekrškov

Nato je na sodišču pričal prav napadeni policist. S kolegico sta tisto marčevsko soboto okoli 13. ure posredovala na tržnici v Murski Soboti, ker sta prejela prijavo, da Makar razgraja. Na tržnici ga nista več našla, ko pa sta se zapeljala po mestu, sta obtoženca zagledala v Slovenski ulici. Policist je dejal, da je Makar takrat nadiral gradbenega delavca na gradbišču prenove ulice in da mu je iz rok želel vzeti lopato. Izstopil je iz policijskega kombija in ga pozval, naj preneha z razgrajanjem. Makar se najprej ni zmenil za policistov ukaz, nato se je pognal še v beg. "Stekel sem za njim, da sem ga obvladal, sem uporabil strokovni prijem davljenja. Ko sem ga podrl na tla, sem mu nadel lisice. Vse skupaj je trajalo nekaj sekund, storilec pa je že takrat začel kričati, da me bo ustrelil in da bo iz mene naredil invalida," je pričal policist. Skupaj s kolegico iz patrulje in kolegom, ki je prišel na pomoč v Slovensko ulico, so Makarja odpeljali na policijsko postajo.
Tam ni prenehal groziti, je poudaril policist: "Tudi pljunil je proti meni, a sem se umaknil, da me ni zadel. Vsaj 15-krat je ponovil, da me ubil in da bom zaradi njega invalid." Da je policistu izrekel grožnje, je slišal tudi njegov kolega, ki je tisti dan na postaji opravljal naloge dežurnega policista. Ko je šel preverit, ali v prostoru za pridržanje delujejo govorne naprave, je zaznal, da kršitelj grozi. Izpoved policista je v sodni dvorani vznejevoljila obtoženca. Vstal je z zatožne klopi in izzval pričo: "Povej, ali sem bil kdaj, ko ste me imeli v postopkih, agresiven." "Skoraj vedno," je odvrnil policist. Sodnici je še pojasnil, da je Makar njihov stari znanec. Samo v letu 2018 je namreč 21-krat kršil javni red in mir.

Sodnica nagnala obtoženca

Da je umirila obtoženca, ki je med zaslišanjem obeh policistov ter med vprašanji tožilke in odvetnika pogosto skakal v besedo, ga je Vinkovič Škaličeva za deset minut celo nagnala iz razpravne dvorane. "Se opravičujem, ampak ko pijem, izgubim spomin," je po prihodu nazaj sodnici dejal Makar. "Zakaj pijete, če vam škodi?" je vprašala sodnica. "Ne vem. Mi očitno paše, pa saj prav tako veste, kako pravijo. Rdeče vino da človeku moč," je odgovoril Makar. Prav zaradi obtoženčevega obnašanja na sodišču je odvetnik Logar predlagal, naj njegovo psihofizično stanje preveri izvedenec. Vinkovič Škaličeva bo o tem odločitev sprejela do 27. avgusta, ko bo nadaljevala sojenje. Takrat bo zaslišala policistko in policista, ki sta sodelovala pri prijetju obtoženca, in kriminalista, ki je zaradi groženj nato prevzel primer in proti Makarju spisal ovadbo zaradi napada na uradno osebo.
Makar je na sojenje prišel iz zapora v Murski Soboti, kjer prestaja polletno kazen prav zaradi napada na policiste, ki se je zgodil 22. maja. Sodišče je takrat zoper njega izpeljalo tako imenovani pospešeni kazenski postopek, v katerem je Makar napad na policiste priznal. Tisti petek je razgrajal v gostinskem lokalu, a ga še pred prihodom patrulje zapustil in odšel v drugo gostilno. Policiste so na pomoč poklicali tudi od tam, za kar pa Makarju ni bilo posebej mar, saj se ni umiril niti ob njihovem prihodu. Ko so ga uniformiranci obstopili, se je upiral prijetju in enemu policistu zagrozil, da ga bo ustrelil. Patrulji tako ni preostalo drugega, kakor da zoper kršitelja uporabi prisilna sredstva, a on je norel še naprej. Policisti so ga komaj obvladali, ga podrli na tla, vklenili in ga odpeljali v policijsko pridržanje. Nato je sledila kazenska ovadba zaradi napada na uradno osebo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta