Poskus umora: Sodišče zaslišalo napadeno sodnico, ki pa pred osumljenim ni želela pričati

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
14.05.2020 06:00

Sklep o uvedbi preiskave poskusa umora Daniele Ružič je pravnomočen, pretepena sodnica ni želela pričati pred osumljenim Andrejem H.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preiskovalna sodnica sodišča v Slovenj Gradcu je ta teden v preiskavo povabila več prič in tudi sodna izvedenca travmatološke in psihiatrične stroke.
Jurij Berložnik

Sklep o uvedbi sodne preiskave zaradi poskusa umora mariborske sodnice Daniele Ružič, katerega je osumljen njen bivši partner Andrej H., je pravnomočen, so na naše vprašanje odgovorili na slovenjegraškem sodišču. Sodišče je tako v okviru preiskave v teh dneh že začelo zaslišanje napadene, po večurnem zaslišanju so ga prekinili in se bo nadaljevalo prihodnji teden. Na slovenjegraškem sodišču so še pojasnili, da je bil osumljeni Andrej H. v skladu z zakonom o kazenskem postopku zaslišan pred izdajo sklepa o uvedbi preiskave - po naših podatkih se ni zagovarjal.

Zahteva za preiskavo devet mesecev po zločinu

Pred tremi tedni je preiskovalna sodnica slovenjegraškega okrožnega sodišča Valerija Matvos Jeromel ugodila zahtevi mariborske okrožne državne tožilke Mateje Artenjak, da se zoper Andreja H. uvede preiskava zaradi napada na sodnico, ki se je zgodil 16. junija lani. Tožilstvo je to zahtevo na sodišče naslovilo sicer devet mesecev po tem, ko se je zločin zgodil. Sodnica pa je sledila tudi tožilstvu, ki je hkrati z zahtevo po uvedbi preiskave sodišču predlagalo tudi, da se osumljenemu prepove približevanje žrtvi.
​Zločin se je zgodil pred hišo v Pekrah pri Mariboru, kjer sta skupaj živela osumljeni in sodnica. Napadalec je žrtev pričakal okoli enih zjutraj, ko se je ta vrnila domov, in jo tako hudo pretepel, da so jo v bolnišnico pripeljali v kritičnem stanju. Kdo naj bi bil storilec, sprva ni bilo znano, vrstile so se obsodbe dejanja, češ da gre za napad na sodniško integriteto, a so teden po dogodku policisti aretirali sodničinega partnerja. Toda po poldrugem dnevu so ga izpustili, saj se tožilstvo ni odločilo, da bi na podlagi zbranih dokazov zoper osumljenega zahtevalo pripor. Policisti so Andreja H. nato ovadili za poskus umora, mu odredili prepoved približevanja, ki pa na sodišču ni obstala.

Pričanju sodnice ni smel prisostvovati

​Tožilka Artenjakova je nekajkrat zahtevala dopolnitev ovadbe, nato pa je sredi marca vložila zahtevo za uvedbo preiskave. Prepričana, da je prav Andrej H. tisti, ki je napadel Ružičevo. V nočnem času naj bi bil pričakal partnerico, ki je takrat prišla domov, v temi, se ji od zadaj približal, jo z neznanim predmetom - policisti namreč tega predmeta niso našli - večkrat udaril po glavi in telesu, jo zbil na tla in jo še v tem položaju pretepal, dokler ni izgubila zavesti. Kot smo izvedeli neuradno, Ružičeva organom preiskave in pregona ni mogla povedati, kdo jo je tiste noči napadel, saj napadalca ni videla, zaznala pa je, da je po tem, ko jo je prenehal udarjati, odšel proti hiši. Ko se je pripeljala domov in stopila iz avta, je dobila udarce po glavi od zadaj. Ko se je po napadu zavedla in videla, da leži v krvi, je potipala za svojim nahrbtnikom in izvlekla telefon, poklicala pa je osumljenega. Ta naj bi bil po klicu prihitel iz hiše, kaj je imel oblečeno, napadena ni videla. Nato je partner poklical reševalce. Bolj ko se je dogodek oddaljeval, bolj naj bi bila žrtev prepričana, da za napadom stoji prav Andrej H., četudi mu je s pismom, ki ga je hčerka poslala Slovenski tiskovni agenciji, stopila v bran. Že dalj časa sta partnerja govorila o tem, da bi se razšla, a nikoli dokončno, v dnevih pred napadom pa naj bi bila Ružičeva partnerju dejala, da je dokončno konec in da se razhajata. Da osumljeni, ko je prišel po klicu iz hiše, ni deloval šokirano, kot bi bilo v takih trenutkih pričakovati, naj bi bila policistom še rekla pretepena sodnica.
​Kaj je v dosedanjem zaslišanju pred preiskovalno sodnico povedala žrtev, ni znano, smo pa neuradno izvedeli, da je sodišče prosila, da bi bilo njeno zaslišanje opravljeno brez navzočnosti osumljenega, saj se ga boji, v čemer ji je sodišče ugodilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta