Poštni ropar ni hotel slišati ponudbe tožilstva

Andrej Bedek, Vestnik
28.02.2021 14:50
Damjanu Jerebicu iz Ižakovcev, ki je že nepravnomočno obsojen zaradi ropa pošte v Trnovski vasi, zdaj sodijo še zaradi ropa poštne poslovalnice v Murski Soboti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz pošte v Veržeju je Damijan Jerebic domnevno odnesel 6800 evrov. Roparski izplen pa je šel v nič, saj je varnostni mehanizem obarval denar. Foto: Andrej BEDEK/VESTNIK
Andrej Bedek/vestnik

Potem ko je bil 34-letni Damjan Jerebic iz Ižakovcev decembra lani na ptujskem okrožnem sodišču obsojen na tri leta in devet mesecev zapora zaradi ropa pošte v Trnovski vasi pri Ptuju, ga je na kazensko odgovornost poklical še sodnik okrožnega murskosoboškega sodišča Stanislav Jug. Kaznivega dejanja ropa v poštni poslovalnici v Veržeju, ki se je zgodil 20. novembra 2019, je Jerebica obtožil državni tožilec Borut Horvat. Pravosodni policisti so Ižakovčana, z vklenjenimi rokami in nogami, pred sodnika pripeljali iz priporne celice mariborskega zapora, njegovo obrambo je po uradni dolžnosti prevzel odvetnik Jure Horvat.

​Denar je odvrgel

Po očitkih iz obtožnice je Jerebic tisti novembrski dan ob pol petih popoldne v poslovalnico pošte v Veržeju stopil zamaskiran in oborožen s pištolo. Odnesel je 6800 evrov gotovine. Uspelo se mu je izmakniti številnim policijskim blokadam, a se je med begom sprožil varnostni mehanizem, ki je obarval in uničil njegov plen. Denar je zato odvrgel na bližnjem pokopališču. Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota tisti sredin večer storilca sicer niso našli, so pa zavarovali številne sledi in našli njegova oblačila s sledmi DNK.

To se je izkazalo kot še kako pomembno, saj so veržejskega roparja kmalu povezali s še enim ropom v Trnovski vasi. Dvanajstega decembra je namreč zamaskiran in oborožen storilec napadel še eno poštno poslovalnico. Odnesel je 1300 evrov. V preiskavo so se zaradi novega ropa vključili tudi policisti in kriminalisti Policijske uprave Maribor, ki se jim je rop zdel podoben kot v Veržeju, zato so pomoč poiskali pri kolegih iz Murske Sobote. Izkazalo se je, da je v trnovski pošti prav tako ropal Jerebic. Še iti dan so ga prijeli in moral je v pripor.

"Tisti večer nisem bil v Veržeju"

"Ni mi treba še enkrat predstavljati obtožnice, saj vem, česa sem obtožen," je Jerebic v sodni dvorani št. 23 glasno odgovoril Jugu na vprašanje, ali mu je znano, zakaj je moral na sodišče. Ko ga je sodnik pozval, naj se izjasni o krivdi, je bil Jerebic jasen: "Krivde ne priznavam." "Vas zanima, kakšna je ponudba tožilstva, če morebiti priznate krivdo?" ga je še vprašal sodnik. "Ne želim niti slišati predloga," je glasno odvrnil Jerebic.

Nato je obtoženec četrt ure ugovarjal zbranim dokazom proti njemu. Med drugim je predlagal, naj sledi DNK in obuval na kraju ropa, ki so jih zavarovali policijski preiskovalci, obdelali pa forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, pregleda še neodvisni strokovnjak. Jerebic namreč meni, da je laboratorij le podaljšana roka policije in zato nima potrebnih kvalifikacij.

Obtoženec je skušal sodnika še prepričati, naj v primer pritegne izvedenca, ki bo pregledal gibanja signala njegovega mobilnega telefona v času ropa v pošti v Veržeju. Preiskovalci so tudi za rezultate te analize dognali, da je v pošti ropal Jerebic. "Tako se bo izkazalo, da ne držijo trditve policistov, ampak da tisti večer nisem bil v Veržeju ali njegovi okolici," je poudaril Ižakovčan.

​Kdaj bo glavna obravnava, ni znano, saj mora sodnik odločiti o obtoženčevih dokaznih predlogih, se je pa Jerebic strinjal, da mu sodi Jug kot sodnik posameznik in ne sodni senat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta