Pričo na sodišče prisilno privedli, za domnevnega naročnika umora pa niso našli spremstva in prevoza

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.10.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj je že bilo vse nared za sojenje preko videokonference, ko pa se je senat seznanil s pisanjem odvetnika Andreja Kaca, si je premislil.
Vesna Lovrec

Za včeraj in danes načrtovano nadaljevanje sojenja Kristijanu Slodnjaku, obtoženemu pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša, je ptujsko sodišče preložilo na prihodnji teden. Razlog je v pomanjkanju pravosodnih policistov v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, od koder so sodišče sicer že v torek obvestili, da za obtoženega Slodnjaka ta teden ne morejo zagotoviti spremstva na sodišče, a sodišče obravnave takrat ni preklicalo.

Policijsko spremstvo je bilo zaman

Obstajala je namreč možnost, da bi se sojenje nadaljevalo preko videokonference, o čemer je sodišče obvestilo tožilstvo, obrambo in pooblaščenca oškodovancev in včeraj ob deveti uri vzpostavilo videopovezavo z obtoženim v priporu, ki pa ni trajala več kot pol ure. Razlog za to niso bile tehnične težave, zvezo je po tako kratkem času prekinilo sodišče samo, ki je pritrdilo odvetniku Andreju Kacu, da bi bila obtoženemu s sojenjem preko videokonference kršena ustavna pravica do učinkovite obrambe. "Glavna obravnava se bo nadaljevala prihodnji četrtek in petek. Upam, da se takrat v zavodu ne bodo ukvarjali s kadrovsko problematiko in da bo dovolj pravosodnih policistov na razpolago za spremstvo obtoženega na sodišče," je dejala sodnica Bernarda Galun in še dodala, da je s svojo pripombo hotela poudariti, naj tudi javnost izve, "iz katerih razlogov lahko odpadajo glavne obravnave".

Zaradi preložitve obravnave na prihodnji teden je moralo sodišče včeraj preklicati vabilo dvema pričama, za preklic prisilnega privoda priče Bernarda Mataja pa je bilo že prepozno, saj ga je policist na sodišče prisilno privedel petnajst minut pred načrtovanim pričetkom sojenja. Za prisilni privod Mataja se je sodnica odločila zato, ker ga v preteklosti že dvakrat ni bilo na sodišče. Prvič je svoj izostanek uro pred pričetkom sojenja poskušal opravičiti z razlago, da v kiosku, kjer pripravlja hitro prehrano, ni našel zamenjave, drugič pa je sodišču pisal, da je nenadoma zbolel in je moral k zdravniku. Sodišče mu izostanka ni opravičilo, včeraj pa je po njega poslalo policiste, zaradi česar je Mataj protestiral. "Opravičil sem se po elektronski pošti," je rekel sodnici, ona pa mu je odvrnila, da zakon o kazenskem postopku natančno določa, kako in s katerimi dokazi se mora opravičilo utemeljevati. "Vi temu niste zadostili," je spomnila Mataja, ki včeraj v sodni dvorani ni sedel sam, saj je bil pripravljen pričati samo ob prisotnosti svoje odvetnice Slavke Grabrovec Junger.

Njemu in odvetnici je sodnica razložila, da mora priti pričati na naslednji narok, ki bo 2. novembra. "Če se naroka ob deveti uri ne udeležite, se bo sodišče vnovič poslužilo prisilne privedbe," je dala vedeti Mataju. "Tudi tretjič me morda ne bo. Mogoče bom kje v tujini," je bil predrzen Ptujčan, ki mu pravila na sojenju sicer niso tuja, saj je v preteklosti tudi sam že sedel na zatožni klopi. V postopku zoper Slodnjaka mora Mataj kot priča nastopati zato, ker je obtoženega seznanil s Kirbišem in mu v letu 2016 pri njem uredil posojilo. Bil je celo nekakšen posrednik med njima, saj je Kirbiš denar za Slodnjaka izročil njemu.

Obtoženi o grešnem kozlu

Kdo je umoril Andreja Kirbiša, preiskovalci še niso ugotovili, so pa prepričani, da je morilcu pri zločinu pomagal lastnik Kristijan Slodnjak z namenom, da bi se tako rešil visokega dolga, ki ga je imel do njega. Z zvijačo, da mu bo vrnil dogovorjeni obrok in obresti, ga je po prepričanju preiskovalcev 17. februarja lani zvabil na makadamsko cesto v Mostje, tja poslal tudi morilca, sam pa si zagotovil alibi s tem, da je v času umora v Benediktu z eno od strank sklepal zavarovanje. Obtoženi vztraja, da so kriminalisti prijeli grešnega kozla, saj da z umorom ni imel nič, preiskovalci pa so k ovadbi priložili dokaz, da sta se Slodnjak in Kirbiš za srečanje dogovorila usodnega dne ob 21. uri v kraju Mostje. "Ob 21. uri bodi v Pacinjah, reka Pesnica, 300 metrov naprej, na levi strani makadamska cesta, tam te bo čakal Kristijan," si je zapisal Kirbiš. Da se približuje dogovorjenemu mestu, je Slodnjaka obveščal s fotografijami svoje poti, obtoženi pa mu na te signale ni odgovoril in tudi na dogovorjeno mesto ni prišel. Kdo je prišel na kraj in Kirbiša ustrelil, preiskovalci, kot rečeno, še niso odkrili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta